Overzicht: Wat vervoerde de MSC Zoe in de nacht van de containerramp?

11 maaie 2019 - 16:24

Er blijft nog veel onduidelijk over de exacte lading van de MSC Zoe, ook nadat Rijkswaterstaat een globaal overzicht van de vrachtbrieven heeft vrijgegeven op verzoek van Omrop Fryslân en RTV Noord.

De MSC Zoe yn de Bremerhaven - Foto: ANP

De regionale omroepen hebben een Wob-verzoek gedaan om te achterhalen wat er precies aan boord was in de nacht van de containerramp.

Het containerschip MSC Zoe verloor begin dit jaar 342 containers. 8062 containers bleven aan boord. In het grootste deel van die containers zaten auto's of onderdelen daarvan en andere voertuigen zoals motoren. In totaal 1497 van de ruim 8000 containers bevatten auto's of andere voertuigen.

Dit zat er in de containers aan boord van de MSC Zoe

INHOUD AANTAL CONTAINERS
1 Auto's, onderdelen en banden 1497
2 Meubels 880
3 Chemisch 736
4 Tekstiel, kleding en schoenen 683
5 Electronika 567
6 Onbekend 489
7 Gereedschap 361
8 Machinerie 348
9 Voedsel 318
10 Metalen 316

Onbekende Lading

Er waren 489 containers op het schip waarvan niet bekend is wat er in zat. Op de lijst met lading staat niet meer dan een '0'. Van 182 containers die wel een omschrijving hadden konden journalisten van RTV Noord en Omrop Fryslân niet achterhalen wat die omschrijving betekent.

Chemische produkten

Op het schip stonden 736 containers die geladen waren met chemicaliën. Bij meer dan de helft daarvan, 412 containers, is niet gespecificeerd wat voor stoffen dat dan precies zijn. Er wordt niet meer bekend gemaakt dan dat het om 'chemical products' gaat.

Bij de containers waar wel van bekend is welke chemische lading er in zit, wordt dat vaak maar summier geformuleerd. Daardoor is het moeilijk om in te schatten hoe ernstig de gevolgen van verloren lading kunnen zijn, zegt Jan Apotheker, Hij is scheikundige en gepensioneerd vakdidacticus aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Als dit allemaal in één container zit, dan moet je daar wel extreem voorzichtig mee zijn.

Jan Apotheker

Twee stoffen vallen op, zeht Apotheker, op de lijst die hij op verzoek van de omroepen heeft bekeken. Antimoontrioxide is erg giftig. En bariumcarbonaat valt in de categorie zware metalen.

Volgens Apotheker is het belangrijk om de hoeveelheden te kennen, en ook of de stoffen samen in een container hebben gezeten, als je in wilt schatten hoe gevaarlijk de situatie is. "Als dit allemaal in één container zit dan moet je daar wel extreem voorzichtig mee zijn."

Het lijkt op dit moment niet zo te zijn dat de stoffen allemaal in één container zaten, maar doordat de ladingslijsten zo summier zijn opgesteld, en doordat de exacte hoeveelheden niet bekend worden gemaakt, is het onmogelijk om dat met zekerheid vast te stellen.

De MSC Zoe behoort tot de grootste containerschepen van de wereld. In de nacht van 1 op 2 januari verloor het honderden containers boven de Waddeneilanden. Meer nieuws daarover is te vinden op onze dossierpagina.

Trefwoorden: 
MSC Zoe containerramp
(advertinsje)
(advertinsje)