Nagebouwd Vikingschip blikvanger in nieuwe expositie in Fries Museum

Een Vikingschip op ware grote is de blikvanger van een nieuwe tentoonstelling in het Fries Museum. Leerlingen van de Friese Poort in Sneek zijn bezig geweest het schip te bouwen. Ze zijn al sinds oktober aan het timmeren, toch moet er nog veel gedaan worden.
Neiboud Fikingskip Fries Museum
"Het gaat lukken, al is het best ingewikkeld om zo'n schip na te bouwen", zegt Marijn Sjouke die samen met tien medeleerlingen het schip in elkaar zet. De tentoonstelling over de Noormannen is vanaf 19 oktober te zien in het museum.
Het schip is een kopie van een exemplaar dat gevonden is vlakbij Rothskilde in Denemarken. De leerlingen van De Friese Poort kregen informatie en tekeningen van Søren Nielsen van het Vikingeskibsmuseet (Vikingschipmuseum) in Roskilde. Nielsen bouwt in Denemarken traditionele Vikingschepen en kwam in december voor een gastles naar ROC Friese Poort in Sneek.
Museumdirecteur Kris Callens: "Deze samenwerking past in onze inspanning om meer te betekenen voor de grote groep leerlingen in het MBO. Vakmensen zijn namelijk essentieel voor onze samenleving. Mooi dat het museum een inspiratiebron voor deze studenten is om bijzondere dingen te maken."
De Vikingen woonden in Denemarken, Zweden en Noorwegen. In de negende eeuw begonnen ze met rooftochten op de kusten van Engeland en Frankrijk, maar ook Nederland. Ze stonden bekend als moordenaars, plunderaars en verkrachters. Maar volgens Daniël Hoogterp die de tentoonstelling over de Vikingen samenstelt, is dat de kort door de bocht. "Er is meer dan moord en doodslag. Ze dreven ook handel, bijvoorbeeld met de Friezen."
Bekend zijn de Vikingen om de zeevaart. Ze bouwden zeewaardige schepen die niet te diep in het water staken. Zo konden ze gemakkelijk de rivieren op varen, het land in. Bovendien waren de smalle schepen aan de voor- en achterkant hetzelfde, zodat zij gauw konden ontsnappen.
Verslaggever Auke Zeldenrust nam een kijkje in de bouwloods