Slimme thermometrische camera kan hooibroei voorkomen

Hooibroei: het is de grootste nachtmerrie van elke boer. In twee minuten tijd kan hooibroei zorgen voor een grote brand. Om te voorkomen dat het zover komt, heeft het Drachtster beveiligingsbedrijf Kooi Security een zogenoemde thermometrische camera. Deze camera meet continu de temperatuur. Zodra er een afwijking is, dan geeft het systeem een alarm in de meldkamer.
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Richard Venema van Kooi Security legt uit hoe het systeem werkt. "Het is een mobiel thermometrisch camerasysteem, dat een heel groot oppervlakte kan bekijken. Wanneer er een temperatuurwisseling is, wordt dit gemeld bij onze meldkamer, waar 24/7 iemand zit. De camera is 'zelflerend', wat betekent dat hij zelf een analyse kan maken van de gegevens en een alarm afgeeft als dat nodig is. Deze toepassing is uniek: de camera in combinatie mei de software en de meldkamer maken dit heel bijzonder."

Prijskaartje

Er worden momenteel zo'n veertig zulke camera's toegepast op locaties waar een groter risico is op brand. Het gaat dan vooral om afvalverwerkingsterreinen. In twee minuten tijd kan broei uitgroeien tot een brand. Het nadeel is echter dat het systeem vrij prijzig is, waardoor het nog niet veel wordt gebruikt door boeren.
Bauke Deelstra is bij Kooi Security
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Teake Oldenburger, expert op het gebied van hooibroei, heeft inmiddels de nodige ervaring met het voorkomen van hooibrand. "Over het algemeen moeten we zo'n tien keer per jaar de deur uit voor hooibroei." De kans op broei heeft te maken met het vochtpercentage in het hooi. Oldenburger: "Boven de twintig procent is het eigenlijk geen hooi meer. Hoe meer vocht, hoe groter de kans op hooibroei."

Boerenverstand

Toch ziet Oldenburger niet zoveel heil in het dure camerasysteem. "Als je een heel grote partij hooi hebt, die een groot risico vormt, dan is zo'n camera misschien een goed idee. Maar de meeste boeren hebben zelf wel door dat ze het in de gaten moeten houden. Dan bellen zij ons en komen wij langs met de hooiroede om te meten hoe warm het in de kern van een hooibult is. Dat kan wel oplopen tot honderd graden en dan is vuur ontzettend dichtbij. Boerenverstand is onmisbaar."
Bauke Deelstra praat met expert Teake Oldenburger