LIVEBLOG: Maarten is in Leeuwarden aangekomen!

24 jun 2019 - 13:15

De zwemtocht van Maarten van der Weijden langs de Friese elf steden is dag en nacht bij Omrop Fryslân te volgen, onder andere via dit liveblog. Maarten begon op vrijdag 21 juni en de bedoeling is dat hij maandag weer aankomt in Leeuwarden. Hij zwemt de tocht van zo'n 200 kilometer om geld in te zamelen voor verschillende projecten tegen kanker. De eerste twee dagen teruglezen kan hier: dag 1, dag 2 en dag 3. Alles wat Omrop Fryslân doet op radio, televisie en internet is te vinden op de speciale pagina Maartens Alvestêdetocht.

20:37
Reactie Maarten van der Weijden

Met deze reactie van Maarten van der Weijden sluiten we deze liveblog af. Blijf onze website in de gaten houden voor meer nieuws over zijn Zwemelfstedentocht.

19:59
Wat een bedrag

Maarten van der Weijden heeft met zijn Zwemelfstedentocht 3.910.763,11 euro opgehaald voor kankeronderzoek. En dat bedrag is nog maar een tussenstand.

19:58
Zo kwam Van der Weijden aan
19:49
Brok: "Kippenvel"

"Kippenvel, het is zo bijzonder", zegt commissaris Arno Brok. "Iedereen heeft de tocht zo gedragen, natuurlijk is er het sportieve element, maar ook zijn verhaal. de Friese tradities en een trotse provincie, dat kwam allemaal bij elkaar." Hij is bij een aantal plaatsen aan de route geweest. "Op alle momenten was het mooi. Dat er zoveel geld opgehaald is voor het goede doel, daar gaat het om."

19:48
Oproep: steek de vlag uit
19:42
Op het podium: "Ik heb ervan genoten":

Maarten gaat naar het podium. Dat lukt hem op eigen kracht. Daar zal ook de cheque overhandigd worden. Hij spreekt het publiek toe. "Het was een lijdensweg, maar ik heb ervan genoten, komt door jullie enorme enthousiasme." Hij wappert met de Friese vlag en gaat weer van het podium af.

19:34
Opbrengst: 3.910.763,11 euro.

Maarten van der Weijden en Reinier Paping maken het bedrag bekend. Het is 3.910.763,11 euro. Het is een tussenstand.

19:30
Kus van Daisy

Maarten is het water uit en krijgt even steun bij het staan, de hand omhoog! Een kus van Daisy en zijn twee dochters zijn er ook bij. Hij gaat naar zijn ouders, even een knuffel. Hij ziet er redelijk fit uit en krijgt de laatste stempel. De elfde en laatste stempel van Leeuwarden heeft hij binnen. Hij kan zelf lopen.

19:29
Maarten is er!

Maarten van der Weijden heeft het gehaald!

19:27
Familie staat klaar

De familie staat klaar om Maarten binnen te halen. Er zijn tientallen bootjes. Maarten maakt ook aan het eind nog lange halen.

19:25
Meezwemmers duiken weer het water in

Meezwemmers duiken weer het water in, alle 80. Ze vormen een erehaag.

19:14
Moeder Janneke: "Ik dacht, hij haalt het niet"

Moeder Janneke vindt het spannend om haar zoon snel te zien. Ze was niet bij de tocht, maar volgde het via de media. "Ik zag hem bij Bartlehiem zwemmen en dacht dit gaat niet goed. Hij haalt het niet, ik zag aan zijn slag dat hij moe was en hij moest nog een eind."

"Van vorig jaar heeft hij veel geleerd en daarom gaat het nu goed, qua voeding, pak en slapen. En Maarten houdt van warmte en het was natuurlijk mooi weer. En van alle mensen aan de kant krijgt hij een enorme kick. Hij zal het de de laatste kilometers echt niet leuk hebben gehad, maar hij gaat het halen. Al moet hij op zijn rug."

19:08
Het laatste stuk...

Maarten van der Weijden is nu toch echt bezig met zijn laatste kilometers van de Zwemelfstedentocht van bijna 200 kilometer.

Bij de finish staan nog meer cameraploegen en ook de ouders van Maarten zijn bij de Grote Wielen aangekomen.

18:42
Sigrid Attema van KWF: "Iedere euro helpt"

"De tocht is enorm belangrijk. Maarten heeft het zelf ook gezegd: hij zwemt voor kankeronderzoek. Iedereen werkt daar aan mee. Dat onderzoek is echt nodig om doorbraken te forceren", vertelt Sigrid Attema van KWF. "KWF heeft acht projecten mogen leveren aan de Elfstedentocht. Eén project daarvan is darmkanker. We willen onderzoeken of het echt nodig is dat de tweede stap, met chemotherapie ook echt nodig is. Die chemo is zwaar, je wordt er ontzettend moe van. Sommige onderzoekers denken dat je uit een buisje bloed genoeg informatie kunt halen of je de chemo nodig hebt. Dat onderzoek kost een aantal jaar en kost bijvoorbeeld ruim een miljoen euro."

Ze is blij met het al opgehaalde geld, 2,7 miljoen. "Ik ben blij met ieder bedrag. Zo'n tussenstand is al een enorm bedrag. Iedere euro wordt aan kankeronderzoek besteed. Iedere euro helpt. We zijn altijd dankbaar."

18:37
Vloot achter maarten aan

Een hele armada van schepen en boten volgt Maarten op zijn laatste stuk, op weg naar Leeuwarden.

18:23
Maarten zwaait bij de tegeltjesbrug

Bij de tegeltjesbrug in Gytsjerk zijn mensen door het dolle heen als Maarten langskomt. Hij heeft zelfs de kracht nog om te zwaaien naar het publiek dat massaal aan de kant staat.

18:21
Reinier Paping in Leeuwarden

Reinier Paping, de winnaar van de Elfstedentocht van 1963, is bij de finish in Leeuwarden. De verwachting is dat hij met Maarten van der Weijden op een rode knop zal drukken om het eindbedrag bekend te maken.

18:13
Compilatie

Omrop Fryslân brengt maandagavond na de finish een uitgebreide compilatie van de Zwemelfstedentocht. Die zenden we uit op televisie en internet.

18:08
Nieuwe aankomsttijd: 19.40 uur

De tijden zijn nu zo: aankomst 18.30 uur bij de Tegeltjesbrug in Gytsjerk en om 19.40 uur in Leeuwarden.

Foto: Omrop Fryslân, Aukje de Hoop
18:04
Muziek op het festivalterrein

Op het festivalterrein zijn optredens van onder andere Piter Wilkens en Vangrail die Space Oddity van David Bowie brengt. Dat is het nummer waarmee Van der Weijden vrijdag mee gestart is. Ook wordt de tussenstand bekendgemaakt. Mogelijk laat Maarten zich ook nog zien. Dat hangt ervan af hoe hij uit het water komt.

17:55
Meezwemmer Anneke: "Het was geweldig!"

Twee meezwemmers die we hebben gevolgd zijn Jan en Anneke. Ze zijn allebei in Leeuwarden aangekomen. "Het gaat heel goed", zegt Anneke. "Ik heb genoten deze laatste dag. Mijn armen voelen goed, het ging lekker. Het ging geweldig, er waren zoveel mensen, vooral in Dokkum. Dat was het mooist, er waren veel bekenden. Mensen stonden er rijen dik. Het was geweldig! Onvergetelijk."

"Ik had het niet willen missen", zegt huisarts Waling. "Het was een feest, veel blijdschap. Dokkum was prachtig, daar explodeerde het. Maar er was ook stress. Dan moesten we ineens weer in de auto naar een volgende plek. Mijn gezin is er nu wel klaar mee denk ik."

17:37
Festivalterrein bij de Grote Wielen
Foto: Omrop Fryslân, René Koster
17:20
Minister vaart Maarten tegemoet

Minister Bruno Bruins gaat ook een deel meevaren op een boot. "De laatste kilometer ga ik hem tegemoet varen." Hij is erg onder de indruk van Maarten. "Het is niet normaal wat hij doet. Het gaat maar door, een heel weekend lang. Het is bovenmenselijk, superknap." Ook vindt hij het doel mee. "Hij haalt geld op voor onderzoek naar kankerbestrijding, concrete projecten, maar er is ook aandacht voor de verhalen van de mensen en het brengt veel emotie. Het ontroert me ook."

17:03
Brancard staat klaar
Foto: Kappers Media
16:52
Meezwemmers in Leeuwarden

Alle meezwemmers zijn veilig in Leeuwarden aangekomen. Arjen de Boer sprak met twee van ze. "Het was een hele beleving, je wordt uitgedaagd. Het was zo fantastisch, jammer dat het voorbij is. Het laatste stuk hebben we zonder Maarten gedaan, er was minder publiek langs de kant. Dat is wel jammer, want dat doet superveel met je."

Ze heeft wel het idee dat het goed met Maarten gaat: "Er wordt goed op hem gelet. Het is een megaprestatie. We hebben zelf elf keer twee kilometer gezwommen. Je voelt elk spiertje in je hele lijf, maar verder voelen we ons supergoed."

16:40
Consternatie bij de finish

Meezwemmer Anneke van der Zwaag, die we in de aanloop ook hebben gevolgd, heeft haar kinderen met een spandoek bij de Grote Wielen staan. Het leek erop dat ze niet naar binnen mochten, maar op het laatste moment toch wel.

Voor de Grote Wielen als finishplaats heeft de organisatie gekozen vanwege het heroïsche karakter na de historische winst in 1963 van Reinier Paping.

16:38
Buddies bij de finish

Familie, buddies en hotemetoten horen bij de mensen die de finish van Maarten kunnen zien. Publiek baalt ervan.

16:34
Meezwemmers nu voor Maarten uit

Meezwemmers zwemmen de laatste etappe voor Maarten. Eerder was dat steeds andersom en mochten ze Maarten niet inhalen. Het idee kwam uit de groep zelf. Ze zijn al 15.00 uur weggegaan, de langzaamste zwemmer mochten als eerste weg. Ze komen dus te vroeg in Leeuwarden al. Ze stappen uit het water en als Maarten dan bij de finish komt, spingen de 80 meezwemmers weer het water in om een erehaag te vormen net als bij de start.

16:33
De kraanman
16:21
Kraan bij Aldtsjerkster brug

De volgboten van Maarten kunnen niet onder de beschadigde brug van Aldtsjerk door na een recente botsing toen een vrachtwagen de boel kapot reed. Met een 70-tonner trekken ze de brug omhoog, want omzwemmen was geen optie. "Er liggen kettingen en dan kunnen we zo in actie komen. Dat omhooghalen kan binnen vijf minuten klaar zijn. We krjigen een signaal als het zover is," zegt een medewerker van de actie.

16:12
Hek is open

Het eerste hek bij de Grote Wielen is opengegaan voor het publiek. Er staat een podium en een groot scherm. Het tweede hek blijft dicht voor deze groep en is alleen voor genodigden.

16:03
Drukte in Aldtsjerk

In Aldtsjerk is het ook al druk. Bij café Moarkswâl hebben ze besloten om tien procent van de dagopbrengst aan de Maarten van der Weiden Foundation over te make. De kroegbaas noemt het een memorabele dag. "We kunnen het wel 'Maarten-maandag' noemen om elk jaar te herdenken."

Na een recente botsing kan de brug niet meer open. Daarom tilt een kraan de brug omhoog.

Foto: Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
16:02
Chaos bij de Grote Wielen

Het is al heel druk bij de Grote Wielen in Leeuwarden. Een chaos, kun je wel zeggen.

16:01
Arjen de Boer kijkt vast bij de finish
15:49
Rode loper ligt al klaar

Arjen de Boer is op de plek van de finish. Daar is een rode loper en een finishboog. Ook staat er een brancard klaar en een ambulance om Maarten op te vangen na zijn monsterzwemtocht. Ook het Statenjacht ligt er, dus de commissaris van de Koning, Arno Brok, zal ook bij de finish zijn. Uiteraard staat er ook al veel media klaar.

15:38
Maarten is Bartlehiem voorbij

De 'reus' heeft Bartlehiem gehad. Ook daar stonden heel veel mensen om hem aan te moedigen. Ook heeft hij weer wat gedronken, dat doet hij elke 20 minuten.

15:16
Nieuwe doorkomsttijden

Er zijn nieuwe doorkomsttijden: 15.22 uur in Bartlehiem, 18.17 uur bij het Elfstedenbruggetje (tegeltjesbrug) en 19.23 uur in Leewuwarden. Dat is berekend op een zwemsnelheid van 2,7 kilometer per uur.

15:05
Finishterrein is nog dicht

Pas om 17.00 uur gaan de hekken bij het finishterrein open. Mensen staan er nu al een poos in de blakende zon. De politie geeft de suggestie om de schaduw op te zoelen. Niet iedereen is te spreken over deze plek. Steeds waren mensen langs de route en nu worden ze hij de finish tegengehouden. Dat snappen ze niet en ook niet dat dit niet eerder is gecommuniceerd.

15:00
Finish op scherm te zien

De finish van Maarten van der Weijden is deze maandagavond voor het publiek te volgen op een groot scherm. Het 'gewone' publiek kan niet aan de oevers van de Bonke staan om te zien hoe de zwemmer zijn laatste stempel krijgt. Er komen twee zones voor toeschouwers, waar alleen mensen mogen komen die een uitnodiging hebben.

15:12
Maartens kok aan het woord
15:02
Maarten heeft pauze gehad, maar zwemt weer

Maarten heeft een halfuurtje pauze gehad, maar nu zwemt hij weer. In Bartlehiem staan heel veel mensen al op zijn komst te wachten. Hij heeft in de pauze wat gegeten. Dat was risotto met een extra gevulde kip-kerrie. De kok komt uit Geleen en volgens hem is Maarten een goede eter. Het team geeft aan wanneer hij pauze houdt en dan komt de maaltijd naar hem toe op een soort drijvend dienblad. De kok is erg te spreken over de Friezen. "Ze zijn helemaal niet stug, maar allemaal schatten!" Planning is nu dat hij 15.22 uur aankomt in Bartlehiem.

14:20
Tussenstand: 2,7 miljoen euro

Er is een tussenstand bekend gemaakt van het geld dat Maarten van der Weijden ophaalt met zijn Elfstedentocht. Dat is momenteel 2,7 miljoen euro. Dat is meer dan vorig jaar op dat moment. Het geld gaat naar KWF Kankerbestrijding.

14:15
Minister Bruins komt uit naam van het kabinet

Minister Bruno Bruins fan Sport komt als vertegenwoordiger van het kabinet. Hij zal Maarten binnenhaalen bij de finish bij de Grote Wielen. De verwachte aankomsttijd is nu 18.50 uur.

13:46
Wie zal Maarten bij de finish opvangen?

Nu het einde in zicht is voor Maarten, komt de vraag boven: wie zal hem bij de finish opvangen? Sommige mensen vinden dat koning Willem-Alexander daar zou moeten staan... Of zou minister-president Mark Rutte er zijn?

13:40
Gekte in Gytsjerk: Tegeltsjesbrug staat vol fans
13:23
Geweldige steun in Burdaard, en nu door naar Bartlehiem
13:13
Maarten is bij Burdaard
Maarten is foar de twadde kear by Burdaard - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Verslaggever Auke Zeldenrust nam dit 'kiekje' van Maarten vlakbij Burdaard.

12:59
Schooljuf Nellie van De Well: "Trots op ons dorp Burdaard"
12:43
Daisy: "Het zit mentaal goed met Maarten"

Verslaggever Aukje de Hoop praat in Barthlehiem met Daisy, de vrouw van Maarten van der Weijden. "Het gaat mentaal veel beter met Maarten deze editie, dan vorig jaar. Het was voor ons als gezin een heel bijzonder moment in Burdaard, daar waar de tocht vorig jaar stopt, ging Maarten nu weer door. Daar heeft Maarten ook van onze twee dochtertjes stempeltjes gekregen." Daisy zag daar ook voor het eerst het kunstwerk voor Maarten: "Prachtig!"

12:41
Een beetje humor voor het laatste stuk
12:28
Schoolklas kijkt tv onder de les

De leerlingen van juf Gerbrich Talsma van basisschool de Wynbrekker in Oosterzee mogen vandaag in de klas kijken hoe het gaat met de zwemtocht van Maarten van der Weijden. Of zouden ze er van juf ook rekensommetjes bij krijgen?

12:21
Geld doneren aan Maarten van der Weijden Foundation

Omrop Fryslân krijgt van tientallen mensen de vraag hoe ze geld kunnen doneren aan de Maarten van der Weijden Foundation. Daarom hier nogmaals het rekeningnummer: NL70 RABO 0321549333. Meer informatie ook op de website van Maarten: https://www.11stedenzwemtocht.nl/index/

12:07
Brugwachter Burdaard: twee bruggen en die kunnen niet tegelijk open

Want als een brug niet meer wil sluiten, dan heeft het dorp een probleem. Gelukkig heeft de brugwachter maar een minuut nodig om de brug in het dorp te openen als de brug over de provinciale weg weer omlaag is.

12:04
Update van aankomsttijden

Het begeleidingsteam van Maarten heeft om 12 uur weer nieuwe informatie gegeven over de nieuwste aankomsttijden van Maarten van der Weijden. In tegenstelling tot eerdere berichten dat Maarten mogelijk 2,5 uur eerder zou aankomen, wordt de finishtijd nu toch weer aangepast. De nieuwe verwachte aankomsttijden zijn:

13.20 Burdaard
14.26 Bartlehiem
17.30 Tegeltjesbrug Gytsjerk
18.36 Leeuwarden, finish Grutte Wielen

De gemiddelde zwemsnelheid van Maarten is 2,7 kilometer per uur.

11:50
Zwemmen is hier verboden
11:40
Fries volkslied bij brug Klaarkamp

Honderden mensen staan bij de brug bij Klaarkamp om Maarten aan te moedigen. Ze klappen en roepen massaal. Ze komen er speciaal voor. Een vriendengroep uit Hoorn wil de zwemmer ook zien. Nu op naar Burdaard!

11:28
Dronken dropjes uit Oosternijkerk naar Maarten met hun drankorgel

Oosternijkerk heeft dorpsfeest, dus daarom zijn een paar 'dronken dropjes' naar de Dokkumer Ee met hun praalwagen, oftewel hun drankorgel, om Maarten aan te moedigen. En om geld in te zamelen voor het goede doel

Raadslid Aant Jelle Soepboer van gemeente Noardeast-Fryslân is enorm geraakt door deze actie schrijft hij op zijn Facebookside: "Ik heb altijd gepleit voor de sociale functie van de dorpsfeesten en de optochten en nu krijg ik vandaag dit filmpje met een klein berichtje dat mij in de ziel raakt."

11:13
Wat eet Maarten allemaal? De LIimburgse kok doet een boekje open

Vanochtend om vier uur kreeg Maarten een heerlijk bordje Mi, toen om negen uur een vers hapje zomerzuurkool. Maarten mag niet klagen over zijn 'natjes en droogjes' die hij onderweg krijgt. De culinaire hapjes die hij krijgt worden klaargemaakt door een kok uit Limburg. En wat er straks op het menu staat voor Maarten? Een lekkere risotto met kalfsvlees.

11:09
Update van aankomsttijden

Het begeleidingsteam van Maarten heeft om 11 uur weer nieuwe informatie gegeven over de nieuwste aankomsttijden van Maarten van der Weijden. In tegenstelling tot eerdere berichten dat Maarten mogelijk 2,5 uur eerder zou aankomen, wordt de finishtijd nu toch weer aangepast. De nieuwe verwachte aankomsttijden zijn:

13.26 Burdaard
14.32 Bartlehiem
17.36 Tegeltjesbrug Gytsjerk
18.42 Leeuwarden, finish Grutte Wielen

De gemiddelde zwemsnelheid van Maarten is 2,7 kilometer per uur.

10:48
Enthousiasme op het Jaachpaad

Ook aan het Jaachpaad aan de Dokkumer Ee ter hoogte van Raard staan mensen te klappen voor Maarten van der Weijden. Aan de andere kant van het water staat de boerderij van boer Gosse Hiemstra. Ook hier staat een handjevol mensen, onder andere Andries Nieuwenhuis, en een emotionele Alie de Haan uit Spannum. Vorig jaar volgde ze hem ook al. Verslaggever Bauke Deelstra sprak met beiden en kijkt hoe Maarten zijn tocht vervolgt naar Burdaard (in de buurt van Sibrandahuis).

10:30
Cheque van de gemeente Noardeast-Fryslân
Gemeente Noardeast-Fryslân stipet de Swimalvestêdetocht - Foto: Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
10:00
'In tút op de snút' en op naar Leeuwarden

Maarten heeft zijn tiende stempel in ontvangst genomen en na een 'dikke tút' van zijn dochters verlaat hij Dokkum weer.

9:57
Maarten komt aan in Dokkum
9:48
Learlingen Dockinga College 'juichfrij'

De leerlingen van het Dockinga College kunnen getuige zijn van Maarten in Dokkum. De school schrijft op de website: "Uiteraard willen we de leerlingen niet onthouden dat we met zijn allen Maarten kunnen aanmoedigen. Op dit moment is het niet bekend hoe laat Maarten in Dokkum aankomt maar weten we wel dat hij voor op schema ligt. Het is op dit moment de bedoeling dat leerlingen bij aanvang van les 1 zich melden in het lokaal volgens hun rooster. We gaan daarna met zijn allen Maarten aanmoedigen bij de brug aan de Rondweg, in de buurt van de Lidl."

9:36
Arjen praat met burgemeester Hayo Apotheker
9:20
Maarten mogelijk al om 17.00 uur

Elfstedenzwemmer Maarten van der Weijden is mogelijk om 17.00 uur al in Leeuwarden bij de finish bij de Grote Wielen. Dat is tweeëneenhalf uur eerder dan de planning. Dat meldt het begeleidingsteam van Maarten aan Omrop Fryslân. Maandagochtend vroeg is hij na een aantal uurtjes slaap weer begonnen met zijn zwemtocht. Maarten heeft nog een slordige dertig kilometer voor de boeg. Momenteel zwemt hij richting Dokkum, waar inwoners van de stad en ook andere belangstellenden Maarten al staan op te wachten.

8:58
Dokkum staat klaar voor Maarten
Dokkum is klear foar Maarten - Foto: Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
8:22
Wel een goed idee!

Op Twitter wordt voorgesteld om de koninklijke familie uit te nodigen in Leeuwarden om Maarten in te halen. Wel een goed idee!

8:20
Greetje Deinum neemt speciaal vrij voor Maarten
8:12
Naast regelmatig eten, is het ook belangrijk dat Maarten goed slaapt

Daar heeft hij een speciale slaapcoach voor. Maarten heeft vannacht drie uren geslapen en dat is goed, volgen zijn slaapcoach:

8:00
Bauke springt op een boot bij Raerd

Maarten vervolgt zijn tocht op naar Dokkum en ondertussen staat verslaggever Bauke Deelstra op een boot bij het laatste huis van Raerd. Daar wacht de familie Pranger op de doorkomst van Maarten. Ze zijn van plan om flink te schreeuwen om hem wat extra energie te geven.

7:45
Trots op papa

Robien en Phileine, de beide dochters van Maarten van der Weijden, zijn maar wat trots op hun vader. Het oudste meisje was diep onder de indruk van alle camera's die er de hele dag bij zijn. "De camera's vind ik zo mooi", vertelde ze.

7:33
7:44
Een extra stempel in Birdaard

Vorig jaar moest Maarten opgeven in Birdaard. Verslaggever Bauke Deelstra was er bij toen Maarten vanochtend op de plek waar hij vorig jaar uit het water kwam een extra stempel kreeg van zijn beide dochters.

6:55
Maarten krijgt een stempel van zijn dochters in Birdaard: hij is het dode punt voorbij
6:42
Het programma in Dokkum
6:09
Maarten onderweg naar Birdaard

Welkom op deze laatste dag van Maarten van der Weijden zijn Zwemelfstedentocht. Maarten heeft deze nacht ruim drie uur geslapen. Daarna was er een korte onderbreking omdat zijn pak niet goed zat, maar hij is inmiddels Bartlehiem voorbij en op weg naar Birdaard. Hij heeft in totaal 158 kilometer afgelegd. Over een uurtje wordt Maarten verwacht in Birdaard.

(advertinsje)
(advertinsje)