Laatste deelnemers Fietselfstedentocht van de weg gehaald wegens onweer

10 jun 2019 - 22:26

De laatste fietsers die nog onderweg waren naar Bolsward voor de Fietselfstedentocht zijn van de weg gehaald. Reden voor die beslissing is het slechte weer met onweer. Het gaat om zo'n veertig fietsers, denkt Stephan Rekker, voorzitter van de organisatie. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de organisatie zo'n beslissing neemt.

Foto: CAMJO media / Stefan Postema

De laatste fietsers waren onderweg tussen Hindeloopen en Workum. "Op verschillende plekken langs de route was er zoveel onweer, dat we het niet meer verantwoord vonden", zegt Rekker. "En dat vonden mensen zelf ook niet."

"Er zijn nu nog fietsers op de weg, tussen Tsjerkwerd en Bolsward. Dat is zo'n vier kilometer. Die afstand vinden we nog wel verantwoord, dus zij komen op de fiets naar Bolsward."

Dit is nog nooit eerder gebeurd.

Stephan Rekker, voorzitter van de organisatie

"Dit is nog nooit eerder gebeurd", zegt Rekker. "Het calamiteitenplan pakt nu goed uit. We hadden het liever anders gezien met beter weer, meer het is zo. De veiligheid gaat boven alles."

De mensen die van de weg zijn gehaald zijn niet onderkoeld, zegt Rekker. "Maar ze hebben het wel koud. Ze worden ingepakt en in Bolsward krijgen we ze wel weer warm."

Stephan Rekker

"Het kon niet meer"

"We zijn met man en macht bezig om mensen van de weg te halen", zegt Ane Norder. Hij is oud-voorzitter van de Fietselfstedentocht en zit deze editie in een van de bezemwagens. "Ik ben nu onderweg om de mensen in Bolsward af te leveren. Ik heb drie mensen in de auto. Ze zijn teleurgesteld, maar het kon niet meer."

De beslissing viel toen er onweer was. "Bij Laaxum viel het nog mee en in overleg met de fietsers zijn we doorgegaan. Maar bij Hindeloopen was het een stuk minder."

Hoeveel fietsers nog onderweg waren kan Norder niet zeggen. "Maar het zijn er nogal wat. Ik heb dit nog nooit meegemaakt."

Ane Norder

Omrop Fryslân-verslaggever Froukje Sijtsma was in de buurt van de laatste fietsers. "Mensen hebben wel respect voor de beslissing van de organisatie", merkt ze. "Ze zijn ook echt moe, zie ik. Ondertussen worden op verschillende plekken tussen Workum en Bolsward de borden opgeruimd."

De vrouw die vorig jaar als laatste over de finish kwam, was nu ook nog onderweg. Dit jaar heeft ze het dus niet gehaald. "Ik vond het ook wel wat spannend", zegt ze. "Jammer, maar ik ga nu graag met de luxe touringcar naar Bolsward en dan naar huis."

Trefwoorden: 
Fietselfstedentocht
(advertinsje)
(advertinsje)