Kaatsen Daniël Iseger en Manon Scheepstra voor Huizum of voor Goutum?

08 Mei 2019 - 20:45

In de kaatswereld is opschudding ontstaan over de vraag of Daniël Iseger en zijn vriendin Manon Scheepstra mogen kaatsten voor OG Huizum of dat zij moeten uitkomen voor de kaatsvereniging Goutum.

Daniël Iseger - Foto: Henk Bootsma

Iseger kaatste in Weidum op 28 april voor OG Huizum. Hij stond niet op de oorspronkelijke lijst, maar viel in voor de geblesseerde Erik Seerden. Scheepstra won afgelopen zaterdag voor OG Huizum de afdelingspartij voor vrouwen in Franeker.

En toen kwamen de verhalen in kaatsland. Want: Daniël Iseger en Manon Scheepstra wonen toch in de Leeuwarder wijk Zuiderburen? En die wijk valt wat het kaatsen betreft toch onder Goutum en niet onder Huizum? Er ontstond veel discussie op de velden. Wat speelt er allemaal rondom deze twee kaatsers en om de kwestie van de gebiedsindeling van de KNKB?

Iseger heeft zijn kaatscarrière inmiddels al beëindigd. Maar zoals in veel gevallen doet de vereniging nog wel een beroep op deze eerdere topkaatser als het gaat om afdelingspartijen. En zo kwam Iseger in Weidum in actie als vervanger van Erik Seerden. Dat feit ontging de KNKB niet. Bij scheidsrechter Murk de Jong werd nog even nagevraagd of Iseger echt aan de wedstrijd had deelgenomen en De Jong kon dat bevestigen.

Verhuisd

De KNKB keek daarna naar de reglementen en kwam tot de conclusie dat Iseger niet voor OG Huizum uit mocht komen, omdat hij ondertussen verhuisd was naar de wijk Zuiderburen in Leeuwarden. En die wijk valt, zo zeggen de kaatsreglementen, onder Goutum. En dus deed de KNKB aangifte van deze overtreding bij de strafcommissie van de kaatsbond.

Directeur Marco Hoekstra van de KNKB is, net als alle betrokkenen in deze zaak, bepaald niet scheutig met het beantwoorden van vragen. "Ik wil niet voor mijn beurt spreken", zegt hij. Maar ook: "Wij hebben ruim voor de partij in Weidum een adreswijziging gekregen van Daniël Iseger. Hij liet ons weten dat hij verhuisd was naar de wijk Zuiderburen en dus valt hij nu onder de afdeling Goutum. Wij hebben dit aangegeven bij de strafcommissie en die moet nu uitspraak doen."

Over Manon Scheepstra is de bondsdirecteur nog voorzichtiger. "De status bij Manon is, dat wij haar gevraagd hebben waar ze woont. "Wij wachten op het antwoord."

Juridische hulp

Hoekstra bevestigt ook dat de kaatsvereniging OG Huizum juridische hulp heeft ingeroepen en dat er bij de KNKB een brief ligt van een advocaat. Wie die advocaat is en wat er in die brief staat, daar wil Hoekstra niets over zeggen.

Met Daniël Iseger komt uiteindelijk ook telefonisch contact. Ook hij wil niet te veel kwijt over de situatie. "Ik kan niet veel zeggen. Het is een delicate kwestie. Ja, ik woon in Zuiderburen. Manon ook? Niks is zeker." Iseger vindt, ondanks het feit dat hij in Zuiderburen woont, wel mag kaatsen voor OG Huizum. "Zuiderburen ligt in Leeuwarden. En Leeuwarden is als het om kaatsen gaat opgedeeld in twee delen. Het ene deel is voor LKC Sonnenborgh, het andere deel voor OG Huizum. Verder kan ik, mag ik, niets zeggen. Het ligt nu bij de KNKB."

Manon Scheepstra - Foto: Henk Bootsma

Manon Scheepstra laat weten dat ze de kwestie heel vervelend vindt. "Ik wil er niet te veel over kwijt. Ik vind het jammer dat het onderwerp van gesprek is. Ik woon in Leeuwarden en ik mag voor Huizum kaatsen. Daar zijn wij van overtuigd. Als je meer wilt weten dan moet je het bondsbureau bellen. Ik wil me focussen op het kaatsen. Dit is zonde van de tijd". Scheepstra zegt dat ze inderdaad een mail van de KNKB heeft gekregen met de vraag waar ze woont. "Ik heb die mail nog niet beantwoord."

Saakje Lettinga is lid van de strafcommissie. Ook zij geeft aan niet inhoudelijk te willen reageren, maar wil wel wat kwijt over de zaak. "De KNKB heeft de kwestie van Daniël Iseger aangekaart bij de strafcommissie. In het kaatsreglement staat dat de woonplaats van de kaatser bepalend is. Maar in het geval van Leeuwarden zijn er nieuwere bepalingen opgenomen in een bijlage. En daarin staat dat Hempens (postcode 9086), Teerns (9085), Techum (8941) en Zuiderburen (8939) zijn toegevoegd aan het postcodegebied van Goutum (9084).

Kaatsvereniging OG Huizum laat via Monica Dijkstra, vrouw van voorzitter Johannes, in een korte reactie weten. "In het belang van deze kwestie en in het belang van het onderzoek hebben wij het besluit genomen hier geen uitspraken over te doen. Je kunt wel meer vragen stellen, maar dat heeft geen zin."

Kaatsen in eigen postcodegebied

Albert Walsweer is voorzitter van de kaatsvereniging Goutum. Hij was nog niet op de hoogte van de kwestie Daniël Iseger en als hij hoort wat er speelt, zegt hij: "Ik ben graag transparant, maar nu word ik wat voorzichtiger. Er speelt namelijk al een tijdje wat over de gebiedsindeling." Toch gaat Walsweer in op de problematiek die er speelt.

"Kijk, de hoofdregel is dat je kaatst voor de vereniging in je postcodegebied. Maar wij heten kaatsvereniging Gotum en omstreken. Wij hadden ook kaatsers uit de omgeving. Maar die nieuwe woonwijken zijn meer Leeuwarden geworden dan vroeger het geval was. OG Huizum wil nu dat alle 8900-postcodes horen bij Huizum. Wij willen met name de samenwerking zoeken, dus ik ben wel wat verbijsterd dat Huizum deze kwestie nu zo aankaart. Wij willen graag samenwerken met LKC en OG."

"Doodsteek voor Goutum"

Walsweer vervolgt: "Als het doorgaat wat Huizum wil, dan betekent dat de doodsteek voor Goutum. Daarom zoeken wij de oplossing in samenwerken en overleg. Maar op deze manier wordt Goutum een vereniging voor ledenkaatsers. Wat Huizum wil heeft te veel consequenties voor Goutum en dat vindt de KNKB ook."

De kwestie van de gebiedsindeling is al onderwerp van gesprek. Goutum, OG Huizum en LKC Sonnenborgh hebben hierover al één gemeenschappelijk overleg gehad met de KNKB. Walsweer: "In dat eerste gesprek hebben wij ons standpunt gegeven. Nog eens: wij willen goed samenwerken. En dat doen wij ook. Er zijn sinds kort al jeugdleden van ons die meetrainen bij LKC en OG. Maar dit ligt heel gevoelig."

De kwestie Daniël Iseger (en mogelijk later Manon Scheepstra) maakt onderdeel uit van een bredere discussie over de gebiedsindeling van de KNKB. Binnenkort staat er een tweede overleg tussen KNKB, LKC, OG en Goutum op het programma. De strafcommissie gaat de zaak tegen Iseger op dinsdag 14 mei behandelen. De KNKB wacht nog altijd op antwoord van Manon Scheepstra.

Geert van Tuinen over de 'opschudding' in de kaatswereld

(Advertentie)
(Advertentie)