"Bezoekers en artiesten ervaren allemaal het Oerol-gevoel"

Het jaarlijkse kunst- en cultuurfestival Oerol begint komend weekend weer op Terschelling. Van 14 tot en met 23 juni is het eiland één groot podium voor locatietheater, straattheater, muziek, beeldende kunst en alles ertussenin. Onze verslaggever Wendy Kennedy is erbij en vertelt wat er allemaal te beleven valt en geeft een paar praktische tips.
Een theatervoorstelling op Oerol 2018 © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Voor iedereen die nog nooit op Oerol is geweest: wat maakt het festival zo bijzonder?
"De combinatie van theater, muziek en de kunstinstallaties die opgaan in de omgeving, de vrijheid op het eiland en het lekkere buiten zijn maakt Oerol tot een uniek festival. Voor mij is dat ook wel echt het Oerol-gevoel. En ik hoor ook van veel andere mensen, van bezoeker tot artiste, dat zij een soort van Oerol-gevoel ervaren. Ik ga daarom de komende week ook op zoek naar dat Oerol-gevoel en wat dat nou precies is."
Het thema van Oerol is dit jaar 'kantelende perspectieven', wat houdt dat in?
"Oerol staat erom bekend een gemeenschappelijk betrokken festival te zijn. Dit jaar focussen ze op de tijdsgeest van nu, waarin veel polarisatie is en maar een beetje oog voor het perspectief van de ander. Het thema van dit jaar heeft als doel om verhalen uit een ander perspectief te vertellen en ik ben heel nieuwsgierig naar hoe dat eruit ziet."
Naar welke voorstellingen kijk jij zelf het meeste uit?
"Ik heb twee theatervoorstellingen en twee muziekvoorstellingen uitgezocht die mij erg aanspreken. Als eerste de voorstelling Lost Tango van Orkater/Via Berlin/ Ragazze Quartet. De voorstelling is extra speciaal omdat Via Berlin hun 10-jarige jubileum viert. Carel Kraayenhof maakt muziek in deze voorstelling. Hij is bekend van het muziekstuk dat hij speelde op de bruiloft van Willem-Alexander en Máxima, toen Máxima een traantje wegveegde. Na het Friese stuk Part-Time Paradise van SKOFT&SKIEP/Tryater kijk ik ook uit. Het publiek zit op een grote installatie en zij kijken uit op een camping, wat net de gemeenschap in het klein is."
"Wat de muziek betreft ga ik naar twee hele verschillende optredens toe. Als eerste Douwe Bob. Hij geeft elke dag een kort en intiem optreden op het strand. Douwe Bob is aardig mainstream, wat opvallend is voor Oerol. En ik ga ook naar de Secret Garden Sessions. Daar spelen verschillende neo-klassieke artiesten, zoals de Duitse pianist en componist Martin Kohlstedt en Ruben Hein, die op dit moment artistiek leider is van het Nederlands Jeugd Jazz Orkest."
Verslaggever Wendy Kennedy aan het werk op Terschelling © Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
Er is op veel festivals tegenwoordig veel aandacht voor milieu en natuur. Hoe zit dat op Oerol?
"Omdat er op Terschelling natuurlijk veel kwetsbare natuur is, heeft het festival heel veel aandacht voor het milieu. De containerramp van afgelopen januari geeft ook maar weer aan hoe actueel dat het milieuvraagstuk is, ook voor Terschelling. Er zijn ook twee kunstinstallaties geïnspireerd op het milieu: De ark en Clams. Via de Expeditie kunnen mensen die kunstwerken bekijken."
"Ook probeert Oerol zelf bewuster te zijn met duurzaamheid. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld een 'pocketasbak' krijgen: een klein asbakje dat ze mee kunnen nemen in de zak. Zo hoopt de organisatie te voorkomen dat peuken in de natuur belanden. Maar er is ook aandacht voor andere zaken, zoals decor dat meerdere keren opnieuw wordt gebruikt of eten dat zo veel als mogelijk van lokale producten is gemaakt."
En is er ook veel aandacht voor kinderen?
"Ja zeker, voor kinderen is er genoeg te doen. Zo zijn er kinder- en familievoorstellingen, staat ranja ook op de drankenkaart en is er een kabouterroute te lopen. Mochten de ouders toch een keer zonder kinderen naar een voorstelling willen, dan kunnen ze de kinderen naar de kinderboerderij brengen, want daar is oppas. Bij de kinderboerderij kunnen kinderen onder andere ponyrijden, timmeren en spelen."
En dan als laatste nog even praktisch: het festival is op Terschelling, wat is het makkelijkst met vervoer?
"Vanaf Harlingen kunnen mensen de boot pakken naar Terschelling. Op de festivaldagen varen extra veerboten van en naar het eiland. De organisatie raadt mensen aan om een fiets te huren op het eiland. Op verschillende drukke plaatsen zijn bijvoorbeeld parkeerplekken voor fietsen ingericht. Er rijden ook speciale festivalbussen die bezoekers van en naar de verschillende locaties brengen. Mensen die toch met de auto willen komen, worden gevraagd om hun auto zoveel mogelijk buiten de dorpen te parkeren."
Van 14 tot en met 23 juni is de 38e editie van Oerol op Terschelling. Verslaggever Wendy Kennedy houdt je via radio, televisie en online op de hoogte van wat er allemaal op het theaterfestival gebeurt en gaat voor ons op zoek naar het Oerol-gevoel. Meer informatie over Oerol is te vinden op hun website.