Friezen laten Europese subsidies liggen; Amelanders al helemaal

Fryslân laat Europese subsidies liggen. Dat blijkt uit een analyse van adviesbureau ERAC op verzoek van de NOS. Groningers profiteren het meeste van Europese subsidies. Omgerekend naar inwoners krijgen Groninger bedrijven, scholen en overheden 1.500 euro per persoon aan Europese subsidies. Dat is vier keer meer dan Friezen.
© ANP
Dat er relatief veel geld naar Groningen gaat, heeft volgens ERAC te maken met de aanwezigheid van een universiteit, een academisch ziekenhuis, de grens met Duitsland en een aanmeldcentrum van asielzoekers in Ter Apel. Daar gaat veel subsidie heen. Wat Groningen met name goed doet, is samenwerken om problemen in de regio op de kaart te zetten, zoals de aardbeving- en krimpproblematiek.

Geen universiteit in Fryslân

Dat Fryslân relatief zo weinig geld krijg, komt onder andere doordat hier geen universiteit zit en naar wetenschappelijk onderzoek gaat juist veel Europees geld. Ook andere provincies zonder universiteit, Drenthe en Flevoland, staan laag in de lijst.
Nederland heeft tot nu toe in totaal 4,9 miljard euro aan subsidies voor projecten gekregen uit de Europese begroting van 2014 tot 2020. Dat geld ging naar zo'n 11.000 verschillende organisaties en leverde 107.000 banen op.

Verschil in gemeentes

Van de Friese gemeentes heeft Leeuwarden het meest geprofiteerd van Europese subsidies. Gemiddeld heeft een inwoner van die gemeente 316 euro ontvangen. De Europese subsidies hebben 964 extra banen opgeleverd in Leeuwarden.
Ameland staat wat Fryslân betreft onderaan. De Amelanders hebben 18 euro per inwoner gekregen en het heeft vijf extra banen op het eiland opgeleverd.