LIVEBLOG: Maarten ligt weer in het water en zwemt richting Bartlehiem

23 jun 2019 - 23:03

De zwemtocht van Maarten van der Weijden langs de Friese elf steden is dag en nacht bij Omrop Fryslân te volgen, onder andere via dit liveblog. Maarten begon op vrijdag 21 juni en de bedoeling is dat hij maandag weer aankomt in Leeuwarden. Hij zwemt de tocht van zo'n 200 kilometer om geld in te zamelen voor verschillende projecten tegen kanker. De eerste twee dagen teruglezen kan hier: dag 1 en dag 2. Alles wat Omrop Fryslân doet op radio, televisie en internet is te vinden op de speciale pagina Maartens Alvestêdetocht.

6:13
Bedankt voor het volgen

De laatste dag is nu echt begonnen! Daarom sluiten we dit liveblog af, want ook de derde dag en nacht van Maarten van der Weijden zitten er nu op. Dag vier is vanaf nu te volgen in dit blog.

5:55
Maarten is Bartlehiem foarby
5:11
Hij zwemt weer!

Maarten van der Weijden heeft ongeveer een half uur op de begeleidingsboot gezeten, maar hij ligt nu weer in het water en zwemt richting Bartlehiem. Huisarts Marco Blanker vertelde ons dat hij Maarten zijn schouder ingevet heeft en de temperatuurmeter die Maarten in zijn pak had eruit heeft gehaald. Daardoor voelt hij zich een stuk beter.

5:09
Verslaggever Arjen de Boer over hoe het nu met Maarten gaat
5:00
Misschien een lage bloeddruk

Dat het pak uit is, is niet een goede zaak. In een eerder gesprek vertelde huisarts Marco Blanker dat Maarten het pak aan moet houden. Op het moment dat hij zijn pak uitdoet, kan zijn huis opzwellen en zijn bloedvaten kunnen open gaan staan. Dan zou hij een lage bloeddruk kunnen krijgen.

4:52
Het pak uit

Maarten is het water weer uit omdat zijn pak niet goed zit. Hij heeft last van wrijfplekken en daarom wordt hij op dit moment uit zin pak gehaald, zegt verslaggever Arjen de Boer/

4:33
Verwachte doorkomsttijden Birdaard en Dokum

De organisatie denkt dat Maarten om 05.45 uur in Birdaard aankomt en om 10.00 uur in Dokkum.

4:30
Bami met kip, daar zwemt Maarten de komende uren op, vertelt huisarts Marco Blanker
3:54
Maarten ligt weer in het water

Na meer dan drie uren slapen is Maarten van der Weijden weer aan het zwemmen. Het is nog een paar kilometer voordat hij onder de brug van Bartlehiem door komt.

3:14
De toeschouwers bivakkeren op de brug van Bartlehiem
2:53
Terwijl Maarten nog even op bed ligt, is de politie die hem begeleidt nog steeds scherp
2:52
Maarten begint bijna weer

Volgens verslaggever Arjen de Boer wordt Maarten over 5 minuten wakker gemaakt en gaat hij eerst wat eten voordat hij het water weer in gaat.

2:32
Waarom is het bruggetje van Bartlehiem zo populair?

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren vertelt het ons

2:16
Bartlehiem maakt zich klaar voor Maarten

Tientallen lichten, een kampvuur en mensen die het beroemde bruggetje van Bartlehiem zoeken. Verslaggever Arjen de Boer duikt het dorp alvast in.

1:48
Hoe belangrijk is slaap voor Maarten op dit moment?

Vorig jaar slaapt Maarten niet meer dan 20 minuten per keer. Deze keer heeft hij dit aangepast naar 1,5 uur tot 3 uren per nacht. Verstandig, zegt slaapexpert Francis Lanen, omdat Maarten na anderhalf uur in elk geval één slaapcyclus heeft gehad.

Wat dit jaar ook anders is, is de bril met een rood en blauw licht die Maarten op heeft. Volgens Lanen zorgt het rode licht voor het aanmaken van melatonine zodat Maarten makkelijker in slaap komt. Het blauwe licht zorgt ervoor dat zijn biologische klok na het slapen weer opstart.

Slaapexpert Francis Lanen

1:00
Auke en Jellie drinken een wijntje met Arjen
23:57
Toeschouwers hebben alles over voor Maarten, zelfs een paar uur overnachten in de auto!
23:45
Verslaggever Arjen de Boer zoekt Maarten stiekem op
23:34
Rectificatie van de organisatie: Maarten slaapt nu

Hij zal ongeveer 3 tot 4 uren slapen en zwemt dan door naar Bartlehiem.

23:21
Meezwemmer Anneke van der Zwaag heeft even rust, maar gaat dan te hardlopen
22:32
Het wordt donker, de tractoren komen langs de route staan
Foto: Omrop Fryslân, Sybrand Grasdijk
22:03
Maarten door de sluis
21:46
Enkele foto's van de sluis
20:28
Drukte bij Vrouwenparochie
Foto: Omrop Fryslân, Marije Klijnstra
20:09
20:05
Bijna bij Vrouwenparochie!

Nog even en dan komt Maarten van der Weijden langs Vrouwenparochie. Hij is de hoek inmiddels om en zwemt nu noordelijk richting de brug daar.

18:40
Maarten onderweg naar Vrouwenparochie

Maarten van der Weijden zwemt momenteel tussen Berltsum en Vrouwenparochie.

17:38
Maarten krijgt toch een elfstedenkruis!

Maarten mei it alvestêdekrúske fan Hans Bouma wol hawwe

17:13
Maarten wordt met een kraan de sluis over gezet
16:56
Wier wacht op Maarten
16:41
Tussenstand: 1,4 miljoen

Er is intussen 1,4 miljoen euro opgehaald met de elfstedenzwemtocht. Dat meldt de NOS. Het bedrag is hoger dan vorig jaar rond deze tijd. Toen is er in totaal meer dan vijf miljoen euro opgehaald.

16:38
Drukte in Berltsum

Berltsum geeft Maarten een monsterachtige intocht.

15:48
Drukte op de brug
13:45
Bezinningsmoment met Lisanne

Lisanne Spaander verzorgt in alle elf steden het bezinningsmoment samen met longarts Sander de Hosson. Zelf heeft Lisanne ook kanker gehad, maar ze is nu tumorvrij. Tijdens de bezinningsmomenten vertelt ze haar levensverhaal en heeft ze het over het belang van onderzoek naar kanker. Ze zingt daarbij ook zelfgeschreven liedjes of nummers die haar kracht geven. Ze is speciaal door Maarten van der Weijden gevraagd om aan deze bijeenkomsten mee te werken.

Lisanne heeft ook speciale kettingen met gekleurde kralen. Elke kraal staat voor een behandeling en in een jaar tijd heeft ze er 287 aan haar ketting verzameld. Aan het eind van de ketting zit een bijzonder kraal. Lisanne vertelt erover in de video hieronder.

12:48
Maarten is in Franeker

Maarten haalt in Franeker zijn negende stempel. Nu op naar Dokkum!

11:46
Ouderen in Franeker kijken uit naar Maarten

Bewoners van verzorgingshuis Westerpoort in Franeker kijken uit naar de doorkomst van Maarten. Ze zitten al vanaf half el op de eerste rang met een mooi spandoek om de zwemmer aan te moedigen. In de tussentijd worden ze goed verzorgd met eten en drinken, vertelt een begeleidster van Westerpoort.

10:43
Op weg naar Franeker

Maarten ligt nog steeds voor op schema. Waarschijnlijk is hij rond 12.15 al in Franeker. Hij zwemt daar naartoe via het Van Harinxmakanaal. Momenteel is hij ongeveer halverwege tussen Harlingen en Franeker.

9:55
De man van Paulien van Deutekom

Kay van der Kooi, de man van de overleden oud-schaatsster Paulien van Deutekom, zwom een stuk met Maarten mee in Harlingen. "Een heel bijzondere ervaring." Hij deed mee voor de Paulien van Deutekom Foundation. De oud-wereldkampioen schaatsen overleed begin dit jaar gevolgen van longkanker. Vriendinnen van haar vingen hem op na het zwemmen. "Heel mooi om ze allemaal hier zo samen te zien, om dit met zijn allen te kunnen doen."

8:46
Achtste stempel yn Harlingen

Maarten heeft zijn achtste stempel binnen. Onder grote publieke belangstelling kreeg hij die in Harlingen van Sint Maarten die op een bootje op de zwemmer stond te wachten. Van der Weijden heeft er nu 118 kilometer p zitten. Na Harlingen is Franeker de volgende stad op het programma.

8:35
De moeder van Maarten

In Harlingen staat de moeder van Maarten op de doorkomst van haar zoon te wachten.

8:25
Centrum Harlingen in zicht

Maarten is aan de rand van Harlingen, waar hij zijn achtste stempel gaat halen.

7:24
Maarten in Kimswerd, op naar Harlingen
7:05
Zwemelfstedentocht maakt emoties los

De indrukwekkende prestatie van Maarten voor het goede doel maakt veel gevoel los. In Kimswerd heeft verslaggever Johanna Brinkman een emotioneel gesprek met een toeschouwer. "Wij wonen in een rijk land, en dan moet zo'n jongen zo'n eind zwemmen om geld bij elkaar te krijgen."

6:17
Daar is-ie!

Ruim een uur na de doorkomst in Witmarsum is Maarten van der Weijden in Arum. Ook daar waren mensen die de hele nacht hebben doorgehaald om de zwemmer te kunnen verwelkomen.

5:54
Bijna in Arum
5:32
Op de begeleidingsboot

We belden met Stefan van der Pal. Hij zit al het hele weekend op de begeleidingsboot die in de buurt van Maarten van der Weijden vaart. Iedereen heeft heerlijk geslapen, vertelt hij. "Ik weet niet eens meer hoe laat het was. Het is sowieso wat lastig met de tijd, daar ben ik me niet bewust van."

Met Van der Weijden gaat het goed. "Hij zwemt alweer heel hard."

Stefan van der Pal

5:56
Dag 3!

De derde dag van Maartens Zwemelfstedentocht is begonnen. Hij is ook de afgelopen nacht goed doorgekomen. Hij heeft geslapen van 1.00 tot 4.00 uur, in de buurt van Schettens. Inmiddels is hij alweer voorbij Witmarsum, onderweg naar Harlingen.

Alles van zaterdag teruglezen? Dat kan hier.

(advertinsje)
(advertinsje)