Bij Leeuwarder slagerij kan worden betaald met oude guldenbiljetten

De Watersnip, de Vuurtoren, de Zonnebloem, Frans Hals... Wie thuis nog oude guldenbiljetten heeft liggen, kaan daar in het weekend van 15 en 16 juni mee betalen bij Kwaliteitsslagerij De Schrans yn Ljouwert. De slagerij bestaat dan namelijk 25 jaar. Vanwege dat jubileum hanteert de winkel op die dag de prijzen van een kwart eeuw geleden en worden oude geldbriefjes geaccepteerd.
© Google Street View
Sinds de invoering van de euro zijn die biljetten geen geldig betaalmiddel meer. "Bij ons dus wel", zeg slager Johannes Hoekstra lachend. "Dat was 25 jaar geleden ook het geval. We rekenen de officiële koers. 1 gulden is bij ons 45 eurocent waard."
Hoekstra zal de biljetten zelf weer inleveren. "De meeste oude guldenbiljetten kun je uiterlijk dertig jaar na invoering van de euro, dat was op 1 januari 2002, nog omwisselen bij de Nederlandsche Bank. Dus tot 1 januari 2032."

Hondertjes

Het 'geeltje', een briefje van 25 gulden met de afbeelding van Jan Pieterszoon Sweelink en de briefjes van 5 gulden met Vondel I en Vondel II moeten voor 2025 worden ingeleverd en die neemt de slagerij dus ook aan. De hondertjes met Michiel de Ruyter erop dan weer niet.
"Die zijn misschien voor een verzamelaar nog interessant, maar wij kunnen er niets mee bij de bank, omdat die biljetten al in 1986 vervangen zijn door biljetten met de snip. En later met de steenuil erop."

25 miljoen biljetten 'kwijt'

Hoekstra denkt dat veel mensen hun biljetten zullen inleveren. "De Nederlandsche Bank schat dat er op dit moment nog 25 miljoen oude biljetten onder matrassen, achter plinten of in verzwaarde kluizen verstopt zitten. Er zullen genoeg Leeuwarders zijn die nog wat briefjes hebben liggen en er niets mee doen."
Yn it midde de âlde gûnebiljetten © ANP
De guldenbiljetten zijn op zichzelf niks meer waar. Maar wel als het gaat om een gloednieuw biljet, zonder vouwen of scheurtjes, op een heel oud exemplaar met een bepaald serienummer. "Bij mij krijg je de waarde, omgerekend in euro's terug, bij aanschaf van vleesproducten in de winkel. Maar de briefjes moeten er wel goed uitzien, zonder hele grote scheuren of stukken er af", zegt Hoekstra.

Munten

Nederlandse guldenmunten neemt Hoekstra niet aan. "Die munten kunnen sinds 2006 niet meer bij de Nederlandsche Bank worden ingeleverd. Die zijn wel interessant voor verzamelaars, die gebruiken ze voor oude automaten."