Omwonenden hebben bezwaren tegen groot zonnepark bij Kollum

07 maaie 2019 - 06:52

Inwoners van Kollum voelen zich genegeerd door het gemeentebestuur van Noardeast-Fryslân. Ze hebben het college en de raad een brief gestuurd over de aanleg van een groot zonnepark aan de rand van het dorp.

Foto: Omrop Fryslân

De plannen voor de aanleg van het park door de firma GroenLeven dateren al uit 2017. Kollumerland was toen nog een zelfstandige gemeente, nu valt Kollum onder Noardeast-Fryslân.

Het zonnepark wordt volgens omwonenden te groot en ze vinden dat het niet in de omgeving past. Tot nu toe wil wethouder Berends geen contact met de tegenstanders, ook komt er geen inhoudelijk antwoord op vragen. In een brief aan de raad schrijven de bezwaarmakers: "We krijgen het gevoel op een andere planeet te leven, het is om moedeloos van te worden."

Meepraten

Volgens Doeke Dam, een van de omwonenden, wordt er al heel lang geprobeerd contact te krijgen met de gemeente. Ze willen op de hoogte worden gehouden en meepraten over hoe zo'n zonnepark eruit moet zien. "De gemeente heeft ooit aangegeven dat ze overleg bij dit plan belangrijk vinden", zegt hij.

"Maar ze laten nu de bal compleet liggen bij GroenLeven. En GroenLeven is natuurlijk een partij met een commercieel belang. Maar objectief wordt er niet gekeken naar wat dit precies voor ons inhoudt. De gemeente verschaft geen duidelijkheid over de procedure en de manier waarop het park hier komt."

Het zou tegen het bedrijventerrein van Kollum aan moeten komen en dan zou er ook geen ruimte meer zijn voor uitbreiding van bedrijven.

We moeten er toch samen wat van maken op deze wereld, maar liever niet op deze manier.

Doeke Dam, een van de bezwaarmakers

Het college neemt op 14 mei een besluit over het zonnepark. De bezwaarmakers willen daarvoor nog graag in gesprek met de gemeente, anders moeten ze daarna in beroep via de rechter. "Wat goed zou zijn is dat wethouder Berends dit uit het ambtelijk proces haalt", zegt Dam. "Iemand aanstellen om hier objectief naar te kijken. We hebben GroenLeven, omwonenden, natuur en de veiligheid van Kollum. Hoe richten we het in?"

Helemaal tegen een zonnepark in Kollum zijn de bezwaarmakers niet. "Je mag niet direct de hakken in het zand zetten bij het vraagstuk energietransitie. We moeten er toch samen wat van maken op deze wereld. Maar liever niet op deze manier, want je kunt niet voor iets zijn als je niet weet waar je aan toe bent", zegt Dam.

Doeke Dam

Trefwoorden: 
Kollum zonnepark bezwaar
(advertinsje)
(advertinsje)