Ferd Crone wil convenant met ondernemers over lachgas

08 maaie 2019 - 20:05

Boargemaster Ferd Crone wil een convenant met ondernemers die lachgas verkopen. Dat zegt hij in reactie op de berichtgeving van Omrop Fryslân over het gas. Crone vindt het belangrijk dat horeca-ondernemers die lachgas verkopen en toestaan hun verantwoordelijkheid nemen. "Een goede optie zou zijn om samen afspraken te maken over verkoop, voorlichting en over gebruik van lachgas. Die afspraken moeten we dan vast leggen in een convenant," zegt Crone.

Gebiedsverbod

De burgemeester overweegt zelfs om een zogenaamd 'gebiedsverbod' voor lachgas in te stellen in Leeuwarden. "We onderzoeken of de verkoop van lachgas reden kan zijn om een gebiedsverbod op te leggen. Dit zou dan moeten worden vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening." Dat is echter niet zomaar geregeld, legt Crone uit: "Dit vergt echter een goede voorbereiding en een goed overzicht van de incidenten van de afgelopen maanden is hierbij noodzakelijk."

Bij het Bevrijdingsfestival in Leeuwarden werden mensen gefouilleerd op lachgas - Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Geen lachgas op Bevrijdingsfestival

De politie heeft op het Bevrijdingsfestival geen lachgas aangetroffen bij bezoekers. Dat zegt de coördinator van het horecateam Leeuwarden, Hugo Roossink. Vooraf waren controles aangekondigd. De gemeente Leeuwarden had het lachgas op het Bevrijdingsfestival verboden. "Daar is door handhavingsteams en door de politie op gecontroleerd, maar er is geen lachgas aangetroffen."

Hugo Roossink van de politie Leeuwarden - Foto: Timo Jepkema, Omrop Fryslân

Friese gemeenten verdeeld

Steeds meer jongeren gebruiken lachgas en dat merken de Friese gemeentes. Uit een rondvraag van Omrop Fryslân bij de gemeentes blijkt dat ze zich zorgen maken, maar het (nog) niet verbieden.

Acht van de achttien gemeentes hebben aangegeven zich geen zorgen te maken over het gebruik ervan. Zij vormen deze mening op basis van instanties. "Met de kennis die wij nu hebben, is er geen directe aanleiding tot zorg", zo laat Ooststellingwerf in een schriftelijke reactie weten. "We vertrouwen erop dat de organisaties zoals GGD en VNN ons informeren, mocht dat anders blijken te zijn."

Zorgen ouders

Een paar gemeentes hebben reacties gekregen van ouders die zich zorgen maken. "Er hebben zich enkele bezorgde ouders gemeld bij de gemeente", zo licht Waadhoeke toe. "De langetermijneffecten van gebruik van lachgas zijn niet bekend. Het is dus niet duidelijk of het gebruik voor de lange termijn risicovol is."

Uit de rondvraag blijkt verder dat in één gemeente een geval was waar het gebruiken van lachgas tot medische problemen heeft geleid. Dat was in Heerenveen: "Ons is één geval bekend, waarbij een jongere lachgas gebruikt had en de hulpdiensten eerste hulp moesten verlenen."

Een patroon voor lachgas in de Oude Doelesteeg in Leeuwarden - Foto: Timo Jepkema, Omrop Fryslân

Niet veel bekend

Ondanks dat steeds meer jongeren de partygasdrug gebruiken, weten gemeentes nog te weinig van de gevolgen om het beleid er op af te stemmen. "Er is op dit moment nog onvoldoende duidelijk over de feitelijke gezondheidsrisico's van het gebruik van lachgas", stelt gemeente Heerenveen.

Ook in de gemeente Súdwest-Fryslân volgt de politiek de ontwikkelingen. "Maar de gezondheidsrisico's op lange termijn zijn voor nu nog onvoldoende bekend."

Trefwoorden: 
Ferd Crone lachgas
(advertinsje)
(advertinsje)