Hoofdrolspeler Plantinga: "Titus is de mooiste rol die ik ooit heb gespeeld"

14 Mei 2019 - 15:38

Vijf jaar na Bonifatius de Musical is de Bonifatiuskapel in Dokkum opnieuw het toneel veen een bijzondere voorstelling. Deze keer over de pater Titus Brandsma. Wat veel mensen niet weten is dat Titus zich heeft ingezet voor de komst van de Bonifatiuskapel. Een mooie plaats dus om het levensverhaal van de pater te laten zien.

Theun Plantinga speelt Titus. "Het is de mooiste rol die ik ooit heb gespeeld", zo zegt hij. Normaliter speelt hij in komedies of expressieve rollen, dit is weer heel wat anders. Hij heeft zich helemaal verdiept in Titus. "Ik heb veel over hem gelezen en ben naar het Titus Brandsma museum geweest."

Ook zijn eigen ervaringen helpen hem bij het goed neerzetten van zijn rol. "Titus zag God in andere mensen. Ik heb dit gekoppeld aan mij eigen moeder, die drie jaar geleden is overleden. Hoe ik haar nog altijd kan horen als ik vragen heb, diep van binnen geeft ze mij antwoorden."

Foto: ANP Foto

Het muziekstuk vertelt het levensverhaal van Titus, maar heeft ook een boodschap. Volgens regisseur Bruun Kuijt zag Titus in ieder mens God en was hij daarom open en zonder oordeel over anderen.

"Wij zijn erg verhard en staan al snel met een oordeel klaar over andere mensen. We zijn niet meer in staat om het verhaal achter ieder mens te zien." Volgens Kuijt lukte dat Titus wel.

Verslaggever Wendy Kennedy keek bij de repetitie

(advertinsje)
(advertinsje)