Meer samenwerking nodig voor digitale veiligheid

09 Mei 2019 - 20:43

Friese overheden en organisaties moeten meer met elkaar samenwerken aan digitale veiligheid. Dat zegt lector digitale veiligheid Wouter Stol van hogeschool NHL/Stenden. Al tien jaar doet hij onderzoek naar hoe veilig het internet is en deze week wordt daar bij stilgestaan op een groot congres in Leeuwarden.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Op het congres spreken deskundigen van onder andere de politie, gemeentes en wetenschappers met elkaar over de gevaren van de digitale wereld. Het gaat dan niet alleen om de rol van de instanties daarbij, maar met name ook over de rol van de gewone gebruiker. Die weet vaak niet hoe veilig of onveilig het internetgebruik is. Het gaat bijvoorbeeld om zaken als phishing, waarbij criminelen proberen om achter je bankgegevens te komen.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Volgens Stol was zo'n discussie tien jaar geleden eigenlijk niet mogelijk geweest. Toen hij begon dacht niemand echt na over digitale veiligheid, terwijl dat toen ook al belangrijk was. Overheden in Fryslân hebben er inmiddels oog voor, maar er moeten nog wel concrete stappen gezet worden om het Friese internet veilig te maken, zegt hij. Zo zouden de overheden en bedrijven meer met elkaar moeten samenwerken om fouten te voorkomen.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Begin deze week deed minister van Financiën Wopke Hoekstra een oproep om een minister van Cybersecurity aan te stellen. Hoewel Stol dat een goed idee vindt, steekt er ook een gevaar in. Zo zouden overheden kunnen denken dat daarmee de verantwoordelijkheid voor digitale veiligheid ook bij Europa komt te liggen. Stol pleit er desalniettemin voor om met name te kijken naar je eigen gedrag op internet.

Voor NHL/Stenden geldt in elk geval dat er in steeds meer opleidingen aandacht voor komt. Zoals bijvoorbeeld bij de opleiding bestuurskunde van de Thorbecke Academie. Er wordt onder andere gepraat over zogenaamde "digitale laaggeletterdheid". Daarmee wordt bedoeld dat mensen de digitale communicatie vanuit de overheid niet altijd begrijpen en daardoor dingen missen of de risico's van bepaalde zaken onderschatten.

Verslaggever Wytse Vellinga in gesprek met Wouter Stol

(advertinsje)
(advertinsje)