Fit op Vrijdag: al honderd keer strijd tegen eenzaamheid en stijfheid

10 maaie 2019 - 16:51

Dat bewegen goed is voor ouderen, is zo langzamerhand wel rondom bekend. Maar om oudere mensen zover te krijgen dat ze structureel bewegen, is soms lastig. In Berlingastate in Berltsum hebben ze daar echter een aantal jaren geleden een oplossing voor gevonden. Zij combineren ouderenfitness met gezelligheid.

Fit mei Freed, zoals het programma heet, is in 2014 bedacht door fysiotherapeut Jelle Eijzenga. Hij heeft in de afgelopen jaren gezien dat de oefeningen veel oplevert voor de deelnemers. "Wij doen het tien keer in de herfst en tien keer in het voorjaar. Als mensen dan in de herfst weer komen, dan zie je dat ze weer vergeetachtig zijn geworden. Maar ze scherpen zich weer aan en bij de derde of vierde keer merk je dat ze weer fitter van lichaam en geest worden."

Foto: Omrop Fryslan

Luister naar een reportage over de feesteditie van Fit op Freed

Geerte de Haan is een van de deelnemers. Ze is 96 jaar oud, maar nog lijkt ze zo fit als toen ze 80 was. Fit op Vrijdag heeft daar misschien wel een rol in gespeeld, want de oudste inwoner van Berltsum is een fanatiekeling: ze heeft namelijk nog maar twee keer een editie gemist, van de 100 edities die er in totaal zijn geweest.

Gezelschap opzoeken

Met name de gezelligheid spreekt de oudste inwoner van Berlikum sterk aan: "Ik vind het leuk, want ik heb geen kinderen en dus zoek ik het gezelschap zelf wel op!"

Vanwege de 100ste editie was er vrijdag een speciaal feestje: de kinderen van groep 3 van de lokale basisschool kwamen langs om met de ouderen mee te doen en spelletjes te spelen.

Trefwoorden: 
Berltsum ouderen fitness
(advertinsje)
(advertinsje)