LIVEBLOG: Verdachte schietpartij op Bert Jonker staat voor de rechter

10 Mei 2019 - 11:30

Ondernemer Bert Jonker werd op 7 januari 2017 beschoten bij ijsstadion Thialf. Volgens de politie kwam de beschieting voort uit een zakelijk geschil tussen Jonker en de verdachte, Charles van der W. Na ruim twee jaar gaat de rechtbank in Leeuwarden het schietincident inhoudelijk behandelen. De zaak roept nog altijd vragen op. Volgens zakenman en schaatssponsor Jonker gaat het om een moordaanslag, maar de verdachte ontkent. Hij werd ruim een half jaar later aangehouden in Spanje. Verslaggever Hayo Bootsma volgt de zaak vanuit de rechtbank.

16:53
Ter afsluiting van de rechtszaak een samenvatting van verslaggever Hayo Bootsma
16:27
Vraagtekens

Advocaat Vis meent dat er nog teveel vraagtekens zijn in de verklaringen van Jonker. Er is geen duidelijk bewijs voor alle aanklachten. Bijvoorbeeld wat het wapen betreft: was het een pistool of revolver? En welke kleur had het wapen? Bij de politie gaf Jonker aan dat hij kennis heeft van wapens. Hij was ooit in dienst van de luchtmacht en heeft in die tijd met wapens gewerkt. De advocaat vindt dat er vrijspraak moet volgen voor zijn cliënt.

16:18
Dochter verdachte afgeluisterd

Ook de dochter van de verdachte is door de politie afgeluisterd. De verdachte belde met zijn dochter en gaf in dat gesprek zijn versie van het verhaal. Jonker zou het wapen hebben getrokken, waarna het afging en Jonker snel wegreed.

Vis stelt dat de verdachte dit zegt zonder kennis van het dossier. Wie zegt er dan of het klopt wat Jonker zegt?

16:14
Scherpe ogen

Een dove getuige heeft goed gezien wat er is gebeurd. De getuige meent dat hij zag dat er een man op de auto af kwam, die stopte en met de bestuurder sprak. De getuige zag wat er zich in de auto afspeelde. Er werden 'heftige gebaren' uitgewisseld. Hij kon duidelijk zien wat er zich in de auto afspeelde. De getuige zag ook dat er fysiek contact was tussen de mannen. Jonker zegt echter dat daar geen sprake van was.

16:12
Andere getuigen

Een paar getuigen zijn volgens de advocaat van de verdachte cruciaal, meent Vis. Een getuige zegt dat zij een auto zag waar een man bij stond. Dat duurde zeker een halve minuut. De getuige vertelt dat het leek alsof de mannen elkaar konden. Ook verklaarde ze dat ze zag dat een man omviel nadat de auto wegreed. En zo is er nog een verklaring. Dat strookt juist met wat de verdachte zegt, meent Vis.

16:05
Niet te vlug oordelen

Vis: "We moeten waken voor een te vroeg oordeel over waarom mijn cliënt naar Spanje is gegaan. Hij had anders kunnen handelen, dat klopt. Hij beleefde het moment anders. Er gaat geen dag voorbij dat mijn cliënt niet denkt dat het anders had gemoeten." Vis meent verder: kan het Openbaar Ministerie echt bewijzen dat het gegaan is zoals zij schetsen? Nee, is volgens hem het antwoord.

16:01
Advocaat pleit juist voor vrijspraak

Nu is Tim Vis aan het woord, advocaat van de verdachte. Hij eist vrijspraak. Er is geen bewijs dat zijn cliënt het wapen in bezit had, volgens hem. Dat moet leiden tot vrijspraak van de verdachte, naar zijn idee.

Er is zelfs niet te bepalen dat er een vuurwapen is gebruikt. Dus volgens de advocaat is er geen sprake van poging tot doodslag, in tegenstelling tot wat de officier van justitie eist.

15:57
Eis: vijf jaar cel

De strafmaat: Jepkema zeft dat ze verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan poging tot afpersing en doodslag. De verdachte heeft Jonker bewust opgezocht. Dat de beschieting plaatsvond bij Thialf, waar veel mensen op straat waren, geeft een groot gevoel van onveiligheid

Jepkema eist een gevangenisstraf van vijf jaar met aftrek van de tijd die Van der W. al vast heeft gezeten. Tevens erkent de officier van justitie 15.000 euro schadevergoeding met extra kosten toe. Jepkema wil dat de verdachte meteen weer in ge gevangenis komt. Zijn gevangenisstraf was tijdelijk onderbroken vanwege de ziekte van de verdachte, darm- en blaaskanker.

15:47
Poging tot doodslag

Het is niet duidelijk of de uitspraken die de verdachte schetst wel zijn gemaakt, wat betreft de overname en het betalen van een bedrag aan de verdachte. Daar is geen bewijs voor. Jepkema: "Er is sprake van voorbedachte rade. Er zijn aanwijzingen dat de verdachte Jonker wilde doden. Er zijn ook contra-indicaties: hij schoot niet direct toen Jonker zijn raam opende." Poging tot moord is dus niet te bewijzen, maar wel poging tot doodslag.

15:41
Wel of geen wapen?

Is er een wapen gebruikt of niet? Jepkema: "Het letsel aan de hand van Jonker is ontstaan door een afgevuurde kogel. Het ontbreken van een inslag kan meerdere oorzaken hebben. Nu de revolver niet is teruggevonden kunnen we daar geen onderzoek naar doen. Het doet niet af aan de conclusie dat er met een pistool is geschoten."

(advertinsje)
(advertinsje)