Oudste Friese wielerklassieker verdwijnt: "Zo komt het niet goed"

07 Mei 2019 - 14:12

Fryslâns oudste wielerklassieker, de Ronde van Zuidoost-Friesland, verdwijnt. De wedstrijd is een monument in het Friese wielrennen. "De kosten worden ieder jaar hoger", vertelt Marietje Holtrop van de organisatie.

Aldste Fryske hurdfytsklassiker hâldt op REPO

De organisatie is in handen van de Stichting Wielerpromotie Olympia, maar die krijgen de financiën niet rond. "Het gaat om een tekort van 4.000 à 5.000 euro." Het totale budget is 32.000 euro. Dat ze de begroting niet rond krijgen, komt onder andere door regels die steeds strenger worden. "Er wordt steeds meer verantwoording bij ons neergelegd. En de begeleiding van de politie wordt steeds minder, dus moeten we zelf meer motoren inhuren. Dat is ook een hoog kostenplaatje." De motoren niet inhuren is geen optie: "We hebben ze nodig om de veiligheid van de wedstrijd te garanderen."

Foto: Omrop Fryslân

Dan hebben we straks geen Tom Dumoulin en Mathieu van der Poel meer.

Marietje Holtrop over het verdwijnen van deze wedstrijden

Het niet doorgaan van de wedstrijd is niet alleen jammer voor de organisatie en de wielrenners, het is ook niet goed voor de sport. "De toppers komen voor uit dit soort wedstrijden", vertelt Holtrop. "Als we straks de klassiekers niet meer hebben, geen breedtesport, dan komt de topsport ook in het geding. Dan hebben we geen Tom Dumoulin en Mathieu van der Poel meer. Als we straks alleen maar wedstrijden hebben met rondjes van 9 kilometer, dan doen de renners niet meer de ervaring op die ze nodig hebben."

De Ronde van Zuidoost-Friesland bestond veertig jaar en had aansprekende winnaars: Gerben Löwik, Rudi Kemna, Aart Vierhouten bij de profs, Monique Knol, Leontien van Moorsel en Kirsten Wild bij de dames en Teun van Vliet, Erik Dekker, Leon van Bon en Dylan van Baarle bij de junioren.

Want de Ronde van Zuidoost-Friesland is niet de enige wielerwedstrijd die het moeilijk heeft, vertelt Holtrop. "Ik ben bang dat dit ook dreigt voor andere rondes. Ik hoor in mijn omgeving dat ze begrip hebben voor ons besluit en dat ze tegen dezelfde problemen aan lopen."

"De doodsteek voor het wielrennen"

Bij de wielerploegen is er ook begrip voor het besluit van de organisaties. "Het zijn amateurs die zich het hele jaar voorbereiden om deze wedstrijd te fietsen. Ze vinden het allemaal heel jammer, maar hebben wel begrip. Dat is fijn om te horen. Het verdwijnen van deze wedstrijden zou de doodsteek voor het wielrennen zijn." Daarom is het ook een waarschuwing voor de wielerunie KNWU: "Want zo komt het niet goed."

(Advertentie)
(Advertentie)