Inslagen van bliksems registreren, hoe werkt dat?

De telefoon stond woensdag na het nachtelijke onweer roodgloeiend bij Van der Heide Bliksembeveiliging in Drachten. Veel mensen belden met vragen over of er inslagen geweest waren en op welke afstand. Bij Van der Heide kunnen ze bijhouden waar en hoe heftig de bliksem inslaat. Maar hoe doen ze dat?
Waarskea
Met name in het oosten van Fryslân heeft het noodweer dinsdagavond en -nacht tot veel schademeldingen geleid, maar de hele provincie had te maken met de zware onweersbuien. Alle meldingen van onweer kwamen binnen bij het bedrijf in Drachten. "Wij hebben in Nederland vier sensoren staan en die zijn gekoppeld, Europees, met 140 andere sensoren", vertelt Erik Sijbring van Van der Heide Bliksembeveiliging. "Vanuit de bliksem wordt een elektromagnetische pulse gegenereerd en die wordt door die sensoren opgevangen."
Door drie-, vier- en vijfpuntsmetingen wordt dan de plaats van de inslag bepaald. Het bedrijf doet onderzoek met de universiteit van Groningen op het gebied van bliksem. Sijbring: "Wij weten eigenlijk niet precies waar de voorkeur van de bliksem ligt. Waar wil die inslaan? En dat is voor ons natuurlijk als beveiliger, koper op het dak zal ik maar zeggen, ontzettend interessant."
It Hearrenfean © Albert Thibaudier
Voor de bliksembeveiligers is het ideaal om precies te weten waar de bliksem inslaat en misschien wordt het in de toekomst ook mogelijk om zo'n inslag te voorspellen. De informatie over het onweer komt rechtstreeks binnen bij het bedrijf. ""Ik kan niet voorspellen of het vanavond of morgen gaat onweren, maar ik kan wel echt live zien of de inslagen nu op Ameland zijn of in Zuid-Limburg", zegt Sijbring.
Met die kennis beveilig en waarschuwt het bedrijf ook festivals, zodat die passende maatregels kunnen nemen bij noodweer.
Verslaggever Jeroen Boersma bij de bliksembeveiligers van Van der Heide in Drachten