LIVEBLOG: Zaak-Van Seggeren voor de rechter

12 jun 2019 - 17:30

De rechtbank van Leeuwarden behandelt woensdag en donderdag de zaak Van Seggeren. De vrouw van Van Seggeren wordt verdacht van de moord op haar man in juli 2017. Het lichaam van het 37-jarige slachtoffer werd aangetroffen in een stuk weiland bij De Westereen. Het is nog steeds niet duidelijk wat er precies is gebeurd. Er zijn meerdere scenario's doorgenomen en er zijn meerdere verdachten aangehouden. Verslaggever Remco de Vries doet in dit liveblog verslag van de rechtszaak.

17:22
Einde van dit liveblog

De eerste dag van de rechtszaak zit erop. Donderdag en vrijdag wordt de zaak verder behandeld.

Bedankt voor het volgen!

17:26
Remco de Vries over de eerste dag
16:29
Remco de Vries over de zaak tot nu toe

Verslaggever Remco de Vries

16:01
Getuige

Een getuige heeft om 00.30 uur bij de plaats delict een man en een vrouw gezien met zwarte hoodies. Die kwamen uit een auto die op de plek stond waar de verdachte met de auto stond. De vrouw zou een koevoet in de handen hebben gehad. De verdachte zegt van niets te weten.

15:26
De kaart komt erbij

Op grote schermen wordt de plaats delict getoond op Google maps. De voorzitter schetst de situatie en verwijst ook naar de schouw die er is geweest. De looproute van Tjeerd wordt getoond aan de hand van die kaart, verklaringen van getuigen en de telefoons. De telefoons van slachtoffer en verdachte zijn die nacht op maximaal 22 meter afstand van elkaar geweest, maar er zit wel een minuut en een seconde tussen de metingen van beide telefoons. Ze heeft Tjeerd niet gezien, zegt ze en haar telefoon lag in de auto.

15:21
Tekening van de verdachte
Foto: Annet Zuurveen
15:19
"Het was een oorlogsgebied"

Het valt een van de rechters op dat gaandeweg de verhoren de verdachte zich steeds negatiever uitlaat over het slachtoffer. "Het was een oorlogsgebied" zegt ze nog over het huwelijk. Maar er is vast ook een andere kant van dat verhaal.

15:15
Ophalen mislukt

Ze zal die nacht Tjeerd ophalen, maar treft hem niet. Ze blijft zo'n 14 minuten buiten de auto zonder hem te bellen en zegt dat ze in paniek of boos was. Die telefoon is ook uitgegaan, maar hoe dat kon blijft onduidelijk. Volgens haar omdat de accu leeg was. Een cruciaal moment.

14:37
Ritje

Het gaat er nu om of de verdachte 's avonds om 22.00 uur op de dag van het feest zelf ook nog is weggeweest. Ze zegt zelf van niet, maar er is digitaal bewijs dat dat niet klopt. Ook een getuige heeft haar gezien. Volgens haar kan het alleen een ritje naar de glasbak zijn geweest, maar volgens digitale gegevens is ze veel verder geweest.; 2,5 kilometer in plaats van 800 meter. Ze kan zich daar niets meer van herinneren. Daarna volgen veel pogingen om in contact met Tjeerd van Seggeren. inclusief het sms'je met aanwijzingen waar hij heen moest. Waarom dat was, terwijl hij de locatie zelf zou hebben uitgekozen, blijft wat hangen.

14:21
Uil met een 'deegroller'

Er is een sms-je gevonden op de telefoon van het slachtoffer van de verdachte. Dat lijkt erop te wijzen dat de ophaallocatie door de verdachte is uitgezocht en niet door Tjeerd van Seggeren; het slachtoffer. Dat is van belang omdat daar het slachtoffer dood is gevonden. Wat ook opvallend is dat de verdachte een plaatje van waarschijnlijk de Duitse familie heeft ontvangen op de mobiel van een uil met een deegroller.

"Dit is een deegroller. Pak hem en sla hem op de kop van de 'gekke persoon'. Dat geeft je een beter gevoel." Een soort digitale sticker, maar wie hem heeft gestuurd, is niet helemaal duidelijk. Ze krijgt daar veel vragen over. Om 4.45 uur de volgende ochtend is ze trouwens begonnen om haar telefoon schoon te maken en zaken te wissen. Dat had volgens haar met het huiselijk geweld te maken dat ze onderging.

13:53
Reconstructie

Met de verdachte wordt zoveel mogelijk geprobeerd een reconstructie te maken van wat er die dag precies is gebeurd. Ze brengt haar man weg en kijkt later op de locatie waar ze het slachtoffer komt ophalen, want. "Ik ben daar helemaal niet bekend. Later heeft ze ook nog op Google maps gekeken hoe die locatie er precies uitziet. Ondertussen lijkt er iets in beweging te komen in Duitsland. De telefoon van haar Duitse oom gaat die middag uit en wordt pas de volgende ochtend weer aangezet.

Op de telefoon van haar moeder is te zien dat die telefoon die dag onderweg is naar Nederland. Ze ontkent dat ze in Nederland is geweest en zegt niet te weten hoe dat kan. Ook die telefoon wordt uitgezet en wordt pas de volgende dag om een uur of tien weer aangezet. Het lijkt er dus op dat er familie uit Duitsland onderweg is. Haar moeder is met een alibi gekomen, maar de persoon waar ze bij zou zijn, ontkent dat.

13:42
Feest

Op 8 juli zou Van Seggeren naar een feest toe in De Westereen. De relatie leek beter te gaan en ze hadden het gezellig in bed. Dat laatste komt nog uitgebreid voorbij omdat er een relatie is met de DNA-sporen die bij het slachtoffer zijn gevonden.

Er is een afspraak gemaakt dat ze hem later zal ophalen bij de Bûterwei, wat ze een vreemde plek vindt omdat het nogal ver is van de feestlocatie.

13:33
Plastische chirurgie

Net voor de schorsing om 12.30 uur werd gesproken over de afspraak die de verdachte had gemaakt om voor meer dan 8.000 euro aan plastische chirurgie uit te laten voeren. Haar man wilde er dan weer wel en dan weer niet voor betalen. Uiteindelijk is die afspraak afgezegd. Verder is er ook weer gekeken naar de contacten met de familie in Duitsland.

Het lijkt erop dat haar oom onder een schuilnaam in haar telefoon stond. Volgens haar omdat haar man haar wilde controleren. Mede daarom zorgde ze ervoor dat sociale media-apps van haar telefoon na gebruik eraf werden gehaald. Volgens de verdachte mocht ze die niet gebruiken. "Anders kreeg ik klappen."

De behandeling gaat nu verder. E wordt gesproken over de dag dat Tjeerd van Seggeren om het leven kwam.

12:13
Verslaggever Remco de Vries over de zaak

Remco de Vries over de rechtszaak

12:01
Vergiftiging

Drie getuigen zeggen dat Tjeerd van Seggeren tegenover hen heeft verklaard dat hij dacht vergiftigd te zijn door der verdachte op 1 juli. Hij kreeg een drankje van haar en heeft maar de helft opgedronken omdat het een vreemde smaak had. Hij kreeg hele sterke krampen en werd ziek. Daarvoor heeft ze op internet onder andere gezocht naar giftige planten. Van een plant wist ze dat die in de omgeving groeide en ze was bang oor de gevolgen voor haar kinderen, zo verklaart ze. Ze weet niet waarom ze bijvoorbeeld ook naar rode papaver heeft gezocht. De getuigen zijn de vader en moeder van het slachtoffer. De volgende ochtend in de kerk was hij ook onwel, zegt de dominee. De verdachte zegt dat ze met de Dokterswacht heeft gebeld, maar waarom niet eerder, vraagt de rechtbank? Dat wilde het slachtoffer niet, zegt de verdachte.

11:28
Advocaat reageert

Advocaat Brian de Pree waarschuwt de rechtbank. De verdachte zegt weleens iets wat niet helemaal overeenkomt met wat er in het dossier staat. Als daar te fel op wordt gereageerd, adviseert De Pree zijn cliënt om haar mond te houden. Want gezien de omvang van het dossier en de tijd die ze al in de gevangenis heeft gezeten, kun je niet verwachten dat ze alles nog net zo vertelt als eerder. Ze heeft tot nu toe aan alles meegewerkt. De rechtbankpresident legt uit dat er ook hoor en wederhoor moet zijn.

11:16
Het begin van de zaak-Van Seggeren
10:55
Bezoek moeder en oom

Het gaat best lang over een bezoek van de moeder en oom van de verdachte op 24 juni 2017; de verjaardag van de vrouw van Van Seggeren. Dat bezoek was een dag eerder dan verwacht en volledig onverwacht. Tjeerd van Seggeren had tegen zijn vader gezegd dat het heel raar ging. Hij zag hoe zijn vrouw 's ochtends vroeg tot twee keer toe naar beneden ging en met iemand telefonisch contact had. De deur is tot twee keer toe van het slot gehaald en Van Seggeren heeft die weer dicht gedaan. 's Ochtends om 6.30 uur werd er voorzichtig op het raam geklopt en waren de moeder en oom er plotseling, terwijl ze helemaal uit Duitsland moesten komen. Dat bezoek duurde maar heel kort en hun auto stond een eind verderop geparkeerd terwijl de moeder niet goed kon lopen.

Om 9.30 uur zijn ze vertrokken. Daarna hebben ze een rondje in de buurt gereden waarbij ze ook heel dicht bij de plek kwamen waar Tjeerd van Seggeren later dood werd aangetroffen. Er is die dag ook contact geweest tussen de moeder en de verdachte. Het wordt niet gezegd maar het lijkt erop dat het geen normale verjaardag was, maar hoe het wel precies zit, komt niet echt boven water. De oom wordt omschreven als een Hells Angel-achtig type en dat vindt de verdachte niet leuk. De verdachte blijft zeggen dat ze van niets wist, maar wordt ermee geconfronteerd dat ze de route naar Wilhelsmhaven heeft nagezocht waar het bezoek vandaan moest komen. Volgens haar was dat omdat ze op bezoek wilde bij een familielid daar.

10:35
Foto: Omrop Fryslân
10:22
Levensverzekering

Er wordt ingaand gesproken over de levensverzekering van 600.000 euro die is afgesloten. De verdachte was niet betrokken bij de voorbereidingen daarop en zegt dat ze geen idee had van de hoogte van die verzekering. Een vriendin van haar heeft echter verklaard dat ze het wel wist en ook een bedrag heeft genoemd. Ook de financiële gevolgen van een scheiding komen voorbij. Dat alles heeft te maken met het mogelijke motief om Tjeerd van Seggeren iets aan te doen.

10:11
Emotioneel

De verdachte is emotioneel als ze vertelt over het huiselijk geweld. Ze zegt dat ze in 2016 een cursus over huiselijk geweld kreeg op haar werk in de zorg en dacht: "Dat is mijn leven." Ze huilt.

Aan de andere kant heeft Van Seggeren opnames van ruzies doorgestuurd naar een vriend en dat loog er niet om. De verdachte is ook uit huis geplaatst geweest. Er komt ook voorbij dat ze in Duitsland vreemd zou zijn gegaan. Op het laatst deed Tjeerd van Seggeren nog een poging om het huwelijk te redden. Ze wist niet goed wat ze daarmee aan moest, maar wilde wel dat alles weer bij het oude zou worden.

10:05
Slecht huwelijk; veel ruzie

De voorzitter van de rechtbank gaat in het gesprek met de verdachte in op het slechte huwelijk. Beiden waren bezig met de eerste voorbereidingen van een scheiding. Ze hadden veel ruzie en de verdachte zegt dat ze daar bij is mishandeld. Er is ook aangifte gedaan van huiselijk geweld. Aan de andere kant wordt de verdachte ervan beschuldigd dat ze hem met de dood heeft bedreigd. De ruzies gingen vooral over geld. Ze vond dat ze te weinig kreeg om het gezin te onderhouden. Hij vond haar 'verkwistend'.

9:20
Behandeling is begonnen

De behandeling is begonnen. Officier van Justitie Henk Mous leest voor waar de verdachte van wordt beschuldigd. Ook maakt hij duidelijk dat de familie vorderingen heet op de verdachte. De vader en moeder willen elk 40.000 euro, beide zussen 60.000 euro elk en voor de drie kinderen wordt elk 300.000 euro gevraagd. De zaal zit vol en dat geldt ook voor de tweede zaal met videoverbinding.

9:05
De zaak tot nu toe

Tjeerd van Seggeren werd op 9 juli 2017 dood gevonden in een stuk weiland bij De Westereen. Dat de zaak nu pas voor de rechter verschijnt, heeft te maken met verschillende ontwikkelingen die er in de tussentijd zijn geweest. Een overzicht van wat er allemaal is gebeurd in de zaak, is hier te vinden.

9:00
Overzicht van de afgelopen twee jaar
(advertinsje)
(advertinsje)