Boete voor Groninger schelpenvisser die te veel viste in de Waddenzee

01 Mei 2019 - 16:55

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft terecht een dwangsom van 16.000 euro geëist van De Rousant B.V. uit Lauwerzijl (Groningen). Dit bedrijf viste in 2016 te veel schelpen uit de Waddenzee. Dit besluit nam de Raad van State woensdag. Het bedrijf zou in 2016 al 802 kubieke meter schelpen meet uit zee hebben gehaald dan dat volgens de vergunning mocht.

De Waadsee by Gryn - Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

Voor elke 100 kubieke meter legde minister Cora van Nieuwenhuizen een dwangsom op van 2.000 euro, maar het bedrijf weigerde te betalen. De minister startte een invorderingsprocedure. De Raad van State heeft nu vastgesteld dat dit terecht was. De Rousant vond dat er te weinig bewijs was, maar volgens het ministerie heeft het bedrijf in 2017 nogmaals de regels overtreden.

Onterechte verklaring

Het bedrijf geeft toe dat er meer schelpen uit zee gehaald zijn, maar dat zou gebeurd zijn op naam van een andere visser, die nog ruimte over had. Dit zou geregeld zijn met een medewerker van Rijkswaterstaat. Het ministerie vindt dat zoiets niet mag. De Raad van State geeft het ministerie nu gelijk.

Er zijn drie schelpenzuigers in de Waddenzee actief. De schelpen worden onder meer gebruikt voor de verharding van fietspaden.

(advertinsje)
(advertinsje)