Provincie wil meer ruimte geven aan windmolens; bij coalitiepartij FNP dreigt opstand

In Fryslân komt de komende jaren meer ruimte voor windenergie. De provincie wil ruimte geven aan de zogenoemde Groninger windmolens van maximaal 15 meter hoog en oude dorpsmolens - zoals die van Reduzum - mogen worden vervangen door een hogere nieuwe molen. Dat staat in het nieuwe coalitie-akkoord dat Gedeputeerde Staten dinsdag zullen presenteren. Dat er meer ruimte komt voor windenergie is opvallend, want coalitiepartij FNP was daar altijd fel op tegen.
Onno live yn Reduzum
De FNP lijkt in ieder geval veel verder te gaan dan het eigen verkiezingsprogramma. De leden van de partij hebben in november nog in meerderheid tegen hogere dorpsmolens en ook tegen die Groninger molens gestemd.
De onderhandelingen hebben in Fryslân veel langer geduurd dan in Groningen en Drenthe en dat is een aanwijzing dat het akkoord, ook op het gebied van windenergie, lastig was. Het is wel duidelijk dat FNP-onderhandelaren Corlienke de Jong en Johannes Kramer erg met de materie hebben geworsteld.

Nieuwe politieke realiteit

Ze hadden te maken met een nieuwe politieke realiteit, want CDA, PvdA en ook VVD willen dorpen en boeren meer ruimte geven om een eigen windmolen te plaatsen. De FNP had daarom de keuze: of de oppositie in of een compromis sluiten en het is het laatste geworden.
Bij de FNP stemde een meerderheid van de leden in november vorig jaar nog tegen nieuwe windmolens op het land op aandringen van Johannes Kramer. Dezelfde Kramer mag de leden nu uitleggen dat de hogere dorpsmolens en die Groninger molens er toch mogen komen.
Je kunt als partij ook teveel water bij de wijn doen.
Oud-FNP-partijvoorzitter Nynke Beetstra
Oud-partijvoorzitter Nynke Beetstra laat in een eerste reactie weten dat ze 'schrikt' van de uitkomsten van de college-onderhandelingen. "Met de taal en cultuur hoort ook het landschap tot de kernwaarden van de FNP. Nieuwe windmolens passen daar niet in. Je kunt als partij ook teveel water bij de wijn doen."

Opstand

Beetstra laat weten dat ze 'hoopt' op opstand bij de Frysk Nasjonale Partij. Ze is zelf in ieder geval 'heel benieuwd' naar de uitleg van onderhandelaren. De Jong en Kramer over het coalitie-akkoord.
De wynmûne fan Reduzum © Omrop Fryslân, Karen Bies
Beetstra had graag gezien dat de FNP-onderhandelaren het coalitie-akkoord eerst aan de leden zouden voorleggen, maar dat verzoek is vorig jaar afgewezen door de partijleiding.
Oud FNP-voorzitter Nynke Beetstra is kritisch

Presentatie akkoord op dinsdag

Het volledige akkoord wordt dinsdag gepresenteerd. Dan komt er ook meer informatie naar buiten over de aanpak van het veenweidegebied, over de financiën van de provincie en ook over de Lelylijn, de snelle spoorlijn van Groningen over Drachten en Heerenveen naar Lelystad. Het vorige college gaf die Lelylijn niet veel kans, maar het nieuwe college zet het plan toch weer hoog op de politieke agenda.