Kunstenaar Auke de Vries winnaar van de Gerrit Benner prijs

07 maaie 2019 - 14:45

Kunstenaar Auke de Vries uit Burgum is dit jaar de winnaar van de Gerrit Benner prijs voor beeldende kunst. De Vries ontvangt de prijs voor zijn hele oeuvre en is volgens de jury een belangrijke inspirator voor jongere generaties kunstenaars in en buiten Fryslân.

Foto: Piet Gispen

Het werk van De Vries voor de openbare ruimte is te vinden in wereldsteden als Barcelona, Berlijn en Parijs. Daarnaast ziet de jury een gelijkenis met Gerrit Benner, naamgever van de prijs. De Vries is net als Benner autodidact; hij heeft zich op eigen kracht ontwikkeld tot postmodern kunstenaar.

Tentoonstelling

Behalve de geldprijs van vijfduizend euro krijgt De Vries ook een tentoonstelling in het Fries Museum. Die wordt op 13 september dit jaar geopend, wanneer ook de uitreiking van de prijs plaatsvindt.

De Gerrit Benner prijs is door de provincie in het leven geroepen om het beeldende kunstklimaat in Fryslân te versterken. De prijs wordt een keer in de twee jaar uitgereikt. Het is de achtste keer dat de provincie de prijs voor beeldende kunst toekent.

(advertinsje)
(advertinsje)