Ontdekking: nieuwe vloer in ligboxenstal kan mestvocht en stront meteen scheiden

Al jaren wordt gezocht naar een vloer die mestvocht en stront kan scheiden in de ligboxenstal. Het lijkt erop dat dit nu eindelijk is gelukt met een nieuwe uitvinding van twee mannen uit Fryslân en Drenthe: Anne de Boer en Erik Beekhuizen. Zij hebben een mestvochtdoorlatende mat ontworpen, die gewoon op de vloer van bestaande stallen kan worden gelegd.
Lisbokstal
Normaliter komen stront en mestvocht in de meeste ligboxenstallen nog bij elkaar in een put onder de vloer. Dat zorgt voor rotting en de uitstoot van gevaarlijke gassen, zoals ammoniak, methaan en blauwzuurgas. Daar zijn al diverse ongelukken mee gebeurd.

Scheidingsmethode

Boeren zoeken daarom al jaren naar een methode om mestvocht en stront te scheiden. Beide meststoffen zijn bovendien goed voor de bodem. De landbouw heeft momenteel te maken met verschraling van de grond. Mestvocht en stront zijn los van elkaar erg goed voor de vruchtbaarheid van de bodem.
Anne de Boer yn de lisboksstâl mei in nije flier © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Het concept van de vloer is eenvoudig en bestaat uit een poreuze rubberen mat van gerecycled materiaal met daaromheen een deken die lijkt op het springvlak van een trampoline. Het mestvocht zakt erdoor en de stront blijft erop liggen. Over de sterkte zitten de makers niet in. De vloer ligt momenteel bij twee biologische veehouderijen in Zoeterwoude en Maasland.

Goede testresultaten

De vloer in Zoeterwoude is al twee jaar in gebruik en voldoet prima. De matten zijn door de makers ook aan een flinke slijtagetest onderworpen en ook die levert goede resultaten op. Omdat de vloer uit tegels bestaat, kan eventuele schade eenvoudig worden verholpen door gewoon een tegel te vervangen. De hele vloer hoeft er niet uit.
De verwachtingen van de makers en de gebruikers zijn hoog. Zij denken dat dit de vloer voor de toekomst is. Als de mat aanslaat, moet er nog wel worden gewerkt aan het productieproces. Momenteel kunnen de makers een grote vraag nog niet aan, omdat de matten met de hand worden gemaakt. Er wordt gewerkt aan automatisering van het proces.
Een reportage van verslaggever Gerrit de Boer
© Omrop Fryslân, Gerrit de Boer