Gedonder op Ameland: onenigheid over vertrouwenscommissie nieuwe burgemeester

07 maaie 2019 - 12:07

De vertrouwenscommissie die gaat over de aanbeveling van een nieuwe burgemeester voor de gemeente Ameland is maandag met een valse start begonnen. In een extra raadsvergadering werden de leden, adviseurs en een voorzitter benoemd. Bij dat laatste ging het mis.

Foto: Google streetview

De fractie van AmelandEén, de winnaar van de laatste gemeenteraadsverkiezingen, schoof Siard Bonthuis naar voren. Daar was raadslid Han van Heerde van Ameland'82 het niet mee eens. Die vindt dat de vertrouwenscommissie zelf een voorzitter moet kiezen, niet de gemeenteraad. Bovendien vindt Van Heerde dat Bonthuis niet genoeg ervaring heeft. Bonthuis vond die opmerkingen "minachting voor de raad".

Irma Marinus voorzitter

Uiteindelijk werd de voorzitter wel gekozen door de raad, want een amendement van Van Heerde om dat te voorkomen behaalde net geen meerderheid. Bij het stemmen kreeg Irma Marinus uiteindelijk de meeste stemmen: zes van de elf. Daarmee won het PvdA-raadslid het net van VVD'er Jeppe Groenewold, die vijf stemmen kreeg. Bonthuis was wel verkiesbaar, maar kreeg helemaal geen stemmen.

(advertinsje)
(advertinsje)