Dit moet je weten over SC Cambuur in de play-offs

10 maaie 2019 - 13:04

De reguliere competitie zit erop voor Cambuur; vrijdagavond begint de ploeg van René Hake aan de play-offs om promotie naar de eredivisie. In de eerste ronde spelen de Leeuwarders tegen Almere City. Wat zijn de kansen voor Cambuur in de play-offs? We vragen het aan Cambuurwatcher Andor Faber.

Foto: Omrop Fryslân

Hoe liggen de krachtsverhoudingen tussen Cambuur en Almere?

In de competitie hebben beide ploegen twee keer tegen elkaar gespeeld, maar dat is voor Cambuur niet zo hoopvol... Almere won twee keer, met 1-0 en 2-1. Toch was het in die wedstrijden spannend. Ze ontlopen elkaar niet veel. De vorm van de dag zal bepalend worden.

Waar moet Cambuur bij de eigen ploeg om denken?

Cambuur is een ploeg die heel instabiel is. Ze kunnen de ene week goed spelen en er de andere week he-le-maal niets van bakken. Begin april won Cambuur op maandag met 6-0 bij Jong Ajax en daarna verloor het vrijdags met 4-2 van Telstar. Dat zegt genoeg. En dat zeggen de spelers zelf ook: ze zijn veel te wisselvallig. Daarvoor is geen ruimte in de play-offs. Je kunt niet door de ondergrens zakken, want dan is het klaar. Dus daar moet trainer René Hake zijn ploeg écht bewust van maken.

Om wie moet Cambuur denken bij Almere? Wie zijn de gevaarlijke mannen?

James Efmorfidis is wel een speler waar ze bij Cambuur rekening mee moeten houden. Hij scoorde negen doelpunten dit seizoen en is een snelle buitenspeler met een goede actie. Op het middenveld is Youri Loen een gevaarlijke speler. Hij is al wat ouder, heeft veel ervaring en een goede trap. Een gelukje voor Cambuur: de middenvelder met veel ervaring, Niek Vossebelt, is geschorst door een rode kaart vorige week in de laatste competitiewedstrijd.

Tyrone Conraad by in eardere wedstriid - Foto: Orange Pictures

Is iedereen een beetje fit?

Dat valt niet mee... Keeper Xavier Mous is nog een twijfelgeval en over zijn meespelen wordt pas in de warming-up besloten. Een spier in zijn bovenbeen is verrekt. Matthew Steenvoorden en Robbert Schilder verlieten de training gisteren eerder, maar de verwachting is dat zij gewoon kunnen spelen.

Vorig jaar raakte Cambuur sneu uit de play-offs: nadat ze uit bij Dordrecht dik hadden gewonnen, ging het thuis toch nog mis. Speelt dat trauma nog mee?

Het zit zeker nog in de hoofden van de spelers, die daar vorig jaar ook bij waren. Maar ik denk niet dat het een rol speelt in deze wedstrijd. Het verschil is dat Cambuur vorig jaar de grote favoriet was en nu niet.

Mogelijk dat het voorbeeld van FC Dordrecht voor de return van dinsdag nog wel zal worden aangehaald, mocht Cambuur vanavond winnen. Om maar even aan te geven dat ze daar absoluut niet zijn. Maar een grote rol, nee dat speelt het niet.

Het is pas de eerste ronde. Tegen wie moet de winnaar in de volgende ronde?

Dat is gevaarlijk, he... Nu al over de wedstrijd tegen Almere City heen kijken. Maar als Cambuur doorgaat, dan spelen ze tegen de nummer zeventien van de eredivisie. Momenteel is dat Excelsior, maar dat zou ook zomaar nog het De Graafschap van Henk de Jong kunnen worden.

De aftrap van SC Cambuur - Almere City is vrijdagavond om 20.45 uur. Commentator Geert van Tuinen zit in het stadion en doet live verslag op de radio. Aanstaande dinsdag is de return in Almere. Dan doet Andor Faber verslag.

Trefwoorden: 
SC Cambuur voetbal Almere City
(advertinsje)
(advertinsje)