VIDEO: Duizenden mensen genieten in Lauwersoog van garnalen en reddingsboten

11 maaie 2019 - 19:20

Duizenden mensen kwamen zaterdag naar de haven van Lauwersoog. Ze vermaakten zich met activiteiten op het water, kraampjes op de wal en verse garnalen bij de vleet.

In Lauwersoog was het zondag de dag van de garnaal, en ook de open dag van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij KNRM.

Vorig jaar waren er volgens de organisatie zo'n 30 duizend bezoekers. Dit jaar waren er minder, naar schatting rond de 23 duizend. De organisatie heeft geen verklaring voor het verschil.

Garnalenvissers hebben het zwaar

Voor de garnalenvissers is het dit jaar allemaal ook iets minder. Na een paar jaren van hoge prijzen, tot wel tien euro per kilo, komt de klad er nu in. Door het mooie weer waren er vorig jaar veel garnalen.

De garnalenprijs is nu flink gezakt, naar op dit moment zelfs minder dan drie euro, en de pakhuizen zitten vol.

Garnalenvisser Jan de Vries - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Om het overschot enigszins te verlagen gaan de vissers nog maar 36 uren per week het water op. De meesten brengen niet meer dan 1500 kilo binnen. Maar tot nu toe heeft dat nog geen effect op de prijzen gehad.

"Dit jaar is verloren", zegt Jan de Vries. Hij is een van de garnalenvissers. De meesten hebben na de goede jaren wel het nodige vet op de botten en kunnen dit jaar wel uitzingen. Maar dan moet het wel weer beter worden, zegt De Vries.

Volgens De Vries zijn garnalenvissers zoiets wel gewend. Na een goede tijd komt bijna altijd een mindere periode. Dat hoort bij de visserij. Maar zo erg als nu heeft hij het nog niet vaak meegemaakt.

KNRM is afhankelijk donateurs

De open dag van de KNRM trok ook het nodige publiek. Er was van alles te doen in de haven en donateurs mochten met de reddingsboot het water op.

De KNRM is volledig afhankelijk van donateurs, en heeft er nooit genoeg van. Er is altijd geld nodig voor de trainingen van vrijwilligers, voor de uitrusting en voor de boten.

Op de open dag wordt daarom geprobeerd om donateurs aan te trekken. Volgens Sietse van der Wal, vrijwillig schipper bij de KNRM, lukt dat redelijkerwijs.

Sietse van der Wal van de KNRM - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Van der Wal denkt dat er op alle 45 locaties waar de open dag wordt gehouden gemiddeld zo'n twintig donateurs bij komen.

De reddingsmaatschappij kan ook nog wel vrijwilligers gebruiken. Vooral in de buurt van de plaatsen waar de reddingsstations zijn. Vrijwilligers moeten liefst binnen een kwartier van zo'n station wonen vanwege de snelheid die nodig is bij het uitvaren. Dat valt vaak niet mee.

Iedereen kan vrijwilliger worden, al is er wel een bovengrens aan de leeftijd. Die ligt op 55 jaar. De training voor vrijwilligers duurt ongeveer twee jaar.

Trefwoorden: 
Lauwersoog KNRM garnaal
(advertinsje)
(advertinsje)