Vwo'er heeft 950 autootjes ingezameld voor eindexamenwerkstuk

10 maaie 2019 - 13:43

Vwo 6-leerling Rinske Perdijk van het RSG Magister Alvinus in Sneek heeft 950 speelgoedautootjes ingezameld voor haar eindexamenwerkstuk. Het is een kunstwerk voor het vak tekenen/handvaardigheid. "Mensen moeten geïntrigeerd raken en over een werk nadenken, erover praten en steeds nieuwe dingen ontdekken", zegt ze.

Foto: RSG Snits

De kunstwerken van de negentien eindexamenleerlingen hangen door de hele school. Die van Rinske Perdijk valt onmiddellijk op. Het was wel een hele klus. "Ik ben in oktober met het project begonnen en de eerste autootjes ingezameld. Vooral mijn oma heeft mij daar erg bij geholpen. Ze heeft op Marktplaats gezocht, autootjes opgehaald bij mensen thuis. Er zitten prachtige exemplaren bij. Als het project klaar is, wil ik er wel een paar houden."

Op het scherm in de hal staat een tekst: "Rij jij met ons mee de afgrond in? Even snel naar de hockey, nog even snel boodschappen doen of op vakantie naar Italië. Wat zijn auto's toch handig! Maar hebben we wel door wat de gevolgen zijn van al ons autogebruik?"

Vragen oproepen

Iedereen ziet wat anders in het kunstwerk, zegt Rinske: "De autootjes heb ik op kleur achterelkaar gezet, maar ook op gekke plekken staat er een. Dit roept vragen op: is het een wildkampeerder? Een ander denkt dat het een Greenpeace-autootje is. De tekst over de afgrond staat ook op het kunstwerk, met daarboven zwartgeblakerde auto's die de afgrond in rijden."

Het moeilijkste aan het kunstwerk was het regelen. "Dinsdag kreeg ik van de school groen licht om die avond aan de slag te gaan. Met mijn 'hulptroepen' zijn we bijna zes uren bezig geweest om alle autootjes op te plakken: op de muren, trappen en plafonds met dubbelzijdig tape. Dat hebben we gedaan met een hoogwerker, ligt en een steiger.

Expositie

De kunstwerken hangen tot 1 juni in de school.

(advertinsje)
(advertinsje)