Project moet 3x3 basketbal op de kaart zetten in Fryslân

11 Mei 2019 - 13:58

Fryslân moet aan het 3x3 basketbal. Tenminste, dat vindt een groep organisaties in Heerenveen. Daarom zijn de projecten 'WE HERE Heerenveen' en 'WE HERE Fryslân' van start gegaan. Die projecten moeten ervoor zorgen dat het 3x3 basketbal bekender wordt en dat meer mensen de sport zullen spelen, op straat of in verengingsverband.

Bij 3x3 basketbal, zoals de naam al zegt, spelen twee teams van drie tegen elkaar. Anders dan bij 5x5 basketbal spelen ze op de helft van een basketbalveld en gebruiken ze maar één basket. 3x3 basketbal is veel vlugger dan 5x5. Als het ene team een punt scoort, mag het andere team meteen doorgaan met de wedstrijd.

Meer bekendheid

Om de sport bekender te maken, zullen kinderen van de Basketballschool vaker aan 3x3 doen. Daarnaast worden er 'clinics' gegeven op basis- en middelbare scholen. Ook komt er een speciaal programma voor kinderen uit huishoudingen met een kleine portemonnee. Bovendien komt er een opleiding voor jongeren, zodat ze zelf activiteiten kunnen organiseren in hun eigen buurt.

Projectleider Nienke van der Werf legt uit wat 3x3 basketbal is

Het project is een idee van 3x3 City Heerenveen en wordt gesteund door onder andere de gemeente Heerenveen, de provincie, Caleidoscoop en Sportstad Heerenveen.

In 2020 zal het 3x3 basketbal voor het eerst meedoen als Olympische sport op de Spelen in Tokio.

(advertinsje)
(advertinsje)