Vrijwilligers knappen natuurgebied Rottige Meente op: "Meer vrijwilligers kunnen we goed gebruiken"

07 maaie 2019 - 16:33

Groepen vrijwilligers knappen onder leiding van Staatsbosbeheer de natuurgebieden De Deelen en Rottige Meente op. Bij dat laatste gebied, onder de rook van Munnikeburen, bestaat de groep uit acht man. "Ik wil eigenlijk vijftien mensen hebben", zegt boswachter Alexander Rozema.

"Landelijk hebben we heel veel vrijwilligers", vertelt Rozema. "We zagen dat daar behoefte aan was. En er is genoeg leuk werk. Dus we hebben het grootschalig opgezet om een groep te krijgen in de Rottige Meente en in De Deelen. Het loopt hartstikke mooi." Maar er kan dus nog wel wat bij, zegt hij. "Want dan heb je een mooi grote groep. Dan doe je ook meer op een dag."

Niet dat de groep nu stilzit: "Als je 's ochtends begint en dan 's middags weer kijkt, dan denk je: wow, hebben we dat allemaal gedaan? Dat is super. Volgende week gaan we bruggetjes en gebouwtjes schilderen, schelpenpaden opknappen. Met z'n allen kunnen we heel wat. Vandaag gaan we jonge boompjes trekken."

Boswachter Alexander Rozema

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Dat is ook hoog nodig, zegt een van de vrijwilligers. "We hebben hier een klein probleempje, dat komt nog door de droogte van vorig jaar. Hier is er een petgat, een plek waar mensen het veen uit haalden. Vorig jaar is het door de droogte helemaal volgelopen met boompjes. Er staan duizenden schietwilgen die in een paar weken echt drie meter hoog zijn geworden. Vijftig jaar geleden was het hier boomloos en nu groeit het dicht. Dat is een probleem."

Rozema en de vrijwilligers

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

"We moeten dit open houden", vertelt Rozema. "Want anders wordt heel Nederland een bos. De variatie is belangrijk: dit stukje is voor de vuurvlinder bijvoorbeeld. We moeten inzetten op zeldzame types die we hier hebben."

De vrijwilligers hoeven geen verstand te hebben van de natuur, zegt Rozema. "Der binne ek minsken by dy't it hearlik fine om allinnich yn de stilte oan it wurk te wêzen." Rozema is der sels eins altyd by. "As minsken dan in fraach ha oer it gebiet of oer it wurk, dan kin ik dêr direkt in antwurd op jaan. En ik fernim dat minsken dat wurdearje."

(advertinsje)
(advertinsje)