Provincie onderzoekt 'aquathermie': warmte of koude uit water halen

15 Mei 2019 - 12:04

Provincie Fryslân doet de komende jaren onderzoek naar de mogelijkheden van aquathermie: de techniek om warme of koude uit water te halen. Een landelijk samenwerkingsverband van bedrijven en overheden zetten dinsdag in Utrecht een handtekening onder de zogenoemde Green Deal Aquathermie.

Foto: Provinsje Fryslân

De provincie investeert 125.000 euro in projecten binnen de provincie en een overkoepelend onderzoek binnen de Green Deal. Het ministerie van Economische Zaken steunt de Green Deal met 900.000 euro om een programmabureau in te richten. Ook de andere partijen brengen geld of expertise mee.

Met aquathermie kan warmte of koude uit water worden gehaald. Dit kan bijvoorbeeld oppervlaktewater zijn, maar ook afval- of drinkwater. De techniek helpt bij de overstap naar aardgasvrije verwarming.

Uit onderzoek blijkt dat thermische energie uit oppervlaktewater in veertig procent van de warmtevraag in stedelijk gebied kan voorzien. Via afvalwater en drinkwater kan dat respectievelijk 15 en 1,2 procent zijn. Aquathermie kan daarmee een bijdrage leveren aan de verwarming van woningen en andere gebouwen.

Foto: Provinsje Fryslân
(Advertentie)
(Advertentie)