Droog voorjaar is geen probleem voor weidevogels bij Koudum

08 Mei 2019 - 07:51

De berichten zijn dit voorjaar niet goed als het gaat om weidevogels. Het is te droog en de boeren werden een tijdje geleden zelfs nog opgeroepen om water op het land te zetten. In de polder De Samenvoeging bij Koudum hebben ze echter een van de beste broedseizoenen van de afgelopen tien jaar. Op 25 hectare land in de Koudumer polder hebben vogelwachters Piet Venema en Sietse van der Wal 88 eieren gevonden.

Drûge maitiid sit greidefûgels by Koudum net dwers

Het gaat om dertig kievitsnesten, twaalf gruttonesten, tien tureluurnesten en twee nesten van de scholekster. Boer Sietze Henk Haytema pacht het land van Staatsbosbeheer en doet er in samenwerking met de vogelwacht en een jager alles aan om de zaakjes zo goed mogelijk te regelen voor de weidevogels.

Maar wat echt een verschil maakt, is dat hij halverwege februari het water in het gebied al omhoog zet, zodat onder andere het insectenleven zich kan ontwikkelen. Dit gebeurt dus nog voordat de weidevogels er in grote aantallen aanwezig zijn. En niet alleen hij doet zijn best voor de weidevogels; er zijn meer boeren in de polder die zich voor de zaak in zetten.

Links fûgelwachter Piet Venema, yn de midden boer Sietze Henk Haytema en rjochts fûgelwachter Sietse van der Wal - Foto: Remco de Vries, Omrop Fryslân

Dat is ook de tip die de Koudumer boer zijn collega's wil geven; plas&dras is prima, maar je moet er wel vroeg mee beginnen. "Dat moet niet wanneer het droog wordt. Dan ben je eigenlijk al te laat." Op het natte land groeit het gras lang zo hard niet, en Haytema weidt er dan ook koeien om het land geschikt te houden voor de vogels. Hij denkt er ook over na om weer een aantal greppels te maken, die ooit dicht zijn gegooid.

Ons paradijsje

Haytema heeft ook nog 'intensief' land waar hij op werkt. En dat is niet voor niks, want hij heeft de opbrengsten van dat land ook hard nodig. Zijn aanpak werkte de afgelopen jaren goed. "Je kan echt zien dat het beter wordt, en het is nu echt een goed vogelgebied geworden. Zijn twee vogelwachters genieten weer in het veld. "Het is ons paradijsje", zegt Piet Venema.

In soad wetter op it lân - Foto: Remco de Vries, Omrop Fryslân
(Advertentie)
(Advertentie)