Kenniscentrum slaat alarm: probleem met eikenprocessierups alleen maar groter

02 maaie 2019 - 07:02

Als de overheden en gezondheidsdiensten niet beter samenwerken, wordt het probleem van de eikenprocessierups nog groter dan dat nu al is. Met deze alarmerende boodschap komt Kenniscentrum Eikenprocessierups in Wageningen. Vorig jaar werden de eerste rupsen gesignaleerd in Leeuwarden en in het zuidoosten van Fryslân komt de rups nu ook voor.

Foto: -

Om te voorkomen dat de plaag nog groter wordt, worden er in de lente preventieve maatregelen genomen. De haartjes van de rupsen kunnen namelijk bij zowel mensen als dieren veel klachten veroorzaken. Zo krijgen mensen last van brandblaren en geïrriteerde ogen.

Hovenier Roel Timmerman spuit in Weststellingwerf preventief nematoden in de bomen. Dat zijn microscopisch kleine wormpjes, ook wel 'aaltjes' genoemd, die een natuurlijke vijand zijn van de eikenprocessierups.

Alleen maar erger

"Het probleem was vorig jaar al groot. Als je ziet hoe het zich vermenigvuldigt, dan denk ik dat het dit jaar alleen maar erger wordt", vertelt Timmerman. In Noord-Nederland worden er zo'n 18.000 bomen bespoten met nematoden. De diertjes kruipen door de huid van de rups heen, waardoor die geïnfecteerd raken en doodgaan.

Er zijn geen andere manieren om de eikenprocessierups massaal te bestrijden. "Men probeert het wel, bijvoorbeeld met nestkastjes of bloemrijke bermen, zodat natuurlijke vijanden zich kunnen ontwikkelen. Maar ik denk niet dat dat voldoende is om een natuurlijk evenwicht te krijgen."

Lokaal bestrijden

Het enige dat er volgens Timmerman gedaan kan worden, is goed kijken waar de rups precies zit. Als dat plekken zijn waar veel mensen komen, kan er op die plek worden bestreden.

(advertinsje)
(advertinsje)