LIVEBLOG: De tweede dag van de zaak-Van Seggeren

13 jun 2019 - 18:20

De rechtbank in Leeuwarden behandelt woensdag en donderdag de zaak-Van Seggeren. De vrouw van Van Seggeren wordt verdacht van de moord op haar man in juli 2017. Het lichaam van het 37-jarige slachtoffer werd op 9 juli 2017 aangetroffen in een weiland bij De Westereen. Het is nog steeds onduidelijk wat er precies is gebeurd. Er zijn meerdere scenario's doorgenomen en er zijn meerdere verdachten aangehouden. Verslaggever Remco de Vries doet in dit liveblog verslag van de tweede dag van de rechtszaak.

18:34
Eind van dit liveblog

Met de strafeis van de officier van justitie sluiten we dit liveblog af. De tweede dag van de zaak-Van Seggeren zit erop. Morgen vanaf 09.30 uur gaat de rechtszaak verder en kun je die natuurlijk ook weer live volgen bij Omrop Fryslân.

18:27
Eis 20 jaar celstraf

De officier van justitie heeft zojuist 20 jaar celstraf geëist tegen de weduwe van Tjeerd van Seggeren.

18:10

Mous: "Ik ga er vanuit dat de verdachte met de medeverdachte weg is gereden. Het is vrijwel uitgesloten dat de verdachte dit alleen Tjeerd kon aandoen. Daar zit een plan achter. Steeds gedacht aan het uitschakelen van telefoons. Ik ben van mening dat er sprake is van medeplegen en moord; van voorbedachte rade."

17:58
Moordwapen

Het moordwapen is vervoerd in de Mercedes waarin de verdachte reed die avond en nacht dat Tjeerd van Seggeren werd vermoord. Dat zegt de officier van justitie op basis van de vondst van sporen van blauwe verf in de auto. Dezelfde verf die op het lichaam van Van Seggeren zat.

17:53
"Geen alternatief scenario mogelijk"

De getuige die een vrouw en een man heeft gezien bij de plaats delict wordt ook aangehaald. Op basis van de telefoongegevens wordt duidelijk dat de verdachte "in de onmiddellijke nabijheid van Tjeerd" was. Volgens Mous is er geen alternatief scenario mogelijk. Ook prijst hij de expertise van de deskundigen bij de politie die met name de digitale sporen hebben onderzocht. Uit dat en ander onderzoek blijkt dat de verdachte haar telefoon in de auto achterliet en waarschijnlijk uitzette, toen zij op zoek ging naar haar man die nacht. Onlogisch dat zij dat deed, vindt de officier van justitie, je neemt je telefoon dan mee. Volgens Mous kun je aan het ernstige letsel van Tjeerd ook zien dat zich heeft verweerd.

17:50
Korte samenvatting fan dag twee tot nu toe
17:39
"Zij zijn elkaar tegengekomen"

De officier gaat uitgebreid in op de redenen waarom een aanrijding is uitgesloten. Een belangrijke reden is, dat volgens het onderzoek het lichaam niet is verplaatst. Dan wordt uitgelegd waarom de vrouw van Van Seggeren als verdachte in beeld kwam. Zij is ooit opgepakt, omdat zij met de kinderen naar Duitsland wilde.

Mous vindt dat de verdachte met een sms'je Van Seggeren naar de plek heeft gedirigeerd. En zij konden elkaar daar niet missen, vindt de officier. Hij leidt het zo in: "Essentieel punt is, in hoeverre kan gezegd worden dat de verdachte Tjeerd wel gezien moet hebben." Tjeerd zou zijn eigen auto wel hebben herkend en volgens getuigen, en afgaande op de tijd die het in beslag neemt om erheen te lopen, kan het eigenlijk niet anders dan dat het zo is gebeurd. De auto stond ook nog eens onder een lantaarnpaal.

17:12

Het is al laat, maar officier van justitie Henk Mous begint aan zijn requisitoir met daarin ook de strafeis. "Ik ben er van overtuigd dat de verdachte bij de moord betrokken is", zegt Mous. "Dit onderzoek is complex nu er geen sprake is van een smoking gun", tekent hij aan. Er is geen sprake van tunnelvisie om maar uit te komen op een veroordeling van de verdachte, verdedigt Mous zijn werkwijze. De bedoeling is om zoveel mogelijk dingen uit te sluiten, zodat er uiteindelijk maar één mogelijke toedracht kan overblijven, aldus Mous.

17:04

Verslaggever Remco de Vries vertelt wat er vanmiddag is besproken in de rechtszaal

16:51
Persoonlijke omstandigheden

Nadat er heel lang is gesproken over de schadevergoedingen, gaat het nu kort over de persoonlijke omstandigheden. "Ik ben niet egoïstisch", zegt de verdachte in reactie op een onderzoek dat vorig jaar is gedaan door een psycholoog. Die schrijft dat de verdachte mogelijk het slachtoffer heeft zwartgemaakt, wat betreft de beschuldigingen dat hij haar sloeg, om een gunstiger beeld van zichzelf te schetsen. De verdachte is het daar volstrekt mee oneens. De psycholoog wilde een klinische observatie, maar in plaats daarvan is er gepraat met een psychiater. Maar die komt ook niet echt tot een diagnose. Sinds enkele maanden mag de verdachte haar kinderen weer zien, zo wordt nu ook duidelijk. De verdachte: "Ik heb het niet gedaan en het is gewoon geen leven dat ik moet leiden."

16:02
Middelste zus

Nog een zus komt aan het woord. Zij vertelt over hoe haar broer eraan toe was, nadat de politie er werd bijgeroepen vanwege de beschuldiging van huiselijk geweld. "Het beeld van mijn broer, zoals hij in onze keuken stond, zal ik nooit vergeten. Hij was gebroken." Het moment waarop zij het verminkte lichaam van Tjeerd voor het laatst ziet, wordt beschreven en hoeveel pijn het haar doet. De hele familie heeft nog veel last van die beelden. Ook zij is op zoek naar antwoorden. Tijd om het te verwerken en afscheid te nemen, was er eigenlijk niet.

Mensen in de rechtszaal huilen zacht. De familie krijgt een fototoestel met waardevolle foto's van de recherche, die het bij het vuilnis vond. "Ik ben voor het leven getekend. Eenieder die van Tjeerd hield, is voor het leven getekend", zegt de zus. Zij hoopt op een lange celstraf en wil er dan het beste van maken. Ook voor de kinderen. De verdachte huilt. Over de beschuldiging dat zij haar man heeft vermoord, zegt zij: "Hoe durven jullie zoiets te denken. Verschrikkelijk."

15:46
Jongste zus

De jongste zus is nu aan het woord. "Omdat ik niet weet wat er is gebeurd, vult mijn fantasie het soms in. Maar nooit kan ik hem redden." Zij hoopt nog steeds op antwoorden. Over het kwijtraken van haar broer: "Het voelt als fantoompijn." Zij heeft geprobeerd hem te helpen in zijn zorgen en angsten over het huwelijk en zijn kinderen. Nu, als zij er weer over nadenkt, voelt zij zich wel eens schuldig. Had zij meer kunnen doen? Over de periode na de moord: "Tjeerd zijn angst dat de kinderen hem ontnomen zouden worden, werd onze angst." Zij neemt het de verdachte heel kwalijk dat zij haar broer zo is kwijtgeraakt.

15:36
Hoogste straf

"Er zijn geen woorden voor dit verschrikkelijke bericht", zegt zij over het nieuws van de moord op haar zoon. De identificatie en de wijze waarop het afscheid ging, worden beschreven. Over de verdachte: die zou geen professionele hulp hebben geaccepteerd en de sloten op het huis hebben vervangen. Ook zou zij hebben gezegd dat opa en oma niet van hun kinderen houden. En het plan zou zijn geweest, om de kinderen mee te nemen naar Duitsland. Moeder Van Seggeren: "Mensen die we liefhadden, verlieten ons omdat ze ons niet begrijpen. En anderen die wegkeken. Eenzaamheid, verscheurdheid, losgescheurd uit ons oude bestaan. En wat mogen we dankbaar zijn voor de mensen die er wel voor ons zijn. Zo vaak heb je gezegd, ik maak jullie allemaal kapot. Dat is je bijna gelukt."

De verdachte verdient de hoogste straf, vindt de moeder.

15:29
Moeder Van Seggeren

De schorsing is voorbij. De familie van Tjeerd van Seggeren komt de zaal in met een portret van Tjeerd. Zij zullen nu spreken. De moeder komt aan het woord over haar zoon, die nu als slachtoffer met alle details die daarbij horen over de tong gaat. Moeder: "Weet u, jij wat dat met nabestaanden doet. Kent u die pijn. Wij willen jullie vertellen over de levende man Tjeerd." Die hield van zijn vrouw, zegt ze. De verdachte zou veel leugens hebben verteld, onder andere over het huiselijk geweld. Tjeerd heeft zich daar niet schuldig aan gemaakt, zegt zijn moeder. Tjeerd was te bang om te scheiden, zegt zij. Bang om wat de verdachte de kinderen anders aan zou doen. Hij was ook bang dat zijn vrouw hem had vergiftigd. Gisteren kwam dat ook al voorbij. "Bang, bang voor zijn vrouw. Bang voor de zoveelste ruzie", zegt zij over het feit dat hij zijn urine niet heeft weggebracht voor onderzoek.

14:54
Celgenoot

Een celgenoot vertelt dat de verdachte in de gevangenis eigenlijk helemaal niet zoveel contact had met de vrouw die de belastende verklaring over mevrouw Van Segeren heeft afgelegd. Zij heeft ook nooit gezien dat die twee alleen contact hadden. De behandeling van de feiten is nu voorbij. Er wordt geschorst.

14:44
Ex-man

Er wordt nu een verklaring voorgelezen van een vrouw die ze heeft ontmoet in de gevangenis. Tegen haar zou de verdachte hebben gezegd, dat Tjeerd van Seggeren met hulp van haar ex-man is vermoord met een 'iron pipe', een ijzeren pijp. Zij zouden het lichaam in het weiland hebben neergelegd. Die man zou nooit worden gevonden, want hij zit in Duitsland. En mevrouw Van Seggeren heeft het georganiseerd, heeft de verdachte gezegd tegen deze andere gevangene. "Dat is volkomen onzin. Ik heb nooit met iemand in de gevangenis over mijn zaak gepraat", aldus de verdachte. Het gaat uiteindelijk om een ex-vriend, zegt de voorzitter van de rechtbank. De man werd aangehouden, ook omdat zijn alibi eerst niet leek te kloppen. Toen dat wel zo was, werd hij vrijgelaten.

14:35
De oom

Het gaat nu om de oom van de verdachte in Duitsland en de contacten tussen beiden. Zijn verklaringen worden de verdachte voorgehouden, maar die vindt het maar niets dat zij steeds op verklaringen van anderen moet reageren. Ook uit de telefoon van de oom is een heleboel gewist, want die zat vol, verklaart hij.

Ook daarbij gaat het erom wanneer hij wist wat er precies was gebeurd. Er is kritiek op de vertalingen uit het Duits van Duitse spreuken die de oom op Facebook heeft gevonden en naar de verdachte heeft gestuurd na de dood van Tjeerd van Seggeren. Er ontstond wat irritatie over de betekenis van die boodschappen. Ook gaat het over een afgeluisterd gesprek, nadat de oom in Nederland is gehoord door de politie.

14:10
Telefoontaps

De verdachte voelt zich in de steek gelaten door haar familie. In afgeluisterde gesprekken in het Duits komen zaken voorbij, waaruit je wel enigszins kunt afleiden dat zij betrokken was bij de dood van haar man. Maar volgens haar deugt de vertaling vanuit het Duits niet altijd. En volgens de advocaat zijn de opmerkingen ook heel anders uit te leggen.

14:07
Moeder van de verdachte

De moeder van de verdachte heeft in Duitsland die zondagochtend, nog voordat bekend werd dat Tjeerd van Seggeren was vermoord, een vriend verteld dat hij om het leven was gebracht. Dat kon zij niet weten. En volgens die vriend heeft de moeder dat 's morgens voor 10.30 uur gedaan. Volgens de verdachte heeft zij haar familie pas 's middags op de hoogte gebracht.

Gekoppeld aan het feit dat de telefoon van de moeder de zaterdags in Nederland is aangestraald, oftewel de moeder was de avond daarvoor onderweg in Nederland, geeft dat wel te denken. De moeder ontkent dat zij destijds in ons land is geweest. De telefoon van de verdachte werd na de moord afgeluisterd door de politie. Een gesprek van achttien dagen na de moord wordt nu besproken.

13:23
Fout in het proces

Het onderzoek naar de feiten gaat door. Op de zitting is een fout in het proces-verbaal boven water gekomen. Er zou door de verdachte na de dood van Tjeerd van Seggeren een smiley zijn verstuurd in relatie met de plek waar Tjeerd is gevonden. Nu blijkt, na het uitvergroten ervan, dat het geen smiley was, maar een emoticon met een traantje. De advocaat ziet hier een patroon in.

Advocaat Brian de Pree: "Alles wat ik zeg, wordt verkeerd uitgelegd, zegt mijn cliënt". De voorzitter van de rechtbank vindt het "buitengewoon vervelend" dat het zo in het proces-verbaal staat. Er is even gesteggel tussen de advocaat en de rechter over de vraag of de rechter wel of niet objectief in het dossier staat. Zij komen er beiden op uit dat dat wel het geval is.

12:22
Verslaggever Remco de Vries over de rechtszaak

Een samenvatting van wat er tot nu toe is behandeld

12:19
Schorsing

De zitting is geschorst tot en met 13.20 uur. Daarna gaat het feitenonderzoek nog ongeveer anderhalf uur door. En daarna is het aan de officier van justitie om zijn verhaal te houden met daarin ook de eis. Er komen ook nog slachtofferverklaringen.

11:57
Dna-sporen II

Het mobieltje en de portemonnee zijn beide uit een zak gehaald en bij beide zakken is dna van de vrouw van Van Seggeren gevonden. Dat zit evenwel niet op de portemonnee en de mobiel; ook geen vingerafdrukken. Dat vindt zij heel vreemd en ze wordt emotioneel als er naar wordt gevraagd. "Ik vind dit echt vreselijk." Tjeerd van Seggeren is niet onder de douche geweest sinds de vorige ochtend en zij seks hadden gehad, zegt de verdachte.

11:47
Dna-sporen

Er zijn bij Tjeerd van Seggeren heel veel dna-sporen aangetroffen. Onder andere sporen die duidelijk maken dat hij seks had gehad met zijn vrouw. Wanneer dat precies is gebeurd, is eigenlijk niet te achterhalen. Zijn vrouw zegt dat dat meerdere keren is gebeurd op de zaterdag daarvoor. Verder deed zij de huishouding en de was. Daardoor zou haar dna op zoveel plaatsen zijn teruggevonden. Vreemd is wel dat er geen dna van anderen is gevonden, terwijl je dat wel mag verwachten omdat Van Seggeren met meerdere mensen in contact is geweest die avond. Hij was op stap naar een muziekfestival. Daar heeft mevrouw Van Seggeren geen verklaring voor.

11:32
Getuigeverklaringen

Nu komen de verklaringen voorbij van getuigen. Wanneer hebben zij het slachtoffer voor het laatst gezien en wat hebben zij met hem besproken? Het ging onder andere over de huwelijksproblemen van Van Seggeren. Hij kreeg nog een lift aangeboden, maar wilde lopen of zijn vrouw zou hem ophalen.

11:30
Verwondingen

Het gaat nu over het slachtoffer en hoe hij erbij lag. Tjeerd van Seggeren is liggend op de buik aangetroffen. Zijn broek was open. Hij had een schedelfractuur en er zijn twee 'impactmomenten' geweest op zijn hoofd en drie op zijn lichaam. De hals wordt daar bij genoemd. Er is een kunststofdeeltje gevonden, metaaldeeltjes en blauwe verf. Het zou niet kunnen gaan om een aanrijding. Zijn broek was niet open omdat hij moest plassen, want zijn blaas zat nog vol.

11:27
"Ik ben geen database"

Na een schorsing van 15 minuten gaat de rechtbank verder met de behandeling van de feiten. De dag nadat Tjeerd van Seggeren is gevonden, spreekt de politie met de verdachte. Agenten zien dat er in de telefoon van de verdachte geen WhatsApp-berichten met Van Seggeren staan. Dat komt doordat hij geen internetbundel had, zegt de verdachte. Er staan alleen sms'jes in van de laatste dag. De telefoon is ook vastgelopen.

Zij installeerde WhatsApp, Facebook en Instagram en haalde die er ook heel regelmatig weer af. De onderliggende vraag is hoogstwaarschijnlijk of zij sporen probeerde te wissen. Volgens haar mocht ze die apps niet gebruiken en moest zij ze daardoor steeds verwijderen om te voorkomen dat hij het ontdekte. Het gebeurde ook om 03.30 uur in de nacht dat iederen op zoek was naar Van Seggeren. En eveneens op haar verjaardag op 24 juni als haar moeder en oom 's ochtends vroeg op bezoek komen. De vraag waarom het op bepaalde momenten gebeurde, antwoordt ze: "Ik weet het niet meer. Ik ben geen database."

10:39
Telefoon slachtoffer

Het gaat nu over de telefoon van het slachtoffer Tjeerd van Seggeren in de nacht dat hij omkwam. Die telefoon heeft van 00.40 tot 01.05 uur op dezelfde plek in De Westereen gelegen. Alle bewegingen van de sensor zijn teruggevonden. De laatste beweging was om 00.46 uur. Daarna blijft de telefoon stilliggen.

10:21
30 meter

"Trek er maar een cirkel om heen van 30 meter", zegt telecomdeskundige Pluijmers als het gaat om hoe precies de locatiegegevens zijn die in de telefoon staan van onder andere de verdachte. Nu gaat het erom of de telefoon van de verdachte in de nacht dat Tjeerd van Seggeren werd vermoord, is uitgevallen door een lege accu of omdat de verdachte haar telefoon heeft uitgezet. De kans dat de verdachte dat zelf heeft gedaan, is het grootst, zegt de deskundige die door de verdediging is ingehuurd. Dat maakt in deze zaak wel wat uit. Want als die telefoon bijna altijd aanstaat en van alles vastlegt, zoals de locatie, en precies op het moment dat Tjeerd van Seggeren om het leven komt, uitstaat dan valt dat wel op.

9:57
Telecomdeskundige

De dag begint met het horen van een deskundige: René Pluijmers. Hij weet alles van telecom, en de gegevens op de telefoons van veel betrokkenen zijn heel belangrijk in deze zaak. Het gaat er dan met name om hoe precies de telefoon de locatie aangeeft waar die is. En het gaat om de spaarstand. Bijvoorbeeld, wanneer gaat een telefoon uit? Vandaag komt de officier van justitie Henk Mous ook met zijn eis. Morgen krijgt de verdediging alle ruimte.

9:25
Tweede dag rechtszaak

Straks begint de rechtbank aan de tweede dag van de behandeling van de rechtszaak-Van Seggeren. Wil je alles van woensdag nog eens doorlezen? Dat kan natuurlijk hier.

9:15
Verslaggever Remco de Vries over de eerste dag van de rechtszaak
(advertinsje)