Brugwachter met klompje steeds zeldzamer door bouw bedieningscentrale

Met de start van de bouw van het Swettehûs in Leeuwarden wordt de bediening van bruggen steeds meer centraal geregeld. Langzaam verdwijnt zo de brugwachter met het traditionele klompje. Volgens de provincie heeft het nieuwe systeem echter veel voordelen.
Minder brêgewippers troch bou fan betsjinningssintrale
Biense Dijkstra van bouwbedrijf Dijkstra Draisma en gedeputeerde Avine Fokkens met het brugwachtersklompje. © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Door de centrale bediening kunnen watertoeristen de bruggen sneller passeren, omdat er geen pauzes meer zijn. Volgens de provincie, die opdrachtgever is van het Swettehûs, is centrale bediening ook veiliger. Dit omdat je met camera's meer ziet, dan vanuit een brughokje.
Het is de bedoeling dat uiteindelijk veertig Friese bruggen vanuit het Swettehûs worden bediend. Er zullen zo'n twintig brugbedieners 'op afstand' aan het werk in Leeuwarden en het traditionele brugwachtersklompje krijgt een speciaal plekje in het gebouw.

Circulaire bouw

Het Swettehûs zal volledig circulair worden gebouwd. Dus zonder bouwproducten die verloren gaan en met hergebruikte materialen. De bouw wordt uitgevoerd door bouwbedrijf Dijkstra Draisma en moet op 1 juli 2021 klaar zijn.
Gedeputeerde Avine Fokkens over het Swettehûs
Gedeputeerde Avine Fokkens krijgt uitleg in de tijdelijke centrale brugbediening. © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Momenteel worden er al tien Friese bruggen, zoals de Sudergoabrug in Workum, op afstand bediend vanuit een tijdelijke centrale in Leeuwarden. Die is gevestigd in het voormalige projectbureau Vrij-Baan aan de westkant van de stad, waar ook het Swettehûs moet komen.

"Minder contact"

Digitaal brugwachter Arie Brouwer bedient de bruggen voortaan vanachter computerschermen. Volgens hem werkt het mooi. Hij heeft meer overzicht en het bedienen is veiliger. "Nadeel is dat het wat langer duurt en je hebt minder contact met de mensen", zegt Brouwer. De vertraging komt door een ingebouwde beveiliging, die bruggen normaal niet hebben.
Toch zijn er volgens Brouwer meer voor- dan nadelen aan het systeem. "Om heel eerlijk te zijn, ik zit liever op een brug. Maar dit is gewoon de toekomst en zo kun je er veel meer bedienen. En je hebt geen pauzes meer en alle bruggen hebben dezelfde tijden, het wordt gelijkgetrokken."
De tijdelijke centrale brugbediening. © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Digitaal brugwachter Arie Brouwer