Nog maanden werk aan restauratie historische sluis van Dokkumer Nieuwe Zeilen

09 maaie 2019 - 19:11

Er wordt hard gewerkt aan de restauratie van de historische spuisluis van Dokkumer Nieuwe Zeilen. De elektrische en mechanische installatie wordt vernieuwd en ook het metsel- en schilderwerk wordt gedaan. In de jaren 60 heeft de sluis voor het laatst groot onderhoud gehad en was wel aan vernieuwing toe.

De 300 jaar oude sluis heeft nog steeds een belangrijke functie in het watersysteem. Eerder was het een schutsluis: toen lag Dokkum nog in open verbinding aan zee. Tegenwoordig is het een spuisluis. Een groot deel van het Friese water dat overtollig is, wordt afgevoerd naar het Lauwersmeer die achter de sluis ligt. Daarna gaat het water naar het wad.

De sluis heeft drie kolken. Per seconde gaat er 54 kuub water doorheen. "Hadden we de sluis niet, dan hielden we geen droge voeten in Fryslân", vertelt Hein de Jong van Wetterskip Fryslân.

De Jong vindt het bijzonder dat een sluis uit 1729 nog steeds zo belangrijk is. Het is het oudste object dat het waterschap in onderhoud heeft. Aan het eind van 2019 moeten de werkzaamheden klaar zijn.

Verslaggever Bauke Deelstra bij Dokkumer Nieuwe Zeilen

(advertinsje)
(advertinsje)