Boek Droppingsveld Wardrobe moet oorlogsverhalen levend houden

Het boek Droppingveld Wardrobe van Hessel Bouma uit Hoornsterzwaag wordt zondagavond op Bevrijdingsdag in de PKN-kerk van Aldeboarn gepresenteerd. Het is Bouma zijn vierde boek over de Tweede Wereldoorlog in Fryslân. Door wat hij in zijn jeugd heeft meegemaakt, is Bouma gaan schrijven. In zijn familie zijn mensen gefusilleerd en ook zijn vader en grootvader werden slachtoffer van de nazi's. Ze hebben de oorlog maar net overleefd.
© Hessel Bouma
Bouma was een jongetje van vijf, toen de Duitsers de boerderij van zijn ouders overvielen. Hij ziet nog altijd voor zich hoe hij op een bankje zat, toen de hond luid begon te blaffen en een SS'er het pistool op de Sint Bernardhond richtte. Kleine Hessel sprong op en ging voor de hond staan: "Dat mag niet!", zei hij. Waarop de Duitser de hond met rust liet.
Hessel's moeder stond doodsangsten uit. Bouma weet nog precies wat zijn moeder zei toen de Duitsers eraan kwamen; "Je vader is er niet!" Hij was op de vlucht. Later werd hij wel opgepakt. Datzelfde geldt voor zijn grootvader. Beide mannen hadden het geluk dat de Canadezen vrij snel arriveerden. Zijn vader werd in Groningen gered en zijn grootvader is uit de gevangenis van Sneek gehaald. Twee zwagers zijn gefusilleerd. Het bleef een trauma voor de familie.
It boek oer wapendroppings yn WO2 © Simone Scheffer
Pas toen Bouma wat ouder was, begon hij met zijn onderzoek naar de oorlog. Daarvoor werd er eigenlijk niet veel over gesproken. Volgens Bouma waren veel verzetsmensen - zoals zijn vader - na de oorlog gedesillusioneerd en teleurgesteld. Veel van hen zijn dan ook naar Canada verhuist. Bouma's vader wilde dat ook, maar het lukte niet.

De Deelen

Bouma zijn laatste boek gaat over wapendroppings in Fryslân. Een van die droppings heeft hij helemaal uitgeplozen. Alle namen van de verzetsmensen die erbij betrokken waren, heeft hij achterhaald. Geen van de mannen leeft nog, maar nabestaanden vonden het heel mooi dat Bouma het verhaal boven water heeft gehaald.
De dropping in De Deelen van begin 1945 had heel wat voeten in de aarde en was een gevaarlijke missie van het verzet en de geallieerden. De dropping is een paar keer uitgesteld, omdat het niet lukte. Dan stonden de mannen te wachten, maar kwam er niets. In de nacht van 5 op 6 januari was het eindelijk zover. Vijftien containers met daarin wapens werden gedropt. Daarna begon het gevaarlijkste onderdeel van de dropping: het veiligstellen en op de plek van bestemming brengen. Er waren drie routes waar de wapens naartoe gingen. In het boek staat beschreven wat er goed ging en wat er mis ging.
© Simone Scheffer
Voor Bouma is het schrijven over de oorlog een missie. Hij wil met zijn boeken waarschuwen. In tijden van polarisatie vindt hij het belangrijk dat de verhalen levend blijven. Zondagavond doet hij dat bij de presentatie in de kerk van Aldeboarn opnieuw. De presentatie begint om 20.00 uur.
Bouma is al bezig met zijn vijfde boek. Waar dat over gaat is nog geheim.
Hessel Bouma en Hans Groeneweg