Elkien wil Nij Ylostins niet verkopen voor nieuw zorgconcept

02 Mei 2019 - 16:00

Het is niet nodig om Nij Ylostins in IJlst te slopen, meent zorgondernemer Simmy de Vries uit Siegerswoude. Verhuurder Elkien geeft aan dat de brandveiligheid onvoldoende is gewaarborgd en volgens zorgorganisatie Patyna is het niet meer mogelijk om er goede zorg te verlenen. De kamers zouden bijvoorbeeld te klein zijn.

Elkien wol Nij Ylostins

In een reactie zegt de gemeente Súdwest-Fryslân dat er geen sprake is onvoldoende brandveiligheid. Er is een geldige gebruiksvergunning en deze zou ook niet in het geding zijn.

Simmy de Vries heeft eerder geprobeerd De Spiker in Ternaard te kopen, om daar haar zorgconcept te introduceren. Eigenaar KwadrantGroep wilde het gebouw niet aan haar verkopen. Nu Nij Ylostins dreigt te verdwijnen, komt zij wederom in actie.

Kapitaalvernietiging

Volgens De Vries is er veel behoefte aan goedkope huurwoningen voor ouderen. Nu vele zorginstellingen gebouwen slopen, is dat volgens haar kapitaalvernietiging en zijn de ouderen hier de dupe van. De ouderen in Nij Ylostins zijn het niet eens met de sloop. Zij komen volgende week in actie.

Nij Ylostins, IJlst - Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Investeerder Henk Hoekema uit Koudum heeft contact gezocht met eigenaar Elkien, maar hij heeft nog geen reacties ontvangen. "Voor Elkien is sloop gemakkelijk. Na 40 jaar is zo'n gebouw verouderd, maar ik heb er moeite mee hoe men met de mensen omgaat. Met Simmy zouden we hier iets moois van kunnen maken."

De bewoners van Nij Ylostins kunnen in IJlst blijven en krijgen dan thuiszorg als dat nodig is.

Foto: Omrop Fryslân

Simmy de Vries en Henk Hoekema over hun plannen

Woningbouwcoöperatie Elkien geeft aan dat zij niet van plan is het gebouw te verkopen. "Het is in een te slechte staat om te verkopen," zegt een woordvoerder. "Leidingen zijn aangetast door roest en zoals eerder al is aangegeven, voldoet het niet aan de brandveiligheidseisen."

Woordvoerder Nikkie Smit begrijpt dat er veel wantrouwen is bij de bewoners over de rol van Elkien. "Dat heeft ook te maken met het feit dat wij met een sloopplan komen zonder dat we al kunnen aangeven wat ervoor in de plaats komt." Plannen maken voor nieuwbouw is nog niet goed mogelijk, zegt Smit.

Oud gemeentehuis

"Vlak naast Nij Ylostins staat het oude gemeentehuis van het voormalige Wymbritseradeel. Als daar bijvoorbeeld zorgwoningen in komen, is nieuwbouw niet aantrekkelijk omdat we vermoeden dat IJlst te klein is voor twee van dit soort woonzorgcomplexen."

(Advertentie)
(Advertentie)