LIVEBLOG: Het laatste nieuws over de elfstedenzwemtocht

21 jun 2019 - 23:59

De zwemtocht van Maarten van der Weijden langs de Friese elf steden is de komende vier dagen dag en nacht bij Omrop Fryslân te volgen, onder meer via deze liveblogs. Maarten begint 21 juni en moet maandag weer in Leeuwarden aankomen. Van der Weijden zwemt de monstertocht om geld in te zamelen voor diverse projecten tegen kanker. Alles wat Omrop Fryslan doet op radio, televisie en internet is te vinden op de pagina Maartens Alvestêdetocht.

5:59
De derde stempel is binnen
5:27
Maarten zwemt weer!
4:51
De meezwemmers bereiden zich voor op de twee kilometer in Sloten
4:49
Praten over kankeronderzoek

Terwijl Maarten nog met de ogen dicht in zijn tent ligt, is in Sloten het bezinningsmoment. Alle steden hebben er één, een moment om te praten over kankeronderzoeken en de verhalen van patiënten. In Sloten staat het onderzoek naar eierstokkanker centraal. Verslaggever Arjen Bosselaar vraagt de burgemeester van de Fryske Marren Fred Veenstra, wat hij vindt van het hele evenement en of het niet jammer is dat de horeca in het dorp niet open mocht.

3:54
Een uurtje in de rust

Maarten heeft nu zo'n 40 kilometer van de zwem Elfstedentocht erop zitten. Hij zwom net het Slotermeer over en neemt nu één uur rust voordat hij zijn derde stempel haalt in Sloten.

3:08
Drukte op de Friese bruggen

Om de toeschouwers van de zwem Elfstedentocht op de bruggen te begeleiden zijn beveiligers ingezet. Want in de komende paar uren moeten nog zo'n 10 bruggen open zodat Maarten en zijn team er langs kunnen.

2:44
Maarten komt aan bij Woudsend
2:01
Maarten voelt zich goed en gaat even slapen voor Sloten

Maarten heeft veel gegeten en voelt hem goed, zegt Christel Veld van het begeleidingsteam. Hij steekt straks het Slotermeer 'even' over en gaat dan net voor Sloten één uur slapen.

Christel Veld van het begeleidingsteam over hoe Maarten ervoor staat

1:29
Trekkers verlichten het water van Osingahuizen

Herre van der Meer en de Skouster Oldtimers hebben ervoor gezorgd dat Maarten tussen IJlst en Osingahuizen niet in het donker zwom.

0:34
Peter is weer helemaal beter

Naast de drukte en het feest in alle steden is er ook ruimte voor verhalen van mensen die kanker hebben of hebben gehad. Verslaggever Miranda Werkman praat met één van hun.

0:13
Tweede stempel van Maarten in IJlst
23:56
Maarten is bijna in IJlst

Volgens het team van Maarten van der Weijden komt hij elk moment aan in IJlst en is hij rond 00.20 bij de stempelpost.

22:50
De eerste stempel

Grutte Pier gaf Maarten van der Weijden om 22:51 in Sneek zijn eerste stempel. Ook burgemeester Jannewietske de Vries was op de stempelboot aanwezig om de zwemmer veel succes te wensen.

Net als in de dorpen stonden ook in Sneek op de kade honderden mensen Maarten van der Weijden aan te moedigen.

22:49
Stempelen in Sneek
22:30
Maarten is in Sneek

Maarten van der Weijden is aangekomen in Sneek. Om 22:30 zwom hij de stad in, waar hij op werd gewacht door 80 meezwemmers, die twee kilometer met hem mee zwemmen.

22:28
Maarten komt aan in Sneek
22:21
De meezwemmers zijn er klaar voor
22:11
Hoe ver is hij?

Vrijdagavond om 22:00 heeft Maarten van der Weijden alweer 18 kilometer gezwommen.

Ondertussen is er ook al meet steun binnengekomen voor de lichtjesactie. In totaal zijn er nu 1277 lichtjes verkocht, en dat betekent dat 100 kilometer verlicht kan worden. Dat is tot en met de brug van Parrega, net voor Bolsward. Hier moet Maarten zaterdagavond langskomen.

22:04
Opvallende toeschouwers
Foto: Casper van Aggelen
21:43
Meezwemmers

In Sneek maken de meezwemmers zich klaar voor de eerste kilometers. Verslaggever Arjen de Boer zocht een van hen op: Jan Waling.

21:36
Verwachte aankomsttijd Sneek

Het team van Maarten van der Weijden geeft aan dat hij om 22:30 in Sneek wordt verwacht. Dit betekent ook dat de aankomsttijd bij de stempelpost in Sneek om 22:50 verwacht wordt.

21:19
Zwemt Maarten nog?
Foto: Raymond van Olphen

Veel publiek probeert op de hoogte blijven van waar Maarten op moment is. Dat kan via de GPS-tracker, die hij bij zich heeft. Dus voordat je naar de route afreist, check eerst waar hij is!

En wil je weten of hij überhaupt nog zwemt, dan is daar ook een speciale website voor: zwemtmaartennnog.nl

20:37
Boazum

Bij Boazum is er grote verkeersdrukte, en dit zorgt soms ook voor gevaarlijke situaties. Mensen worden gevraagd om goed op te letten als ze bij een van de bruggen komen kijken.

Ook zijn er mensen die onofficieel het water in duiken om een stukje mee te zwemmen.

20:01
Easterwierrum

Net na acht uur is Maarten van der Weijden aangekomen in Easterwierrum. Hier stond de brandwacht van Mantgum, om hem met regenbogen welkom te heten: brandspuiten werden uitgerold, om daarmee een waterstroom over de vaart te spuiten.

In totaal heeft Van der Weijden er nu 10 kilometer op zitten.

19:40
De moeder van Maarten zit ook langs de kant
19:31
Reduzum

Rond half acht, twee uren na de start, kwam Maarten door het dorpje Reduzum, waar tientallen mensen hem met applaus opwachtten. Met het zonnetje erbij, en een watertemperatuur van tussen de 19 en 21 graden is het een mooie eerste avond voor Van der Weijden.

19:22
7,5 km gehad

De eerste 7,5 kilometer zitten erop voor Maarten van der Weijden. Net voor 17:30 sprong hij in het water in De Zwette in Leeuwarden. In twee uren tijd is hij al voorbij Weidum en is hij onderweg naar Sneek.

19:14
Drukte bij Weidumerhout
19:04
Sprong in het diepe
Foto: Casper van Aggelen

Maarten van der Weijden bij de start van zijn monstertocht.

18:54
Licht in het donker

Afgelopen jaar was er veel te doen om de donkere route. Er kwam zelf een oproep om met trekker Maarten bij de schijnen. Dit jaar is er een speciale actie opgezet om Van der Weijden van licht te voorzien: verlichtderoute.com. Op deze site kunnen mensen een lichtje kopen, dat dan op een brug wordt gezet. Ondertussen zijn er al zoveel lichtjes verkocht dat de route tot aan IJlst verlicht is.

18:48
Veel publiek

Tussen 22:00 en 23:00 wordt Maarten in Sneek verwacht. Ondertussen staan er veel mensen op de brug over de route. Verslaggevers Wytse Vellinga en Arjen de Boer zien dat er veel mensen op de fiets op in de auto naar de route komen. Bij het Weidumerhout gaat het bijvoorbeeld om enkele honderden.

17:54
Publiek op de bruggen
Foto: Omrop Fryslan
17:48
Wolvet

Het team van Maarten van der Weijden vertelt dat de zwemmer zich op een bijzondere manier heeft voorbereid op een lang verblijf in een wetsuit. Van der Weijden is ingesmeerd met wolvet. Om het schuren van het pak te voorkomen.

17:27
En daar gaat ie!
16:43
Volg het live

De tocht van Maarten van der Weijden is dit volledige weekeinde live te volgen op Omrop Fryslân radio en TV. Ieder uur van de dag (en nacht) zijn de verslaggevers onderweg om te laten zien wat er allemaal gebeurt op en om het Elfstedenwater.

15:38
Freedsmerk

Iedere week vraagt verslaggever René Koster op de Freedsmerk (vrijdagsmarkt) in Leeuwarden, de mensen naar een actueel thema. Deze week wil hij weten hoe de mensen tegen de tocht van Maarten van der Weijde aankijken. De meesten geven aan dat ze veel sympathie hebben voor de tocht.

15:11
Het startschot

Maarten van der Weijden begint om 17.30 in Leeuwarden met de Elfstedenzwemtocht. In deze liveblog is te volgen hoe het nu met Maarten van der Weijden gaat. Alles wat Omrop Fryslân doet op radio, televisie en internet is te vinden op de pagina Maartens Alvestêdetocht.

Wil je nog eens nalezen hoe hij vorig jaar de tocht heeft gezwommen, kijk dan op ons oude liveblog.

(advertinsje)
(advertinsje)