Dierenactivisten keren terug naar Schier voor protest tegen Kallemooifeest

Op Schiermonnikoog staat het Pinksterweekend weer in het teken van het Kallemooifeest. Ook dit jaar zal de haan drie dagen in een mandje op 18 meter hoogte worden opgesloten. Het Comité Dierennoodhulp was eerder in beroep gegaan tegen de gemeente Schiermonnikoog, omdat het dier eronder lijdt. De rechtbank heeft in maart besloten dat het feest met de haan in deze vorm mag blijven bestaan.
© Omrop Fryslân
Dierenactivisten komen al jaren op het feest af om te voorkomen dat de haan wordt opgesloten. Een van hen is Dimitri. Hij is zaterdag afgereisd naar Schiermonnikoog om actie te voeren tegen het feest. "We willen gewoon een vredige demonstratie houden op de plek waar de haan op wordt gehesen", vertelt hij. Hoe veel actievoerders er naar het eiland zullen komen, is nog niet bekend.

Loskgenipt

Het is niet de eerste keer dat Dimitri naar het eiland gaat om te protesteren. In 2017 hadden hij en drie andere activisten zich met kettingen vastgemaakt aan de paal, die al klaar lag om met haan en al omhoog te worden gehesen.
De dierenactivisten werden met een grote schaar weer van de paal losgeknipt. De politie heeft hen toen meegenomen naar het politiebureau en 'in het belang van hun eigen veiligheid' op de watertaxi naar het vasteland gezet.
Dimitri oer Kallemooi
Dimitri wil de feestvierders ook dit jaar weer meegeven dat het feest ook heel mooi kan zijn als er een nephaan in de mast zou worden gehesen. Hij en andere actievoerders leggen zich niet neer bij het besluit van de rechter. "Als het wettelijk niet wordt afgeschaft, dan zal het toch aan je geweten moeten knagen dat je überhaupt naar een feestje wil gaan waarbij een haan in een mand wordt gestopt."

Mast is afgezet

Eilandbewoners hebben van tevoren al gezegd dat de mest, net als vorig jaar, is afgezet en lastig te bereiken is. Dat houdt Dimitri niet tegen. "We hebben de afgelopen jaren willen voorkomen dat de haan omhoogkwam. De eerste keer is dat redelijk gelukt, want toen hebben we ons vastgeketend, zodat de paal niet omhoog kon."
"De tweede keer hebben we het nog een keer geprobeerd. Toen hadden we dikkere kettingen, in de hoop dat we langer vast zouden zitten. De derde keer hebben we het weer geprobeerd met nog betere kettingen, maar toen was er zo veel beveiliging op de been dat wij de paal niet konden bereiken."
© Omrop Fryslân
Daarom proberen de actievoerders het deze keer op legale wijze. "We hebben contact gehad met de burgemeester en we hebben toestemming gekregen om pal naast de paal te mogen demonstreren. We hebben gezien hoe gevoelig dit ligt bij de mensen. Dus ik denk dat als wij die demonstratie zelfs stil en vredig houden, mensen ons niet zullen tolereren. We hopen dat de politie ons daarin beschermt."
De gemeente Schiermonnikoog en burgemeester Ineke van Gent willen voorlopig niet reageren op onze vragen of ze maatregelen hebben genomen tegen de komst van de activisten.