Ruim 75.000 bezoekers voor Bevrijdingsfestival Leeuwarden

06 maaie 2019 - 10:48

De organisatie van het Bevrijdingsfestival in Leeuwarden is erg blij met het aantal bezoekers zondag. Zo'75.000 mensen kwamen naar de stad om Bevrijdingsdag te vieren. Er was rekening gehouden met veel minder mensen vanwege de slechte weersvoorspellingen.

Traditiegetrouw werd de dag geopend met het aansteken van het bevrijdingsvuur dat door estafettelopers in de nacht van zaterdag op zondag was opgehaald uit Wageningen. Eerder op de dag was er al een lunch voor 75-plussers, die bijgewoond werd door eurocommissaris Frans Timmermans. Timmermans ging ook naar de European Village en de Speakers corner op het Plein van de Vrijheid.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Op meerdere podia waren optredens van heel diverse artiesten. Centraal stonden de Friese ambassadeurs Pien Breeuwsma en landelijk ambassadeur Kraantje Pappie. Naast het hoofdpodium bij de Aldehou was er nog een tweede hoofdpodium, dat van Noardewyn in de Arendstuin. Bij beide waren veel mensen. Volgens burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden hing er een heel aangename, ontspannen sfeer op het festival. Daardoor was het ook voor de beveiliging en hulpdiensten een goede dag.

Bij de vier ingangen van het festival werd extra gecontroleerd op lachgas, maar dat is niet aangetroffen. Bij de bars werden drankjes geschonken in zogenoemde 'hardcups', bekers die steeds opnieuw werden gebruikt. Wanneer mensen weg gingen, konden ze de beker weer inleveren. Het Bevrijdingsfestival wil een circulair festival zijn.

"Hoewel het even wennen was met halen en inleveren van de bekers, waren de bezoekers positief over deze ontwikkeling. Dankzij veel verschillende samenwerkingspartners konden we ook dit jaar veel aan circulariteit doen, volgend jaar gaan we dat nog verder uitbreiden", zo zei voorzitter Jorrit Volkers van de organisatie.

Foto: Omrop Fryslân, Sybren Terpstra

Volkers zei verder nog dat de bezoekers overal vandaan kwamen. "Het openbaar vervoer had een topdag, parkeergelegenheden stonden bomvol en ondanks de slechte weersvoorspellingen werd het met een prachtig bevrijdingszonnetje een fantastische dag waarop we op alle mogelijke manieren stil stonden bij vrijheid en de betekenis daarvan."

(advertinsje)
(advertinsje)