Staatsbosbeheer bezorgd over droogte: voorbeelden uit Weststellingwerf

02 maaie 2019 - 12:27

De natuur is nog altijd veel te droog. Staatsbosbeheer is bezorgd over bomen en kades in het veenweidegebied. Door het te lage grondwaterpeil, een gevolg van de droge zomer van 2018, is de natuur erg kwetsbaar. Als er niet vlug iets verandert dan komt er een punt waarop blijvende schade ontstaat, meent boswachter Roel Vriesema. De boswachters houden de natuur dan ook nauwlettend in de gaten. De regen van de afgelopen periode is te weinig om het grondwater op peil te krijgen.

Boswachter Roel Vriesema - Foto: Bauke Deelstra, Omrop Fryslân

Boswachter Roel Vriesema heeft het gebied rond de Brandemeer bij Oldelamer uitgekozen omdat het een heel representatief gebied is om de gevolgen van de droogte in de provincie te laten zien. "Hier is veen, moeras en landbouwgrond. Alles zit hier bij elkaar. De waterbeheersing is hier erg belangrijk," vertelt Vriesema.

Inklinken veengrond

Het waterpeil in het landbouwgebied ligt hoger dan het waterpeil in het natuurgebied. Volgens Vriesema is het lage peil in de veengrond erg schadelijk. "Het veen klinkt in omdat er niet voldoende water in zit. Er ontstaat een mineralisatieproces en het veen droogt op." Vriesema laat zien dat de weg duidelijk hoger ligt als de grond ernaast. De droogte versnelt dit proces.

"In 40 jaar tijd is de grond wel een halve meter gezakt, dat is voor een natuurgebied erg nadelig. Het water zuigt volledig uit het moerasgebied weg." Vriesema meent dat er meer verbindingszones moeten komen tussen de verschillende gronden. Het is een bekende discussie, maar ook voor de mens heeft het nadelen. "Het kan bijvoorbeeld huizen laten verzakken."

Vriesema wijst op een dode, droge plek in de veengrond. "Dit stuk wordt niet meer nat en blijft dood. Ik ben van de afdeling die vindt dat het nat moet blijven en dat er iets aan de droogte moet worden gedaan."

Bauke Deelstra en boswachter Roel Vriesema bij de Bandemeer

Ook enkele kilometers verder, in natuurreservaar de Rottige Meente onder Nijetrijne, zijn de gevolgen van het droge jaar 2018 duidelijk. Vriesema laat een petgat zien dat eigenlijk vol moet zitten met water. "Normaliter hoort er veel water te staan, daar komen veel vogels op af zoals de eend en de stern. Maar het water is weggetrokken. Het oogt misschien wel vochtig, maar er staat echt te weinig."

Bomen verdrogen

"Ook bomen lijden onder de verdroging, met name de spar heeft zichtbare schade," zegt Vriesema. Dat komt ook door de droge winter. "Met veel sneeuw kan er langzaam vocht in de bodem van een bos trekken. De bodem moet doorweekt worden en zo de bomen power geven." Toch gaan er stukken bos dood, bijvoorbeeld bij Noordwolde.

Boskwachter Vriesema over petgaten en dode sparren

Droge natuur in Weststellingwerf - Foto: Bauke Deelstra, Omrop Fryslân
(advertinsje)
(advertinsje)