LIVEBLOG: Dag 2 van de zwemelfstedentocht van Maarten

23 jun 2019 - 04:50

De zwemtocht van Maarten van der Weijden langs de Friese elf steden is dag en nacht bij Omrop Fryslân te volgen, onder meer via dit liveblog. Maarten begon 21 juni en moet maandag weer in Leeuwarden aankomen. Van der Weijden zwemt de monstertocht van zo'n 200 kilometer om geld in te zamelen voor diverse projecten tegen kanker. Alles over Maarten zijn eerste zwemdag is terug te lezen in dit blog en alles wat Omrop Fryslan doet op radio, televisie en internet is te vinden op de pagina Maartens Alvestêdetocht.

5:45
Eind van dit liveblog

De derde dag is nu echt begonnen! Daarom sluiten we dit liveblog af, want ook de tweede dag en nacht van Maarten van der Weijden zitten er echt op. Dag drie is vanaf nu te volgen in dit blog.

5:13
In Witmarsum

Wachten wordt beloond! Sommige mensen stonden aan het begin van de nacht al in Witmarsum, kort voordat Maarten van der Weijden begon aan een dutje van drie uren. Maar nu, om 5.00 uur, is hij in Witmarsum. En dat vieren ze daar flink.

4:34
Hij zwemt weer!
3:52
Beweging!

Er gebeurt weer iets! De eerste mensen van het team van Maarten van der Weijden zijn wakker in Schettens. Het duurt niet lang meer voordat hij verder zwemt richting Witmarsum en de volgende stempelpost, in Harlingen.

Foto: Omrop Fryslân, Ronald Talma
3:16
Stappers horen gesnurk
3:03
Zzzzz

Zijn jullie nog wakker? Maarten van der Weijden en zijn team in elk geval niet. Zij slapen heerlijk in de omgeving van Schettens. Stil is het echter niet: er wordt luid gesnurkt. Goed om te weten: dan pakken ze in elk geval rust om zondag weer verder te kunnen!

1:22
Schipper Auke Kooistra
1:08
Witmarsum moet wachten

Se stonden al klaar in Witmarsum, maar ze moeten een paar uurtjes wachten. Het is tijd voor een paar uurtjes slaap voor Maarten van der Weijden. De bedoeling is dat hij drie uurtjes rust neemt en om 4.00 uur weer verder gaat.

0:39

Om ongeveer half één in de nacht van zaterdag op zondag was de doorkomst in Schettens.

0:25
Update planning Harlingen

Volgens de oorspronkelijke planning zou Maarten van der Weijden zondag om 10.20 uur in Harlingen aankomen. Maar hij zwemt dus flink voor op schema. De verwachte starttijd in Harlingen voor de meezwemmers is nu 8.25 uur. Rond die tijd is Van der Weijden daar dus ook.

0:10
Verder dan 100 kilometer

Precies om middernacht is Maarten van der Weijden de 100 kilometer gepasseerd.

0:06
Straks slapen

Maarten van der Weijden gaat nog een uurtje door. Daarna neemt hij een poosje rust. Tussen 01.00 en 04.00 uur gaat hij slapen, vertelt de organisatie.

23:35
Over de helft

Nu hij Bolsward heeft gehad, betekent het dat Maarten van der Weijden over de helft is van zijn Zwemelfstedentocht.

23:33
Meezwemmers ook in Bolsward
Foto: Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar
23:18
De doorkomst in Bolsward
23:16
Maarten in Bolsward

Maarten van der Weijden is in Bolsward! Op de cheque staat geen bedrag, omdat er nog steeds geld wordt ingezameld met een loterij. In Bolsward zamelen ze geld in voor betere immunotherapie bij acute myeloïde leukemie. Inspirator is Anke Verweijen.

Volgende stad: Harlingen. Daar wordt Van der Weijden zondagochtend verwacht. Hoe laat precies? Dat hangt af van zijn tempo en van hoe lang hij slaapt.

Foto: Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar
22:45
De meezwemmers springen alweer het water in!
22:29
Verslaggever Jantine Weidenaar in Bolsward
22:04
Lennie wacht op de brug
21:44
In Bolsward is het al mooi druk aan het worden!

Rayonhoofd Stefan Rekker van Bolsward over de drukte daar al

21:14
Nog anderhalf uur; dan zou Maarten in Bolsward moeten aankomen

Maarten van der Weijden heeft tot dusver ruim 90 kilometer gezwommen. Daarmee is hij bijna op de helft van zijn zwemelfstedentocht. Waarschijnlijk komt hij om 22.40 uur in Bolsward aan.

20:42
Hoe gaat het nu met Maarten?

Dokter Marco Blanker vertelt hoe het nu met Maarten gaat

20:37
Iedereen komt kijken bij Maarten
20:09
De meezwemmers, hoe maken ze het?
19:15
De binnenkomst van Maarten in Workum
Foto: Omrop Fryslân, Aukje de Hoop
19:04
Live op Facebook
17:47
Tussen Hindeloopen en Workum

Maarten gaat lekker! Hij zwemt inmiddels tussen Hindeloopen en Workum.

16:46
16:28
Bijna in Hindeloopen

Maarten van der Weijden kan elk moment in Hindeloopen aankomen. Hij is er bijna!

16:13
Maarten zwemt bijna verkeerd

Als bij Koudum de volgboot de verkeerde kant op lijkt te varen, zwemt Maarten er achteraan, Maar, hij keerde om en zwom alsnog de goede richting op.

Maarten zwemt bijna verkeerd

15:54
Maarten zwemt langs de tuin
15:05
Verkeer loopt vast: kom niet naar Hindeloopen!

Het verkeer rond Hindeloopen loopt volledig vast door de belangstelling voor Maarten van der Weijden. De organisatie van de elfstedenzwemtocht adviseert mensen om niet meer met de auto naar Hindeloopen te komen.

14:27
Op naar Hindeloopen

Na het warme welkom in Stavoren zwemt Maarten via de Dyksfeart door Molkwerum om in Hindeloopen uit te komen. Hij heeft nu meer dan 70 kilometer in 21 uur afgelegd.

13:53
Cheque van meezwemmers in Stavoren

De meezwemmers in Stavoren hebben samen 359.108 euro opgehaald voor onderzoek naar kanker.

Foto: Eigen foto
13:16
Eén meezwemmer heeft Maarten ingehaald, en dat mag niet
12:46
Maarten heeft zijn vierde stempel

In Stavoren heeft Maarten zijn vierde stempel gehaald. Hij heeft er nu ruim 60 kilometer op zitten. Het gat in zijn pak is provisorisch dichtgeplakt met tape.

12:21
Paniek in Stavoren

Maarten zwemt zo snel dat de meezwemmers van Stavoren in de problemen komen. Ze waren er niet allemaal klaar voor.

12:15
De politie heeft goed zicht op Maarten
12:06
Het verhaal van meezwemmer Tim

Tim Jubbega uit Amerongen heeft spina bifida en zit daardoor in een rolstoel. Dat weerhoudt hem niet om mee te zwemmen met Maarten van der Weijden. Tim heeft in een jaar tijd zijn beide ouders verloren door kanker en met hen in gedachten doet hij mee.

11:50
Een gat in het pak

Er zit een klein gaatje in het pak dat Maarten aanheeft tijdens het zwemmen. Dat zegt de arts die op een van de volgboten zit. Het is niet heel erg, maar als het gat groter wordt, moet hij een ander pak aan. Er zijn reservepakken.

11:44
Simmer yn Fryslân petten

Onze 'Simmer yn Fryslân'-petten zijn populair! Jeroen Kijk in de Vegte van NPO Radio 2 heeft 'm vandaag ook op.

11:28
Maarten zwemt te snel

Maarten zwemt zo snel, dat de activiteiten die op de wal in Stavoren zijn gepland, in gevaar komen. Daarom gaat hij nu iets langzamer. Hij maakt zelfs een kleine omweg naar Warns. Dat meldt de NOS.

10:36
Voor op schema

Bij doorkomst in Galamadammen ligt Maarten flink voor op schema. Hij zwemt momenteel 4 kilometer per uur en daardoor is de verwachte aankomsttijd in Stavoren drie kwartier eerder, namelijk 12.00 uur. In Stavoren wordt ook een tussenstand gegeven van het geld dat wordt ingezameld voor kankeronderzoek.

Foto: Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
10:11
Maarten-fans uit België

De zwemtocht van Maarten trekt niet alleen mensen uit Fryslân en de rest van Nederland, maar zelfs uit België komen zijn fans hem aanmoedigen.

10:07
Bij Galamadammen

Nadat Maarten even wat heeft gegeten, is hij de Alde Karre bij De Fluezen overgezwommen en in Galamadammen aangekomen.

Foto: Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
9:34
Toeschouwers welkom in Workum

Terwijl Maarten onderweg is naar Stavoren, maakt Workum zich al op voor een groot feest bij zijn doorkomst vanavond. De verwachte aankomsttijd daar is 20.20 uur. Toeschouwers zijn welkom, valt op Twitter te lezen.

8:20
Op weg naar Stavoren

Van der Weijden komt steeds dichter bij zijn vierde stempel. Hij heeft nog minder dan 14 kilometer te gaan tot Stavoren. Verwacht wordt dat hij daar om 12.45 uur aankomt. Zijn gemiddelde snelheid is de laatste uren wel iets omlaag gegaan, van 3,31 naar 3 kilometer per uur. In totaal heeft hij nu iets meer dan 50 kilometer, dus ruim een kwart van de tocht, gezwommen.

7:22
Maarten is door Balk heen

Maarten is op weg naar Stavoren en is Balk inmiddels voorbij. Daar werd hij massaal aangemoedigd door toeschouwers met vlaggen en spandoeken. Sommigen fietsten zelfs een stukje mee.

Verslaggever Arjen Bosselaar vertelt over Maartens passage door Balk

6:13
Maarten op weg naar Balk
Foto: Kappers Media
6:05
Een mistig Sleattemer Mar

Welkom op deze tweede dag fan Maarten van der Weijden zijn zwemelfstedentocht. Maarten is de nacht goed doorgekomen en zwemt nu naar Stavoren via een mistig Sleattemer Mar en Balk. Hij heeft 41,5 kilometer gezwommen tijdens de laatste 11 uren. Zijn gemiddelde zwemsnelheid is 3,31 kilometer per uur.

(advertinsje)
(advertinsje)