Vleermuisportaal bij Joure helpt vleermuizen bij oversteken

06 maaie 2019 - 09:04

Er komen iedere dag duizenden auto's langs, maar toch zal het vleermuisportaal van bijna 60 meter breed veel bestuurders niet zijn opgevallen. Bij het knooppunt Joure is begin april een vleermuisportaal van bijna 60 meter breed geplaatst. Hoewel er in Fryslân wel meer van dit soort portalen zijn, is dit wel een heel groot exemplaar. Doel van het bouwwerk is om de vleermuizen veilig de weg over te krijgen.

Omgevingsmanager Dirk Jan Lepstra legt uit wat het doel van het bouwwerk is. "Vleermuizen gebruiken het portaal als oversteekplaats voor hun vliegroute. Daarbij gebruiken ze vooral landschappelijke elementen, zoals bomen en houtwallen. Door brede wegen is deze vliegroute verstoord. Vandaar dat het portaal dient als houvast. Als je een weg aanlegt in een gebied waar ook dieren leven, dan moet je daar rekening mee houden door maatregelen te treffen. Dit is daar een voorbeeld van."

Bauke Deelstra praat met omgevingsmanager Dirk Jan Lepstra

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Het vleermuisportaal hangt zo'n 6 meter boven de snelweg en bestaat uit een raster van zwart metaal. Het lijkt wel op de portalen die worden gebruikt voor de verkeersborden, maar dan zonder de matrixborden en wegwijzers.

Belangrijk is dat het portaal aansluit op de bomen en de bosschage in de omgeving. Uit onderzoek blijkt dat vleermuizen vasthouden aan hun eigen routes. Ze zijn niet eenvoudig over te halen om een andere route te kiezen. Daarom moet het portaal aansluiten op de hoofdroute, zoals een rij bomen aan beide kanten van de snelweg.

Ook voor andere dieren, zoals muizen, is een route aangelegd in de vorm van een buis onder de weg door.

Dirk Jan Lepstra geeft biologieles

Trefwoorden: 
vleermuizen Knooppunt Joure
(advertinsje)
(advertinsje)