Frans Timmermans eregast op Bevrijdingslunch in Leeuwarden

05 maaie 2019 - 16:56

"Bijzonder inspirerend", noemde eurocommissaris Frans Timmermans uit Limburg zijn bezoek aan de Bevrijdingslunch met een kleine vierhonderd Friese senioren in het Friesland College in Leeuwarden.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Het merendeel van de 370 aanwezigen heeft de Tweede Wereldoorlog nog meegemaakt, als kind, als jongeman of als jonge vrouw. Zij kregen een lunch en een programma met muziek uit de jaren '40 aangeboden. De bijeenkomst werd geopend door vrijwilliger en gemeenteraadslid Lutz Jacobi, door burgemeester Ferd Crone en door eregast Frans Timmermans.

Tour de Frans

De vice-voorzitter van de Europese Commissie is als 'Spitzenkandidat' van de sociaaldemocraten bezig met een 'Tour de Frans' door Europa. Vandaag in Leeuwarden probeerde hij uit de partijpolitieke sfeer te blijven. "Bevrijdingsdag is enorm belangrijk voor mij. Het is in de kern waar Europa over gaat: vrijheid en democratie, maar ook open staan voor mensen die anders denken."

Fryslân als voorbeeld

In Europa noemt Timmermans Fryslân wel eens als voorbeeld, vertelt hij: "Patriottistisch en eigenzinnig, zonder jullie af te zetten tegen anderen, dat vind ik mooi."

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Ik stem niet meer, omdat ik het niet meer kan zien.

Frou Kossen (101) út Stiens

De aanwezige ouderen reageren verschillend op het optreden van Timmermans. "Ik kende hem niet, maar ik vind hem wel aardig, geloof ik", zei de 101-jarige mevrouw Kossen uit Stiens. Zij wisselde met Timmermans van gedachten over het verzet, waarin haar man zat, over de kinderen en over het Nederland van nu. "Ik vind dat het nu wel goed gaat met ons land. Dat wilde ik hem ook vertellen."

De eurocommissaris had het duidelijk naar zijn zin met de ouderen. "Het is de generatie die ons land heeft opgebouwd. Ze zitten vol verhalen en ze willen meegeven dat we problemen gezamenlijk moeten oplossen. Zeer inspirerend." De stem van mevrouw Kossen krijgt hij echter niet niet. "Ik heb altijd gestemd. Maar ik moet nu verstek laten gaat, omdat ik het niet meer kan zien."

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

De lijsttrekker van de PvdA heeft ook een goed humeur, omdat volgens de laatste politieke peilingen de partijen PvdA, Forum voor Democratie, VVD en GroenLinks bezig zijn met een nek-aan-nek-race bij de Europese verkiezingen. Omdat de PvdA nu beter scoort dan bij de verkiezingen voor Provinciale Staten, wordt zelf als gesproken over het 'Frans Timmermanseffect'. Ervaren campaigner Lutz Jacobi wil niet te vroeg juichen. "Het leeft absoluut nog niet, die Europese verkiezingen. Dat maakt het allemaal erg onvoorspelbaar."

Junckers opvolgen

Timmermans verbleef op Bevrijdingsdag anderhalf uur in Leeuwarden om aansluitend door te reizen naar Assen en Groningen. De Limburger heeft grote ambities. Hij wil de Luxemburger Juncker opvolgen als voorzitter van de Europese Commissie en is daarom in heel Europa op campagne. Leeuwarden is een tussenstop op een reis van enkele weken die hem van Polen via Maastricht, naar Duitsland en Malta voert.

In Leeuwarden waren lang niet alle senioren daarvan op de hoogte. "Hij komt me wel bekend voor van televisie, maar ik kon niet alles verstaan wat wat hij zei", zei een dame uit Ureterp. Invloed op haar stemgedrag heeft het optreden van Timmermans niet. "Ik blijf bij het CDA." Walsweer uit Stiens vond het optreden van de PvdA-politicus 'te politiek voor Bevrijdingsdag'. "Een Bevrijdingslunch hoort boven de partijen te staan. Het was me iets te veel een PvdA-feestje."

Wachtlijst

Bij het Bevrijdingsfestival is men erg blij met de Bevrijdingslunch als feestelijke activiteit voor oudere senioren. Het evenement heeft nog steeds een wachtlijst voor senioren die graag willen aanschuiven. Zij moeten dan wel de oorlog hebben meegemaakt.

Volgend jaar weer Canadezen?

Er wordt nu al nagedacht over plannen voor 5 mei 2020. Het is de bedoeling om dan, zoals vorig jaar, een groep Canadese veteranen met hun familieleden naar Fryslân te halen. Dat werd altijd eens in de vijf jaar gedaan, maar vanwege de hoge leeftijd van de veteranen, die allemaal in de negentig zijn. wordt dat, als het mogelijk is, is 2020 voor het laatst georganiseerd.

Frans Timmermans

(advertinsje)
(advertinsje)