Bestrijders van eikenprocessierups hebben het druk: "Het is een plaag voor de volksgezondheid"

De eikenprocessierups zorgt steeds meer voor grotere problemen. Mensen kunnen verschrikkelijk last krijgen van de brandharen van de rups, zoals jeuk. De rups komt op steeds meer plekken voor en stelt gemeenten en bestrijders voor grote problemen.
Bestriders fan ikeprosjerûp ha it smoardrok
De eik komt vooral voor op zandgrond, dus in de Stellingwerven, Opsterland, maar ook in de bossen van Gaasterland.
Bestrijders weten bijna niet waar ze het eerst en laatst moeten zijn, zo druk is het. In Weststellingwerf zijn al 1.200 bomen met een lintje gemarkeerd, dat betekent dat de rups daar zit. Ze zijn nog altijd aan het zoeken en op elke boom zit de rups wel. Na de inventarisatie volgt de bestrijding, door de nesten op te zuigen of weg te branden. Dat geldt voor eiken op gemeentelijke grond.

"Het is nooit genoeg"

Bestrijder Peter van der Weg van Frisia in Burgum heeft het heel druk. "We proberen het wel in vijf dagen te doen en wel weekend te houden. Met het weghalen van de oude nesten van vorig jaar en nu zijn we de rest van het jaar nog wel mee bezig." Met de stofzuiger kunnen ze tussen de 2.500 en 3.000 nesten per week opzuigen. "Of het genoeg is? Nee, het is nooit genoeg."
© Omrop Fryslân
De provincie Fryslân doet het volgens Van der Weg wel goed. "In andere provincies zie ik wel dat ze de nesten niet opruimen. Dan vallen de nesten op de grond en de haren waaien weg. Maar die haren kunnen wel tot zes tot acht jaar nog branden. Het is een plaag voor de volksgezondheid."

Wat nou als de rups bij jou in de tuin zit?

In de gemeente Weststellingwerf kunnen mensen mei de gemeente bellen en die geeft een lijst met telefoonnummers van aannemers die de rups kunnen bestrijden. Dus mensen moeten zelf contact opnemen.
Verslaggever Maaike van der Hoek over de eikenprocessierups