Winterse taferelen op Vlielander festival 'Here Comes The Summer'

03 Mei 2019 - 08:22

'Here Comes The Summer', dat is de naam van het festival op Vlieland dat donderdag van start is gegaan en nog het hele weekend duurt. Maar als we naar het weer van de komende dagen kijken, is het nog lang geen zomer. Sterker nog, er wordt natte sneeuw voorspeld...

Here Comes The Summer is ûnderdiel fan it bekende festival Into the Great Wide Open - Foto: Omrop Fryslân, Karen Bies

Jammer dus voor de bezoekers, die voor zomerse taferelen kwamen. Volgens Rients van Ganswijk, van de organisatie van Here Comes The Summer, zijn de gasten de eerste nacht goed doorgekomen. "Er is hier een prachtig blauw luchtje. Het is vannacht niet heel erg koud geweest", vertelt hij.

Het festival was volledig uitverkocht, maar sommige mensen probeerden voor aanvang hun kaarten nog te slijten of bleven gewoon thuis. "Als je bijvoorbeeld kleine kinderen hebt en je moet kamperen, dan is dat best wel pittig. Maar het valt ons mee eigenlijk, hoeveel mensen er niet meer komen."

Rients van Ganswijk oer it festival

"Het wordt gewoon koud dit weekend en dat communiceren we met iedereen." Zo wordt mensen aangeraden om stukken karton onder hun luchtbed te leggen, om de kou 's nachts tegen te houden. "We hebben mensen aangeraden om winddichte jacks en thermokleding mee, want het is best te doen als de wind niet door je kleren waait."

Muzikanten

Het koude weer is niet alleen lastig voor de festivalgasten, maar ook voor de muzikanten. Als zij bijvoorbeeld hun gitaar van de warmte binnen meenemen naar buiten, krimpen de snaren en kan de gitaar onmiddellijk ontstemmen. "Wat we doen, is de instrumenten op dezelfde temperatuur als op het podium opslaan. Meestal speelt een band een uur en dan zit je zo in het optreden dat de kou pas na het optreden echt te voelen is."

Als het echt slecht weer wordt, kunnen de evenementen worden verplaatst naar binnen. "Mocht het echt heel slecht worden, dan kunnen we het zo verplaatsen."

(Advertentie)
(Advertentie)