Spannende nacht voor blauwe bessenkwekerij Sparkberry in Burgum

06 maaie 2019 - 19:11

Bij blauwe bessenkwekerij Sparkberry in Burgum staan al duizenden bessenstruiken in bloei. Volgens kweker Jan Vonk kunnen met name de bloemetjes die al helemaal open staan geen nachtvorst hebben.

"Één, anderhalf graden vorst kan misschien nog net, maar kouder moet het niet worden." Zijn bessenstruiken zijn net wat verder dan anders vanwege het mooie weer rond de paasdagen. Als het de komende nacht echt vier tot vijf graden vriest, dan kan het Sparkberry wel eens de hele jaaromzet kosten. "We zijn het hele jaar bezig voor een mooie oogst in het voorjaar, en dan is zoiets het laatste dat je wil", zegt ondernemer Vonk.

Jan Vonk bij zijn land met blauwe bessenstruiken - Foto: Omrop Fryslân

Sparkberry heeft niet de mogelijkheid om alle struiken te beregenen, om de bloemen zo tegen nachtvorst te beschermen. "Daar heb je een speciale installatie voor nodig en die hebben we niet. Daar zijn we eigenlijk net te klein voor. En zo vaak vriest het hier ook niet in het voorjaar."

Een ander advies voor fruitkwekers is om de struiken s'nachts te verwarmen met vuurpotten. Vonk ziet daar niet veel heil in. Het is volgens hem te bewerkelijk en te duur, terwijl het effect maar erg beperkt is. "Ik moet vannacht maar gewoon rustig blijven. Hier vannacht omspoken helpt toch niet."

Jan Vonk van blauwe bessenkwekerij Sparkberry in Burgum

Sparkberry heeft van juni tot september blauwe bessen van eigen kwekerij. Die worden in de eigen winkel verkocht en via verschillende andere afzetkanalen in Fryslân. Vonk kan de volledige omzet makkelijk kwijt in Fryslân. 2018 was voor het bedrijf het beste jaar tot nu toe. "Ik hoop echt dat wij ook dit jaar weer een mooie, warme zomer krijgen. Dat is voor ons ideaal: geen regendagen, geen schimmel en een mooie opbrengst. Maar dan moeten we geen nachtvorst krijgen."

Deze blauwe bessen in de kas kunnen over een week of vier al geoogst worden. - Foto: Omrop Fryslân
(advertinsje)
(advertinsje)