KAART: Hier wordt op 4 mei in Fryslân herdacht

02 Mei 2019 - 14:26

Op tientallen plaatsen in Fryslân wordt komende zaterdag weer stilgestaan bij oorlogsslachtoffers. Wat betekent dat bij jou in de omgeving? In dit artikel is een handig overzichtkaartje te vinden én een protocol. Want mag je nu de Friese vlag wel of niet uithangen?

In alle gemeentes wordt uitgebreid aandacht gegeven aan de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Er zijn verschillende ceremonies die die in het teken van een gebeurtenis staan, zoals de herdenking in Vijfhuis. Daar wordt Hantsje Zijlstra herdacht, de opa van sterke man Wout Zijlstra.

Veel gemeentes hebben een 'gewone' herdenking, die geen directe relatie hebben met een gebeurtenis. In een overzicht hieronder staan alle bij gemeenten bekende herdenkingen in onze provincie.

Vlaggenprotocol

De Rijksoverheid heeft richtlijnen opgesteld die duidelijkheid geven over het uithangen van de vlag. Het luistert zo nu en dan nauw. Zo wordt de vlag eerst helemaal omhoog getrokken en daarna halfstok gehangen. Bij het strijken van de vlag is dat hetzelfde, alleen dan vanzelfsprekend andersom.

De vlag mag van 18.00 uur tot 21.10 in de mast hangen. In Amsterdam hangt de vlag tot 21.10 uur.

De instructie is verplicht voor de overheid en de lokale overheden. Burgers mogen naar eigen inzicht vlaggen. Dat houdt in dat de voorkeur ook bij de Friese vlag mag liggen, in plaats van de Nederlandse driekleur.

Hebben wij in dit overzicht een Dodenherdenking over het hoofd gezien? Stuur ons even een mailtje op redaksje@omropfryslan.nl en wij voegen de locatie toe.

Trefwoorden: 
dodenherdenking 4 mei
(Advertentie)
(Advertentie)