Weer valt mee, Bevrijdingsfestival Leeuwarden beter bezocht verwacht

05 maaie 2019 - 20:39

De gebruikelijke aantallen zullen dit jaar niet haalbaar zijn, maar de organisatie van het Bevrijdingsfestival in Leeuwarden is toch positief over het aantal mensen dat op het festival is afgekomen. Exacte cijfers zijn er nog niet, maar omdat de zon vaker dan verwacht doorbrak, was het druk in Leeuwarden, zegt Jorrit Volkers van de organisatie.

"Het bezoekersaantal is lager dan voorgaande jaren", zegt Volkers. "Meestal zijn het er ongeveer 80.000, dat zullen we dit jaar niet halen, maar toch komen er veel mensen op af, omdat het weer beter is dan verwacht. Ik hoop dat we ongeveer 60.000 a 65.000 mensen mogen verwelkomen. Dat zou mooi zijn."

Jorrit Volkers

De organisatie stelde de verwachtingen gaandeweg de dag naar boven bij. "Je ziet het om je heen. Bij de fietsenstallingen is het ontzettend druk", zegt Volkers. Hij heeft zondagochtend eerst burgemeester Crone met een jeep opgehaald en is daarna met hem naar de Bevrijdingslunch gereden. Daar hebben ze de opening gehouden en later hebben ze de lopers uit Wageningen verwelkomt. "Die hebben de hele nacht gelopen om het bevrijdingsvuur naar Leeuwarden te brengen." Als het vuur in de Prinsentuin is aangestoken, is het festival officieel geopend.

Foto: Omrop Fryslân, Sybren Terpstra

"Slecht weer is het ergste dat ons kan overkomen. In 2015 maakten we dat mee. Toen zou er onweer komen en stonden we voor het besluit: wel of niet ontruimen? Dat was enorm spannend, maar gelukkig hoefde het niet. De bui ging om de stad heen."

Voor Volkers was de opening met burgemeester Crone het hoogtepunt van de dag. "Het was voor hem de laatste keer. We hebben veel aan Crone te danken. Door hem hebben we de ruimte gekregen als festival, waardoor we nu een festival voor alle leeftijden zijn geworden."

(advertinsje)
(advertinsje)