Kunstwerk wereldberoemde Frank Stella krijgt misschien plek aan de Waddenzeekust

14 Mei 2019 - 12:17

Een megagroot kunstwerk van de wereldberoemde kunstenaar Frank Stella komt misschien aan de Waddenzeekust tussen Harlingen en Zurich te staan. Joop Mulder van Sense of Place is in gesprek met de gemeenten Harlingen en Súdwest-Fryslân om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Het kunstwerk staat al lange tijd op een terrein in de industriehaven van Harlingen.

Keunstwurk Frank Stella

De beroemde Amerikaanse kunstenaar Frank Stella heeft het ontworpen. Al in 2001 maakte hij een begin met het werk, dat was bedoeld om in Miami bij een stadion te worden geplaatst. Daarna zou het in Cherbourg komen te staan, maar geld was de spelbreker.

Plek in Fryslân?

Het zou daarna naar de Verenigde Staten om afgemaakt te worden, maar Joop Mulder van Sense of Place kreeg er lucht van. Hij wil heel graag dat het kunstwerk een plek krijgt in Fryslân bij de Waddenzeekust. Hij is met de gemeenten Harlingen en Súdwest-Fryslân in gesprek gegaan en die zijn enthousiast. Volgens wethouder Hein Kuiken van Harlingen verdient het beeld een mooie plek. Een mogelijkheid zou ook nog zijn om het beeld bij de N31 te plaatsen.

Frank Stella zelf vindt de plek aan de Waddenzee zeer geschikt voor zijn kunstwerk. Twee weken geleden was hij op bezoek in Harlingen en ging hij met Mulder en burgemeester Roel Sluiter van Harlingen op locatiebezoek. Stella vindt Harlingen een "wonderful" plek en de zeedijk waar het kunstwerk zou moeten komen, is volgens hem een prachtig plekje.

"It feels very comfortable with the ocean, it is very nice", zo zegt kunstenaar Frank Stella. "I grew up in a place with the water like this in America, Massachusetts."

Stella is wereldberoemd en een groot kunstenaar in de Verenigde Staten. In 2009 kreeg hij uit handen van de destijdse president Barack Obama de National Medal of Arts. Dat is de hoogste onderscheiding in Amerika in de kunstwereld.

Foto: Simone Scheffer

De kosten zijn nog een ding, want het kunstwerk moet ook veel geld opbrengen. Ook het plaatsen van het werk, dat 14 meter hoof en 45 ton zwaar is, betekent een uitdaging, volgens Joop Mulder. Met het Wetterskip moet nog worden gesproken. Er zal echter nog veel onderzoek moeten worden gedaan om te zien of het überhaupt mogelijk is. Ze zijn op de hoogte gebracht van de plannen door de gemeente Harlingen en Joop Mulder. Ook de provincie weet ervan.

De gemeente Harlingen is ook enthousiast. Wethouder Hein Kuiken hoopt dat het lukt om een plek voor het kunstwerk 'Broken Jug' te vinden. Het college is in ieder geval bereid om daar op in te zetten. Naar de kosten moet wel worden gekeken. Het beeld van aluminium moet nog helemaal worden gepolijst. Dat zou dan door een Fries bedrijf kunnen worden gedaan.

Uitdagingen

Grote uitdaging is het vinden van een geschikte plaats. Het kunstwerk is zwaar, terwijl de zeedijk vooral voor de veiligheid is bedoeld. Bovendien is het erg duur om een fundering ervoor te maken. De partijen - de provincie, gemeenten, Sense of Place en het Wetterskip - zullen later daarover in gesprek.

Al met al staat alles nog in de kinderschoenen, maar als het aan Joop Mulder en de wethouder ligt, zal er alles aan worden gedaan om de sculptuur in Fryslân te houden.

Foto: Simone Scheffer
(Advertentie)
(Advertentie)